Koska alkaa kolmas maailmansota? Biden, Putin, Leo Tolstoi ja Sun Tsu

Sodan logiikan mukaista on koko ajan laajentaa sotaa kuten on koko ajan tapahtunut Ukrainassa.

Rauhan logiikan mukaista olisi kokeilla muitakin kuin yhä kiihtyvää tappamista puolin ja toisin.

Mikä pelotevaikutus ydinaseella on, jos sitä ei käytetä?

NATO-Suomi kannattaa ydinasepelotetta.

Sitä saamme, mitä olemme tilanneet. Turha sitä on itkeä.

Harvoin järki voittaa sodassa. Toki joskus.

Kun nykyään huomattava enemmistö ihmisistä on pääosin vain sotilaallisia ratkaisuja kannattavan ”sotapuolueen” jäseniä ja kun sota tulee yhä kalliimmaksi ja yhä tappiollisemmaksi, on vain pieni mahdollisuus rauhaan pyrkivän järjen voittoon.

”Sotapuolue” sanoo pyrkivänsä sotilaalliseen voittoon. Viimeinen kortti isojen pienten poikien sotapelissä on ydinaseet. USAlla niitä on eniten.

Mutta nykyään jo lapsetkin tietävät, että ei ydinsotaa kukaan voita.

Päätös ydinsodan aloittamisesta tuskin on rationaalinen päätös. Ihminen toimii varsinkin erittäin kiihkeässä epärationaalisessa tilanteessa epärationaalisesti. ”Kunnia” ja kuolema mieluummin kuin häpeä. Niin reagoivat ”kunniansa” menettäneet perhesurmaajat. Hyvin todennäköisesti Hitler olisi niin menetellyt, jos hänellä olisi ollut ydinase.

The New York Times ja Yle kertovat:

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken haluaa antaa Ukrainalle luvan käyttää amerikkalaisaseita Venäjän maaperällä, kertoo yhdysvaltalaislehti The New York Times hallinnon lähteisiin viitaten.

Toistaiseksi presidentti Joe Biden ei ole antanut Ukrainalle lupaa iskeä amerikkalaisaseilla Venäjän maaperälle.

Miksi sitten lupaa ei ole vieläkään annettu?

Syy on ydinsodan ja maailmansodan pelko.

Erityisesti presidentti Joe Biden on yrittänyt varoa ylittämästä Venäjän niin sanottua punaista linjaa. Tällä tarkoitetaan toimea, joka voisi saada Venäjän käyttämään ydinasetta tai aloittamaan suoran sodan Natoa vastaan.

NYT:n (The New York Timesin) mukaan Biden silti uskoo yhä, että Venäjällä on punainen linja, jota ei voi ylittää. Ongelma vain on se, että ei ole tiedossa, missä raja kulkee.”

– Ylläoleva lainaus:Yle 23.5.2924: ”Tutkija: Jos Ukraina saa luvan iskeä amerikkalaisilla aseilla Venäjälle, sodan järjetön nykytilanne muuttuu”

Tutkijat ovat Suomessa pääosin koko ajan kiistäneet, että ydinsota oli mahdillinen.

Se on hyvin irrationaalinen ja hyvin naiivi toiveisiin perustuva ”sotapuolueen” käsitys.

Kuka sen tietää?

Noin puoli vuotta sitten uutisoitiin, että noin vuosi sitten USAn johto oli hyvin huolissaan ydinsodan syttymisen mahdollisuudesta. He varautuivat siihen monin eri tavoin. Ja samaan aikaan Suomessa kansalaisia valistettiin, että ei ydinsotaa tule.

”Sotapuolueen” kannattajat haluavat koko ajan laajentaa sotaa. He eivät näytä uskovat ydinsotaan edes silloin, kun NATO-joukot tulisivat taistelemaan Ukrainaan Venäjää vastaan.

Jos halutaan koko ajan kokeilla, missä punainen linja menee, niin sitten se löydetään. Silloin on liian myöhäistä.

Jos ydinaseita ei käytetä, mikä pelotevaikutus niillä on? Miksi niitä sitten koko ajan valmistetaan? Miksi koko ajan uudet valtiot pyrkivät saamaan ydinaseen, jos kaikki ovat sitä mieltä, että niitä ei käytetä?

Onko ”sotapuolueen” mukaan ydinasevarustelu vitsi, mustaa huumoria?

Vuoteen 2024 saakka varsinkin suomalaisessa lehdistössä ennustettiin, että Venäjä tulee häviämään sodan. Aina kun länsi on lisännyt panostuksia, antanut uusia aseita Ukrainalle on todettu: nyt asiat ratkeavat.

Eivät ratkenneet.

Ukrainan suurhyökkäyksestä todettiin, että se muuttaa sodan tasapainon.

Ei muuttanut.

Näin ollen huomattava osa lännen ennustuksista on mennyt pieleen. Eikö lupaus siitä, että ydinsotaa ei tule, voi myös mennä pieleen ennustajilta?

Sodankäynnin klassikko Sun Tsu kirjoitti siitä, kuinka sodan voittamiseksi on tunnettava vastustaja perusteellisesti. Esimerkiksi nuo ennen mainitut ennusteet kertovat Venäjän ei-tuntemisesta. Ja toki päinvastoin: Putin kuvitteli valtaavansa viikossa Kiovan.

Kun on kaksi tietämätöntä vastustaja, sota on silloin kaksinverroin vaarallisempaa.

Osa muistaa, kuinka Neuvostoliitto käytti toisessa maailmansodassa massiivista, lähes loputonta tykinruokaansa eli antoi miljoonien Stalinin sotilaiden veren virrata saavuttaakseen voittoja sodassa natsi-Saksaa vastaan. Ilman valtavia veriuhreja toinen maailmansota olisi ehkä voinut päättyä toisin.

Harvempi muistanee, että sama kaava toistui, kun Napoleon, joka valloitti jo Moskovan, joutui perääntymään Venäjältä.

Venäjän tykinruokaresurssit ovat huomattavasti mittavammat kuin Ukrainan. Ei Venäjä niitä säästele. Venäjän historiankirjoittajat voivat kirjoittaa sodan loputtua suuresta isänmaallisesta erikoisoperaatiosta. ”Sankarilliaten” sotien muisteleminen on yksi osa venäläistä identiteettiä.

Mitä tulee sotien ennustamiseen ja ennustamattomuuteen, niin suosittelen suuresti Leo Tolstoin Sotaa ja rauhaa. Siinä hän hienosti ja tarkkaan kertoo entisenä tykistöupseerina Napoleonin Venäjän sotaretkestä. Hän kirjoittaa monessa kohdin siitä, kuinka ennustamattomia, sekavia, yllättäviä, sattumanvaraisia monet sotaprosessit olivat. Hän antaa sen kuva, että Venäjän ylipäällikkö Kutuzov oli tätä mieltä ja siksi hän ei hätäillyt.

Vastustan Venäjän diktatuuria ja Venäjän valloitussotaa. Olen huolestunut ydinsodan mahdollisuudesta. Siksi olen sitä mieltä, että olisi viimeisiä aikoja miettiä muitakin kuin sotilaallisia ratkaisuja. Joskus niiden aika tulee. Parempi tehdä se ennen ydinsotaa kuin sen jälkeen.

Veikko Tarvainen

veikonvenytys.fi

25.5.2024

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu