Selittyykö Gazan tuhoaminen Raamatun opeilla?

Kuinka paljon juutalaisten pyhät tekstit, erityisesti Raamatun Vanhan testamentin tekstit selittävät Israelin armeijan sotilaallista toimintaa?

Nuo tekstit ovat edelleen juutalaisille pyhiä – toki juutalaisuuden sisällä on eri tulkintoja.

Raamatun kertomus siitä, kuinka jumala tuhosi kirjaimellisesti maan tasalle syntiset kaupungit, Sodoman ja Gomorran, muistuttaa nykyistä Gazan alueen tuhoamista.

Monen israelilaisen – ja myös monen amerikkalaisen – päättäjien puheet ovat ikään kuin modernille kielelle käännettyä Vanhan testamentin väkivaltaista ajattelua. Äärimmilleen tämä tuli esiin Israelin kannattajan, USAn kongressiedustaja Max Millerin sanoissa:

”Palestiinasta tehdään parkkipaikka.” (Al Jazeera 22.2.2024)

Nykyisen kansainvälisen oikeuden mukaan kollektiivinen rangaistus on väärin. Vuoden 1949 Geneven sopimuksen mukaan kollektiivinen rangaistus on sotarikos.

Kollektiivinen rangaistus tarkoittaa rangaistusta, joka annetaan koko ryhmälle, vaikka tekijöinä olisi vain yksi tai muutama ryhmän jäsen.

Nyt Gazassa Israelin armeija on rankaissut Hamasin terroriteoista tuhansia lapsia ja naisia, jotka eivät ole tehneet mitään rikosta Israelia kohtaan.

Israelin armeija on toteuttanut kollektiivista rangaistusta Gazassa päivittäin jo neljä kuukautta. Kollektiivisen rangaistuksen tuloksena on kuollut jo yli 29 000 ihmistä. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia. Terroristijärjestö Hamas on surmannut noin vajaat 2 000 israelilaista.

Raamatun vanhan testamentti antaa jumalan auktoriteetilla oikeutuksen kollektiiviselle rankaisulle. Raamatun alussa olevat Mooseksen kirjat ovat juutalaisille pyhiä kirjoituksia tänäkin päivänä.

Raamatun jumala näyttää asettaneen rajaksi 10 ihmistä. Jos kaupungista löytyy 10 hurskasta ihmistä, silloin jumala säästää kaupungin tuholta. Muuten hän tuhoaa.

Montako hurskasta ihmistä Gazassa oli ennen nykyistä konfliktia?

Raamatun ensimmäisessä Mooseksen kirjassa luvussa 18 seisoo:

” Abraham anoo armoa Sodomalle ja Gomorralle

20 Ja Herra sanoi: ”Valitushuuto Sodoman ja Gomorran asukkaiden takia on suuri ja heidän syntinsä on hyvin raskas.

21 Siksi minä aion mennä sinne katsomaan, ovatko he todella tehneet kaiken sen pahan, mistä valitetaan. Minä haluan saada siitä selvän.”

22 Miehet lähtivät kulkemaan Sodomaan päin, mutta Herra jäi vielä puhumaan Abrahamin kanssa.

23 Abraham astui lähemmäksi ja kysyi: ”Aiotko sinä tuhota vanhurskaan yhdessä jumalattoman kanssa?

24 Ehkä kaupungissa on viisikymmentä hurskasta. Tuhoaisitko sen silloinkin? Etkö armahtaisi tuota paikkaa niiden viidenkymmenen oikeamielisen vuoksi, jotka siellä asuvat?

25 On mahdotonta, että surmaisit syyttömät yhdessä syyllisten kanssa ja että syyttömien kävisi samoin kuin syyllisten. Ethän voi tehdä niin! Eikö koko maailman tuomari tuomitsisi oikein?”

26 Herra sanoi: ”Jos löydän Sodomasta viisikymmentä hurskasta, niin heidän tähtensä minä säästän koko kaupungin.” ”

– Abraham kyselee edelleen: jos löytyisi 45 vanhurskasta?

” 28 ”Herra vastasi: ”En hävitä, jos löydän sieltä neljäkymmentäviisi.” ”

– Abraham tinkii edelleen. Kunnes:

” 32 Mutta Abraham sanoi: ”Älä suutu, Herra, vaikka puhun vielä tämän kerran. Entä jos sieltä löytyy kymmenen?” Herra sanoi: ”Niiden kymmenen takia jätän sen hävittämättä.”

33 Tämän sanottuaan Herra lähti pois, ja Abraham palasi kotiinsa… ”

– Ja niin jumala päätti ryhtyä kollektiiviseen kauheaan rangaistukseen, joka tuhosi koko alueen kasveja myöten:

1. Mooseksen kirja luku 19:

” Sodoman ja Gomorran hävitys

23 Kun aurinko oli noussut vuorten yläpuolelle ja Loot oli tullut Soariin,

24 Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle.

25 Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin… ”

Kun ajattelemme Vanhan testamentin jumalan logiikkaa, niin herää kysymys lapsista.

Eivätkö lapset olleet viattomia? Eikö ainakin lapset olisi pitänyt säästää tuholta?

Kun otetaan lasten luku huomioon, niin eikö silloin Sodoma ja Gomorra olisi tullut säästää, kun kymmenen viattoman ihmisen löytyminen olisi siihen riittänyt?

Nyt Israelin suorittamassa kollektiivisessa rangaistuksessa kärsijöinä ovat ennen kaikkea naiset ja lapset.

Terroristijärjestö Hamasin taistelijat ovat häviävän pieni vähemmistö 29 000 uhrin joukossa.

Rauhaa edistäisi se, että sekä juutalaisuutta ja islamilaisuutta voitaisiin uudistaa tuomalla niiden näkemyksiä lähemmäs nykyaikaisia ihmisoikeuskäsityksiä. Ehkä niin käykin joskus?

Toisaalta sodan maailmassa aatteet ja uskonnot kovettuvat, kovenevat ja jähmettyvät, mistä Lähi-idän konflikti on hyvä esimerkki.

Eräs suomalaiskenraali, rauhanturvaaja, muistaakseni Ensio Siilasvuo totesi joskus 60-luvulla, että Raamattu on hyvin tärkeä tietolähde nykyistä Lähi-itää analysoidessa. Niin se on tänäänkin Koraanin lisäksi. Ja toki myös ne juutalaiset pyhät kirjoitukset, jotka eivät ole osa Raamattua.

Eivät teologiset tekstit tietenkään kaikkea selitä. Mutta esimerkiksi Raamattu on myös sotahistoriallinen teos. Vanhan testamentin lukuisat sotakertomukset hirvittävine raakuuksineen muistuttavat paljon nykyisiä Lähi-idän konflikteja, joissa raa´asti koston kierteen sokaisemina tapetaan puolin ja toisin.

Kovin paljon ihminen ei ole oppinut sodan ja rauhan käsityksistä tuhansien vuosien aikana. Edistys on ollut lähinnä teknistä.

Nykyään on mahdollista ydinaseilla hävittää koko ihmiskunta. Mahdollisesti mahdollisen kolmannen maailmansodan Sarajevon laukaukset ammutaan Lähi-idässä.

Veikko Tarvainen

veikonvenytys.fi

23.2.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu