Poistakaamme pakkosuola!
Ostin Ekbergin Basel leivän. Kotona katsoin suolamäärän:
1,8 g !!!
Hyvin pienellä tekstillä se oli painettu.
Aiemmin suolasuositus leivissä oli 0,7 g. Nyt sellaisia leipiä valmistaa hyvin harva. Samsara on harvinainen poikkeus. Kiitos heille hyvistä leivistä.
Elintarviketeollisuus saa vapaasti tuottaa sydän- ja verisuonitautisia lisää maahamme. Sydänlääkäri totesi, että suolan yliannostusta ei voi välttää, jos käyttää vain kaupan tuotteita.
Samantapaista ongelmaa on usein sokerin ja kovan rasvan suhteen.
Kyse on oleellisista kansanterveydellisistä kysymyksistä. Ja kyse on voittomarginaaleista.
Ihan liian usein elintarviketeollisuus totuttaa meitä huonoin tapoihin ja voi myös addiktoida esimerkiksi sokeririippuvudella.
Onneksi on toki toisenalisiakin trendejä. Mutta näissä yksinkertaisissa suola-, sokeri ja rasva-asioissa on liian usein vallalla villin lännen meininki, mikä näkyy mm. jo lasten ylipainoina ympäri maailmaa.
Ehkä poliittiset päättäjät eivät uskalla puuttua asiaan?
Jos ruokamme olisi vähemmän epäterveellistä, kuinka paljon säästäisimme kansanterveyden kuluja?
……………………………………
”Runsas suolan saanti on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Hyvin harvalla suomalaisella suolan saanti on alle 5 gramman enimmäissuosituksen. Vaikka ei olisikaan ongelmia kohonneen verenpaineen kanssa, suola lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Suolasuositusten noudattamisesta ei ole kenellekään haittaa, sillä lisäsuola rasittaa elimistöä, erityisesti verisuonia ja munuaisia, kun ylimääräistä natriumia poistetaan elimistöstä.
Verenpainetta kannattaa mittauttaa säännöllisesti, koska hieman kohonnut verenpaine ei tunnu miltään tai aiheuta minkäänlaisia oireita. Pitkään koholla oleva verenpaine johtaa valtimoverisuonien vaurioitumiseen ja ateroskleroosiin eli valtimoiden kovettumiseen.”
Lainaukset Sydänliiton nettisivuilta
Veikko Tarvainen
31.1.2023
Suola nostaa verenpainetta noin kolmasosalla ihmisistä. Suurimmalle osalle ihmisistä suola ei vaikuta verenpaineeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Itselisätyn suolan määrän käyttäminen on helppo testata kun laittaa punnitun määrän suolaa purkkiin ja ottaa tuosta sitten kananmunan päälle tai leivonnaiseen lisätyn suolan. Muistaakseni pääsin tuollaiseen ~1.7g/vrk tulokseen. En ole vielä jaksanut alkaa laskemaan ruokaostoksista saatua suolan määrää.
Edit:
Tarkistin oman suolan käytön paperista ja edellinen kulunut kilo suolaa kestikin 2,5 vuotta. Tuosta tulee n. 1,1 g/vrk.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vinkkinä Veikolle, Fazerin Real Ruis leivässä on suolaa 0,7 g / 100 g. Lisäksi se on maukas. Siinä on kuituakin 10 g / 100 g. Suosittelen!
Ilmoita asiaton viesti