Vaativat syntikäsitykset – mahdoton tehtävä?
Monissa uskonnoissa syntiä pidetään toimina, ajatuksina tai tunteina, jotka erottavat ihmisen moraalisesta hyvyydestä tai Jumalasta. Usein nämä syntikäsitykset tarjoavat selkeän ohjeistuksen, kuinka elää hyvää ja moraalista elämää. Ongelma kuitenkin syntyy, kun synnistä tehdään mahdoton hallita. Vaativimmat syntikäsitykset liittyvät usein inhimillisiin ominaisuuksiin, joita ei yksinkertaisesti voi täysin kontrolloida. Tämä voi luoda yksilöille raskaiden vaatimusten ja mahdottomuuden tunteen, joka voi tehdä uskonnollisesta elämästä enemmän taakkaa kuin vapautusta.
Yksi erityisen haastava alue on autonomisen hermoston toiminta, eli kehon automaattiset reaktiot, joita emme voi hallita tietoisesti. Ahdistus, pelko, seksuaaliset halut ja stressi ovat esimerkkejä reaktioista, jotka syntyvät biologisesti ilman tietoista valintaa. Jos näitä pidetään synnillisinä tai moraalisesti väärinä, yksilö voi tuntea syyllisyyttä sellaisista asioista, joita hän ei voi hallita. Voidaanko todella vaatia, että ihminen ei tuntisi ahdistusta tai pelkoa, jos ne johtuvat biologisista prosesseista? Jos synnin määritelmä ulottuu näin laajalle, se voi tehdä uskonnollisesta elämästä ankaraa ja askeettista, kun ihminen yrittää väistämättä mahdottomia.
Toinen esimerkki on ajatusten puhtaus. Ajatusten täydellinen hallinta on monelle synninkäsitykselle keskeistä. Monet uskonnot korostavat, että ei riitä, ettei toimi väärin – myös väärät ajatukset ovat syntiä. Mutta ihmismieli on luonnostaan levoton ja täynnä kaikenlaisia ajatuksia. Vaikka ihminen ei toimisi ajatustensa mukaan, ei-toivottujen ajatusten tukahduttaminen on käytännössä mahdotonta. Tämä luo jatkuvaa sisäistä kamppailua, jossa ihminen pyrkii saavuttamaan puhtauden mielessään, vaikka se olisi biologisesti ja psykologisesti lähes mahdotonta.
Seksuaalisuuteen liittyvät normit ovat myös monissa uskonnoissa erittäin tiukkoja. Seksuaalisuus on kuitenkin osa ihmisyyttä, ja sen hallinta voi olla äärimmäisen vaikeaa. Jos jokainen halu tai ajatus nähdään synnillisenä, voi tämä johtaa elämän mittaiseen kamppailuun ja syyllisyyden tunteisiin, vaikka henkilö ei toimisi halujensa mukaan. Tällaiset vaatimukset voivat tehdä elämästä askeettisen ja itsensä kieltämiseen keskittyvän, mikä voi vääristää sen, mikä olisi terve ja luonnollinen suhtautuminen omaan seksuaalisuuteen.
Lisäksi täydellinen moraalinen puhtaus on eräänlainen illuusio. Kaikessa toiminnassa, olipa kyse kulutustottumuksista, ekologisista valinnoista tai ihmissuhteista, on ristiriitaisia vaatimuksia ja paineita. Maailmassa eläminen vaatii jatkuvia kompromisseja, ja jos synti määritellään liian tiukasti, elämän hallinnasta tulee raskasta ja jatkuvasti riittämätöntä.
Kysymys kuuluu: mitä seuraa, kun syntikäsitykset asettavat mahdottomia vaatimuksia? Ensinnäkin, yksilöt voivat kokea jatkuvaa syyllisyyttä ja riittämättömyyttä, vaikka he vilpittömästi yrittäisivät elää hyvää ja moraalista elämää. Toiseksi, tällainen synninkäsitys voi ajaa ihmisiä pois uskonnollisten yhteisöjen piiristä, koska he kokevat, etteivät voi koskaan täyttää näitä standardeja.
Uskonnollinen elämä voi parhaimmillaan olla tukea, inspiraatiota ja ohjausta antavaa. Mutta kun synnistä tulee mahdottoman vaatimuksen symboli, se menettää alkuperäisen tarkoituksensa. Silloin on syytä pohtia, onko syntikäsityksissä jotain, mikä kaipaa päivitystä – varsinkin kun kyseessä ovat asiat, joihin ihmisellä ei ole täyttä kontrollia. Synnin ja armon tasapainon löytäminen voi olla avain siihen, että uskonnollinen elämä on kestävää ja mielekästä myös nykyajan ihmisille.
Itse en luota kirkkojen dogmeihin enkä uskontojen tarjoamiin jumalakäsityksiin, mutta rippikoulussa ollessani tuo käsite ”synti” avautui kyllä hyvin loogisesti.
Rippikoulupastori opetti, että ”omatunto on jumalan ääntä ihmisessä”. Toinen opetus oli, että ”syntiä on kaikki sellainen, mikä on jumalan tahdon vastaista”. No, loogisena yksilönä tein heti johtopäätöksen, että syntiä on tehdä jotain omaatuntoaan vastaan. Ei mikään muu,.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kuviosta poistaa Jumalan, niin myöskään omaatuntoa vastaan toimiminen ei ole syntiä. Omatunto ei tarvitse selitykseksi Jumalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Makuleeraat nyt rippikoulupastorini opetuksia.
Ilmoita asiaton viesti