Esivalta

”Esivalta ei turhaan miekkaa kanna”

Jos esivalta käskee sodassa tappamaan lähimmäisen, se tekee väärin,  mutta jos varastan ja esivalta puuttuu siihen, se tekee oikein.

Kristitty, joka itse käy sotaa tai tukee sitä, tekee väärin, sillä Raamatussa sanotaan: ”Joka miekkaan tartu, se miekkaan hukkuu.” Kristityn tehtävänä on pyrkkiä rauhaan kaikin tavoin.

Kuitenkn esivalta on kaikkialla hyväksyvät sodan normaalina käyttäytymisenä, vaikka se on räikeässä ristiriidassa kristillisen elämän kunnioittamisen kanssa. Elämän kunnioittamisen lakia ei ole kirjoitettu niiden sydämiin, jotka hyväksyvät sodan eli he eivät ole sisäistäneet elämän kunnioittamista, jolloin omatunto ei moiti heitä tapahtuneesta. Omatunto on tietenkin kristillinen käsite ja merkitsee samaa kuin yhteiskunnan arvojen ja normien hyväksymistä sekä niiden sisäistämistä. Tämän tosiasian valossa aitoja kristittyjä on perin vähän ja enemmistö edustaa nimikristillisyyttä.

Tietenkään elämän kunnioittaminen ei ole mikään kristittyjen etuoikeus vaan se koskee kaikkia ihmisiä, mutta kristityille se on kirjoitettu lakiin (Raamattuun), jonka noudattaminen olisi suotavaa. Maallinen laki ei ole vielä täydellinen, koska se hyväksyy edelleen sodankäynnin yhtenä käyttäytymisen muotona, vaikka muuten usein kiivailee ihmisoikeuksien puolesta.

TeuvoKuu-Karkku

Eläkeläinen, akateeminen loppututkinto (uskontotiede). Ennen eläköitymistä lukion lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu