Tuhannet hätäapurekat ovat odottaneet kolme viikkoa pääsyä Gazaan helpottamaan nälänhätää. Israel estää rekkojen pääsyn.

Tuhannet hätäapurekat ovat odottaneet kolme viikkoa pääsyä Gazaan helpottamaan nälänhätää. Israel estää rekkojen pääsyn.

Seitsemänkymmentä ihmisoikeusjärjestöä (mm. Geneva International Centre for Justice and Brussels Court) vaativat, että Palestiinan julistetaan virallisesti nälänhätä. Nälänhätä leviää nyt nopeasti koko Gazan alueella.

Kaksi kuukautta sitten lääkärit ennustivat, että Gazassa alkaa nälänhätä joko toukokuun alussa tai lopussa. Jo silloin olisi pitänyt ryhtyä jo toimiin.

Ryhdytäänkö edes nyt kunnon toimenpiteisiin?

Onko niin, että palestiinalaisen henki on arvottamampi kuin esimerkiksi israelilaisen?

Ajattelen, että kaikkien ihmishenkiä tulisi suojella muun muassa nälänhädältä.

Suomen hallitus jatkannee hipihiljaista asennettaan tässäkin ihmisoikeuskysymyksessä.

Ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että Israel käyttää nälkään näännyttämistä ”sota-aseena”. Se on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan osa kansanmurhaa. Israel kieltää tämän.

Ruokatilanne on pahentunut Israelin armeijan hyökättyä Rafahin kaupunkiin. Hyökkäys merkitsi hätäapurekkojen kulun estämistä Rafahin kaupunkiin.

Nyt tuhannet hätäapurekat ovat jo kolme viikkoa odottaneet pääsyä Gazaan. Mutta Israel on sulkenut tien niiltä. Koska Israel on pommittanut kaikki Gazan alueen sairaalat lähes toimintakyvyttömäksi, haavoittuneiden ja nälkää näkevien hoito on hyvin puutteellista, jos sitä on olleenkaan.

Israel on hyökännyt kaikkiin Gazan yliopistoihin. Ne ovat joko raunioina tai osin säilyneet. Le Monde kirjoittaa, että yliopistojen tuhoaminen edistää Hamasin toimintaa. Sivistys toimii Hamasin vastavoimana.

Sallittaisiinko millekään muulle maalle kuin Israelille tällaiset toimintatavat? Ovatko nämä Israelin toimet sovussa länsimaisen demokratian ja inhimillisyyden periaatteiden kanssa?

PS Vastustan myös Hamasin terrorismia. Vastustan kaikkea terrorismia.

Lähde: Famine should officially be declared in the Gaza Strip, human rights organisations say. The Guardian 26.5.2024

Veikko Tarvainen

veikonvenytys.fi

26.5.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu