Gazan lasten mielenterveys on tuhottu loppuiäksi. Niin on myös monen israelilaissotilaan.

Gazan lasten mielenterveys on tuhottu. Niin on myös monen israelilaissotilaan

On hyvin mielenkiintoista ja hyvin tärkeää, että Maailmanpankin raportissa arvioidaan, että puoli vuotta kestäneet Gazan lähes päivittäiset massiiviset pommitukset massiivisine uhrilukuineen tuottavat todennäköisesti elinikäisiä psyykkisiä vammoja nuorimmille lapsille.


”Catastrophic cumulative impacts on physical and mental health have hit women, children, the elderly, and persons with disabilities the hardest, with the youngest children anticipated to be facing life-long consequences to their development.”

(PRESS RELEASEAPRIL 2, 2024: Joint World Bank, UN Report Assesses Damage to Gaza’s Infrastructure)

Todennäköisesti elinikäiset psyykkiset vammat koskettavat suunnilleen jokaista siviiliä, jokaista ihmistä Gazassa. Psyykkiset vammat iskevät myös israelilaissotilaisiin. Osa enemmän, osaa vähemmän. Näin kertovat hyvin monet aiemmat tutkimukset sotaveteraaneista.

On mielenkiintoista, että juuri mikään muu taho ei ole puhunut Gazan sodan aiheuttamista psyykkisistä tuhoista. Aiemmat tutkimukset Gazan lapsista ovat kertoneet järkyttävää tarinaa: hyvin moni hyvin nuori lapsi on pohtinut itsemurhaa. Se kertoo paljon psyykkisestä umpikujasta, joka on myös fyysinen: kaksi miljoonaa gazalaista on vangittu sähköaidoin hieman Helsinkiä suuremmalle alueelle.

Barak Obama varoitti heti Gazan sodan alussa, että Israelin hyvin ankarat kostotoimet Hamasin terrorihyökkäyksen jälkeen johtavat siihen, että islamistit tulevat kostamaan hyvin ankarasti Israelille ja juutalaisille.

Jo nyt Gazan sota on kiristänyt huomattavasti monen maan ilmapiiriä. Antisemitistiset väkivallanteot ovat lisääntyneet. USAssa joitain rauhaa vaatineita ihmisiä on erotettu työpaikoiltaan, koska heidän on katsottu olevan antisiionisteja eli juutalaisten vastaisia.

Israel ampuu jalkaansa. Ehkä Israel ampuu koko maailmaan. Konflikti laajeta äkisti. Kun (todennäköisesti) Israel iski Iranin Syyrian suurlähetystöön, niin nyt kaikki odottavat Iranin kostoiskua.

Raketeillaan Hamas on provosoinut Israelia.

Kosto-kosto-kosto-kosto on Lähi-idän konfliktin dynamiikka. Koston kierteestä luopuminen olisi ratkaisu. Mutta harva, jos kukaan, johtaja on sellaiseen valmis Lähi-idässä.

PS Jos Gazan fyysisen elinympäristön tuhoamisen laajuus kiinnostaa, kannattaa tutustua Maailmanpankin tutkimuksen.

Veikko Tarvainen

veikonvenytys.fi

6.4.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu