Syysparvekkeella

Olen usein tälle palstalle kirjoittanut hankkimistani parvekkeen kesäkukista. On aivan huikea tunnelma yleensä kesällä, kun pääsee kevätpuuhiin kukkasten parissa. Kaikki luonnonantimet ovat ihmiselle kuin lahja, joka vuosi erilainen. Kun muistelen mennyttä noin kymmenen vuoden aikaa, havaitsen, että parvekkeen laittaminen kesäkuntoon on joka vuosi sekä samanlaista että erilaista. Pienin vivahtein tuleva kesä varustetaan viihtymiseen. Minulla on lemmikkinä kotikissa, jonka pääasiallinen ulkoilu tapahtuu parvekkeella. Jo kissankin takia ja tietenkin itseni takia, teen parvekkeesta mahdollisimman viihtyisän.

Begonia on kukkinut hyvin, se on pelastettu jo sisälle.
Lobelia on ollut runsaskukkainen koko kesän ja yllättäen vielä syksylläkin.
Vanha parvekehylly palvelee viimeisiään. Tulinen chiliamppeli kantaa vielä satoa.
Köynnös sinnittelee kohti talvea.

Köynnös varjostaa liialta auringolta. Köynnökseksi olen yleensä hankkinut kelloköynnöksen tai mustasilmäsusannan taimen. Kokemusta on niiden kasvamisesta, mikä yleensä tapahtuu erinomaisesti. Liikoja tukemisia ne eivät tarvitse – taitavat jo osata kiipeilyn parvekkeeni ritilällä.

Nyt syksyllä on erikoista, että lobelia kukkii tavallista runsaammin lokakuussa. Yleensä se on ollut minulla reunuskukkana ruukussa ja se on lopettanut kukinnan aiemmin. Lobeliat ovat olleet pääosassa ja kukkineet koko kesän hyvin.

Syysparvekkeelle laitoin vielä kukkivien kesäkukkasten joukkoon kanervaa. Se on tervehdys syksylle, viipyilee kauniina istutuksena talven tuloon saakka.

Elokuussa tarvitsin amppelin tyhjälle hyllypaikalle. Ostin lähikaupasta paprika-amppelin ja siitä tullutta satoa olen jo käyttänyt ruuan maustamiseen. Kyllä on hottia, todella hottia. Parvekehyllyni on monta sataa vuotta vanha hylly. Perin sen itselleni roskiksesta ja se vähitellen on tulossa tiensä päähän. Siitä saisi hyvin kauniin punontamallin, jos niitä töitä joku vielä Suomessa tekee.

Tänään on jo selvästi kylmempää ja parveke täytyy laittaa talvikuntoon.

TarjaKaltiomaa

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ( http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi ) kristillisyydestä nimenomaan filosofiana, ei uskontona. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, monipuoluediggari, seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu