Vainotut

Oma maa mansikka. Toivottavasti ei koskaan vainota. Kulkijaa rauhoittaa keväinen metsämansikan kukka. Mansikka ei ole vain runoutta, se o n myös ravintoa. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Maapallolla elää ihmiskunta, eläinkunta ja kasvikunta.

Digitaalisen kuvauksen ajoista saakka olen kuvannut luontoa ja keskittynyt luonnonkasvien kuvaamiseen. Toisinaan tuntuu siltä, että alan niiden kohtaloa ja taakkaa liikaakin kantaa ja elää mukana siinä, miten niihin ihmiset suhtautuu.

Elämieni varrella nyt ja ennen vanhaan olen poiminut joitakin luonnonkasveja enemmän omikseni kuin muita kukkia, ja niistä moni on jostakin syystä joutunut niin sanotulle vieraslajilistalle, vaikka ne eivät aiemmin ole olleet. Mikä saa ihmislajin vainoamaan minun mielestäni viattomia kukkasia? Tutkiskelin asiaa lähemmin parin kirjan ja netin avulla.

Huoleni listalle nousi neljä kasvia

jättipalsami

lupiini

kurtturuusu

horsma

Huoli on hyvä purkaa ja katsoin netistä listani ensimmäisen vainotun tilanteen vieraslajit.fi-sivustolta.

Siellä sanotaan näin:

”Lännenpalsami

Impatiens capensis

Vieraslajiluokittelusta

Kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji (Kansallinen vieraslajiluettelo)

Lännenpalsami on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Haitallista vieraslajia ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.”

Jättipalsami, josta olen olut huolissani ja jota paikkakunnallani on vainottu viikattein, ei ole edes listalla. Huoli siis saa jäädä. Ei saakaan, varmaankin tekoäly toi jättipalsamin listalle näkyviin.

 

Lupiinia ei ole listalla myöskään.

Kaunis kurtturuusu on vakiintunut kansallinen vieraslaji. Monen pölyttäjän ruokapaikka.

Horsmaa ei listoilla myöskään näy, vaikka jossakin someväittämässä sitäkin haitalliseksi oli mainittu.

 

Listauksen otsikot ovat:

Kansankielinen nimi

Tieteellinen nimi

Vakiintuneisuus

EU-luettelo

Kansallinen vieraslajiluettelo

Kasvintuhooja

Monen kasvin kohdalla lähes kaikki kohdat ovat ei ei ei ei ei – joten tuo vainoaminen näyttää siis vainoharhalta, johon ei  ole syytä.

 

Listan kansalliset vieraslajit:

Kanadanvesirutto, jonka vakiintuneisuus on tuntematon

Hamppuvillakko

Tarhatatar (ja Japanintatar, Shahalintatar)

Lännenpalsami (ei jättipalsami)

Alaskanlupiini ja komealupiini

Kurtturuusu

 

Koska lista näyttäytyy internet-tietona, sitä on mahdollista päivittää sitä mukaa kuin harha- ja vainotieto elää. Tosin kaipa tämä kelpaa mieluummin näin kuin että siitä tehtäisiin mustaa valkoisella kirjaksi tai vihkoseksi luettelo. Moni ihminen ei käytä nettiä, niin nämä vainot katoavat taivaan tuuliin.

Suomi on Euroopan Unionin jäsen. Muulla Euroopan alueella asutus on paljon tiuhempaa kuin Suomessa, joten ihmisasutuksen leviämisasiana vainon ymmärtää siellä. Listalla on paljon EU-vainottuja kasveja. Kun vainottua kasvia esiintyy jollakin luontoalueella, grynderit saavat helposti kansalaiset hyväksymään luontoalueen rakentamisen piiriin.

Suomessa on pitkään ollut puolustettavia luontolajeja. Taistelevatko nämä listaukset keskenään kunnissa?

Minä en ole ihmisasutuksen vastustaja ja tuottaa aina jotakin niin sanottua turbulenssia, kun ihminen valtaa alaa luonnolta infrastruktuuriseksi omaksi alueekseen. Kuitenkin pitää tässäkin ottaa huomioon ihmisten tunteet, myös luontoa ja luontoarvoja puolustavien ihmisen tunteet.

Ihmisellä maailman asukkaana on aina oma näkökulmansa.

Omalla paikkakunnallani on sekä kerrostaloasutusta että omakotialueita.

Luonnonkukat ovat kerrostaloalueilla asuvien mielen virkistystä. Piha-alueita omistavilla on valta hoitaa omaa pihaansa omalla tavallaan.

Ihailen sitkeitä luonnonkasveja täällä karussa pohjoisessa maassa, jossa ne jaksavat vuodesta toiseen kukkia ihmisten iloksi.

Kun jokin alue on menetetty, kukkiminen jatkuu toisaalla. Varmaankin linnut siitä huolta pitävät. Annetaan kaikkien kukkien kukkia, ne tuovat väriä elämään.

Tiesitkö, että ilman aurinkoa, ei maan päällä olisi väriä?

24.7.2023 Tarja Kaltiomaa

 

Edellinen kirjoitukseni Vapaavuorossa:

Filosofia: Yhteiskunnallinen synteesi | Uusi Suomi Vapaavuoro

 

 

 

 

TarjaKaltiomaa
Espoo

Kirjailija, filosofi, runoilija, valokuvaaja: aiheena Kristillinen filosofia. Kirjoittelen omalle verkkosivustolleni Tyhjäpaperi UUSI OSOITE http://www.tyhjapaperi.fi kristillisyydestä filosofisen näkemyksen ja kirjan Kristillinen filosofia perusteella. Kuulun evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja vaikutan seurakunnassa tavallisena seurakuntalaisena. Olen puolueisiin sitoutumaton, "monipuoluediggari", seuraan politiikkaa ja yhteiskunnallista keskustelua maltillisesti. Jäsenyyksiä yhdistyksissä: Espoon Kirjailijat ry jäsen vuodesta 2013 (hallituksessa vuonna 2022), Soukan Kamerat ry hallituksen jäsen vuodesta 2014, yhdistyksen sihteeri, Luonnonfilosofian seura jäsen vuodesta 2013, Suomen Filosofinen yhdistys jäsen vuodesta 2013, kotiseutuyhdistys Kivenlahti-Stensvik ry kannatusjäsenyys. Olen kirjailija ja yhteiskunta-aktiivinen seniorikansalainen, eläkkeellä atk-uran jälkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu