SOTE lupasi suuria säästöjä. Ja kohta leikataan lujaa.
Eli kuinka porkkana vaihtui nopeasti keppiin. Keisarin vaatteita ei ole vieläkään löydetty.
Toivottavasti aiheesta soten lupaukset ja soten toteutus ilmestyy lisää kirjoituksia. Toivottavasti saamme pian tutkimusluonteista tekstiä kuten alla siteeratusta Heikki Hiilamon kolumnista kuultaa.
Valtava vääntö sotesta, valtavat kiistat ja spekulaatiot, valtava virkamiesten suunnittelutyö, valtava mediakohu vuosikausia, valtavat, poliitikkojen ja joidenkin asiantuntijoiden valtavat lupaukset uudistuksen valtavista hyödyistä ja mitä siitä seurasi:
Valtavat kulut ja nyt suunnitellut valtavat leikkaukset.
Valtavan tärkeästä asiasta on keskusteltu valtavan vähän.
Rehellistä olisi todeta, että kaikki näihin päätöksiin osallistuneet puolueet ovat vastuussa epäonnistumisista niin sotea luotaessa kuin toteutettaessa.
Poliittiset ja valtapoliittiset intressit, jotka ovat lyhytjänteisempiä kuin terveydenhuollon intressit, ovat yksi selitys epäonnistumisille. Ilmeisesti esimerkiksi päätöksissä sote-alueiden maantietellisistä jakautumisista oli kyse sangen paljon puolueiden valtapoliittisista intresseistä, joiden vuoksi terveydenhoidon rationaalisen suunnittelun intressit jäivät taka-alalle.
Yksi ongelma tällaisissa valtavissa rakenteellisissa hallinnollisissa uudistuksissa on se, ettei kukaan voi täysin tarkasti tietää, mitä mikin uudistuksen osa vaikuttaa kokonaisuuteen ja mikä on lopputulos kun yhteiskunnan ja elämän ristiriitaiset realiteetit muuttuessaan voivat yllättäen aiheuttaa kaleidoskooppimaisen muutosvirtauksen ja siksi tulevaisuus edustaa ylen tuntematonta todellisuutta.
Parlamentaarisen järjestelmän yksi ongelma on siinä, että puolueilla on suuri tarve antaa yksinkertaisia ja selkeitä lupauksia monimutkaisiin asioihin. Nykyisessä keskustelukulttuurin alhossa tämä piirre pahenee. Kun tähän soppaan liitetään vielä lähes uskonnollisuutta lähentelevä usko siihen, että oma näkemys on ainoa oikea, lopputulos on sekavien kompromissien tulos.
Mieltymystä profeetallisiin lupauksiin on ilmennyt myös asiantuntijatahoilla.
Nykyisessä hektisessä ja kaoottisessa keskustelukulttuurissa, perusteellisemmat ja pohtivammat puheenvuorot jäävät helposti syrjään. Ihmisillä ei ole aikaa eikä keskittymiskykyä lukea niitä.
Kun tulema on huono, siitä ei juuri puhuta, kun huomattava osa päättäjistä on asiasta vastuussa. Mutta juuri siksi siitä olisi hyvä puhua, jotta voitaisiin tehdä mahdollisia parannuksia.
Jo viime vuonna alkoi näkyä huolestuttavia uutisia sote-kulujen kovista nousuista. Tänä vuonna olemme saaneet lukea hämmästyttävän kylmäävää tekstiä suunnitelluista soteleikkaukista.
Keskustelua ei ole liikaa käyty Heikki Hiilamon vajaan vuoden takaisesta ideasta ja hätähuudosta:
”Vaikka kuinka väsyttää, sote-uudistus pitäisi käynnistää uudelleen.
Sote-palveluiden syöksykierre jatkuu, ja jos uusi hallitus tekee tyhmiä päätöksiä, kierre syvenee. Leikkaamisen sijasta sote tarvitsee lisää rahaa, mutta myös täyden remontin…
Vuosia poliitikot ja virkamiehet ovat myyneet tarinaa siitä, miten sote-uudistuksilla parannetaan pääsyä palveluihin, hillitään kustannusten kasvua ja torjutaan eriarvoisuutta. Laskelmat säästöistä ovat perustuneet enemmän toiveajatteluun kuin faktoihin.
