Pelko ohjaa paljon yksityistä ja poliittista elämää. Esimerkkinä Suomen liittyminen NATOON.
1960-luvulla tehtiin psykologisia kokeita, joissa selvisi muun muassa, että jos pommitat ihmiskohteita alinomaa pelkoviesteillä, niin jo kahdessa kuukaudessa, suurin osa ihmisistä on ”aivopestyjä” uskomaan vääriä pelkoviestejä. Selkeä vastakkainen informaatio ei pystynyt muuttamaan heidän mieltään.
Tuossa yllä on YKSI selitys Suomen nopealle NATOon liittymiselle.
Ennen NATOon liittymistä ei ollut mitään todisteita siitä, että Venäjä olisi valmistellut hyökkäystä Suomeen, mutta sitä pelättiin Suomessa väkevästi.
Välit Venäjään olivat suhteelliset asialliset ennen Ukrainan sotaa. Ukrainan sodan myötä alkoi Suomessa nostaa päättään (historiallinen) Venäjäpelko.
NATOon liittymisen jälkeen Suomen ja Venäjän suhteet muuttuivat vihamielisiksi. Nyt meillä on todellisia syitä pelätä Venäjää. Venäjän puheet ja teot ovat tulleet aggressiivisiksi Suomen suuntaan. Puhevälejä ei enää ole.
Verisen Vietnamin sodan aikana käytiin rauhanneuvotteluja ja suurvallat neuvottelivat keskenään. Vaikka – ja juuri siksi – tilanne on nyt hyvin kireä, kannattaisi säilyttää puhe- ja neuvotteluvälit. Vaikka – ja juuri siksi, kun- Venäjä on rikkonut monia sopimuksia, heidän kanssaan kannattaisi neuvotella. Kun ei neuvotella, ei tiedetä, mitä toinen tahtoo ja mihin toinen todella pyrkii.
Sekä sodan että rauhan aikana kannattaisi pitää yhteyttä siksikin, että jos ei tiedä vihollisen tai ystävän aikomuksia, on paljon vaikeampi saada omia tavoitteitaan läpi. Sodankäynnin klassikko Sun Tsu kehotti jo kaksituhatta vuotta sitten tuntemaan vihollisensa. Hyvä olisi tuntea myös liittolaisensa ja ystävänsä, mikä ei ole mitenkään itsestäänselvyys.
NATOn eli USAn päätettävissä olevien USAn ydinaseiden vuoksi meillä on nyt syytä pelätä ydinsotaa – vahingossa tai tietoisesti syttyvää ydinsotaa.
Nykypsykologia sanoo, ettei kannata pelotella ihmisiä, että se ei ole tehokas vaikuttamiskeino. Niin usein on erilaisissa kampanjoissa. Mutta kyllä NATO kampanja osoitti kristallinkirkkaasti, kuinka pelko voi olla todella tehokas ja todella nopea päiden ja mielten kääntäjä.
Me emme ole ymmärtäneet Venäjän NATO-pelkoa. Venäläiset eivät ole ymmärtäneet meidän Venäjäpelkoa. Siinä yksi syy nykysuhteiden vihamielisyyteen.
Minä vastustan Venäjän diktatuuria. Minä vastustan NATOa, koska se johtaa lähes varmasti siihen, että poikamme tulevat kuolemaan ihan vieraiden intressien vuoksi ihan vierailla mailla ja toki myös isänmaan verisellä kamaralla.
Mitään selkeitä hyviä vaihtoehtoja ei ole Suomen ulkopolitiikassa. Parasta olisi luoda rauhanomainen sitoutumattomien maiden vastavoima suurvaltablokeille. Ei se ole kovin realistista, koska niin moni haluaa ratkaista asiat raudalla ja verellä kuten aina ennen on tehty lyhyttä liennytyksen aikaa lukuun ottamatta. Niinpä hallitus saattoi lopettaa rauhanjärjestöjen valtion tuet.
Ehkä sitten seuraavan suursodan jälkeen koittaa rauhanliikkeiden ja diplomatian uusi aikakausi kuten kävi Hiroshiman ja Nagasakien kauheuksien jälkeen.
Veikko Tarvainen
5.5.2024
veikonvenytys.fi.
Asia on päinvastoin.Suomalaisia peloteltiin vuosikymmenet Natolla ja kaikella sillä pahalla mitä se toisi tullessaan. Pelko oli niin syvälle juurtunut, että vasta konkreettinen todiste Nato-jäsenyyden välttämättömyydestä pystyi avaamaan kansan syvien rivien silmät. Venäjällä ei kukaan ole pelotellut, se on tehnyt sen itse.
Ilmoita asiaton viesti