Raportit juuri aloittaneiden hyvinvointialueiden ensimmäisestä vuosineljänneksestä vahvistavat arjen havaintoja: sote-palveluiden syöksykierre jatkuu, ja jos uusi hallitus tekee tyhmiä päätöksiä, kierre syvenee…
Nyt palvelujen tuottajat joutuvat käyttämään vuokrafirmoja täyttääkseen lakipykälien vaatimuksia. Kovan henkilökuntapulan aikana vuokrafirmat ovat kuin loisia. Ne imevät rahaa palveluntuottajilta eli viime kädessä veronmaksajilta. Myös asiakkaat ja potilaat kärsivät, kun henkilökunta vaihtuu koko ajan…
Sote-uudistus toi kyllä järkeä julkisten palveluiden järjestämiseen, kun vastuu palveluista siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Rahoitusjärjestelmää ei silti saatu kuntoon. Lainsäädäntö ei kannusta hyvinvointialueita säästämään rahaa, vaan pikemminkin käyttämään sitä mahdollisimman paljon, jotta valtiolta voisi pyytää lisää. Järjestelmä on terveystaloustieteen näkökulmasta ihan pöljä…
Sote-politiikkaa on muutoinkin tehty säkki päässä: ei ole haluttu nähdä julkisen järjestelmän ulkopuolelle. Työterveyshuolto on Suomessa yhä pyhä lehmä. Se pitäisi säätää paremmin tukemaan myös julkista terveydenhuoltoa.
Hallitukselta toisensa perään on jäänyt huomaamatta, että potilaat äänestävät jaloillaan. Yksityisten sairauskuluvakuutusten määrä kasvaa vuosi vuodelta.
Sote-palveluiden syöksykierteen pysäyttäminen vaatii tosiasioiden tunnustamista: käytämme jo nykyäänkin liian vähän rahaa sote-palveluihin. Säästöjen sijaan tarvitaan lisää rahaa, mutta sitä ei kannata kaataa vuotavaan ämpäriin…
Niin raskaalta kuin se tuntuukin, ainoa tie eteenpäin on käynnistää uusi sote-uudistus. Hyvinvointialueiden rahoitusperiaatteet on uudistettava. Ainakin pääkaupunkiseudun alueet on yhdistettävä. Yksityiset palvelutuottajat, varsinkin työterveyshuolto on saatava tehokkaammin mukaan julkisesti järjestettyihin sote-palveluihin.
Tämä on hätähuuto julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden puolesta.”
https://yle.fi/a/74-20032555
………………………………………………….
Yksi iso ongelma on poliittisen muistin lyhyys, mistä kertoo IS: vajaan vuoden takainen juttu. Kun melkein joka uusi päivä on joku uusi hälinän aihe, niin tärkeät asiat unohtuvat:
”Harva muistaa, että uudistuksen piti tuoda miljardisäästöt. Niistä ei ole puhuttu vuosiin mitään…
”Vuoden alusta toiminut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sote on taloudellinen katastrofi.
Näyttää siltä, että yksi Suomen sodanjälkeisen historian suurimmista yhteiskunnallisista rakenneuudistuksista sotkettiin kunnolla vuosia kestäneissä poliittis-ideologisissa väännöissä.
Soten rahoituspohjan heiveröisyydestä on puhuttu jo kauan.
Ongelmalta suljettiin korvat, ja hyvinvointialueiden valtuustovaalit ja kevään eduskuntavaalit käytiin tutulla ja turvallisella unelmahötöllä.”
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009581051.html
……………………………………………
Nykyistä sotea rakennettiin monta vuotta. Olisiko sen korjaaminen mahdollista selvästi lyhyemmässä ajassa?
Hyvin monet olisivat siitä kiitollisia.
Veikko Tarvainen
veikonvenytys.fi
26.2.2024
Täällä on perinteisesti ollut jako niin, että politiikka Puheenvuorossa ja kulttuuri ja muu asia Vapaavuorossa. Nyt sinulla on sama postaus molemmissa eli tupla. Olisiko syytä poistaa tämä Vapaavuoroon tehty postaus tarpeettomana? Kyllä olisi, eikö niin!
Ilmoita asiaton viesti