Rovaniemi, Pohjois-Suomen ja Lapin matkailu- ja kulttuurikeskus

Rovaniemi kirkko

Syyslukukausi Rovaniemellä huipentui Rovaniemen kirkossa Lapin kamariorkesterin 50-vuotisjuhlakonserttiin. Ohjelmassa oli koko maan mittakaavassa loistelias teos Ludwig van Beethovenin 9. sinfonia ”Oodi Ilolle”.  Lapin palkitun kamariorkesterin lisäksi konsertissa esiintyivät Oulu Sinfonia ja Helsingin kamarikuoro. Lapin kamariorkesterin taiteellisen johtajan John Storgårdsin johtamassa konsertissa solisteina esiintyivät  Anna-Kristiina Kaappola, Virpi Räisänen, Christian Juslin ja Markus Suihkonen. Konsertti oli mahtava kokemus. Kävin ensimmäistä kertaa Rovaniemen kauniissa kirkossa. Rovaniemen kirkon on suunnitellut arkkitehti Bertel Liljequist ja kirkko vihittiin käyttöön 20.8.1950. Voin ihailla kirkkoa päivittäin matkalla Lapin yliopiston kampukselle. Kirkko on arkkitehtoonisesti miellyttävä ulkoapäin. Kirkon sisätiloja koristaa kaunis ja erityinen alttarifresko ”Elämän lähde”. Freskon on tehnyt taitelija Lennart Segerstråle (1892-1975). Muutenkin kirkon sisätila on luonnollinen ja miellyttävä niin väritykseltään kuin tunnelmaltaan.

Syyslukukauden kulttuuritapahtumat aloitti mielenkiintoinen seminaari Lapin yliopistolla liittyen Lapin kulttuuriseen ympäristöön. Seminaarissa kävi ilmi pian ensi-iltansa saava Karvalakkiooppera. Oopperan tarina perustuu  Sami Parkkisen librettoon mikä  ”läpivalaisee valtiota, valtaa sekä luonnon ja pienen ihmisen osaa valtiokoneen rattaissa”.  Teos on Tapio Tuomelan säveltämä ja sen ohjasi Erik Söderblom. Kerronnan pääosassa on tapahtumat liittyen Kemijoen valjastamiseen ja sen vaikutukset ihmisiin ja luontoon. Päätin lähteä ensi-iltaan ja FB:n kautta sainkin ostettua peruutuslipun. Korundi sinällään oli myös hyvä kokemus ja  konserttisali on yllättävän suuri. Myös akustiikka oli mielestäni onnistunut. Ooppera oli musiikillisesti mielikuvituksellinen sävelmaisema ja solistiosuudet olivat upeita ja kantoivat jännittävää  tarinaa eteenpäin vauhdilla. Lapin kamariorkesteri soitti parastaan kapellimestari John Storgårdsin johdolla. Näin syksy sai hienon alun Rovaniemellä. Myöhemmin syksyllä kävin Korundissa taidenäyttelyssä. Taidegalleria on intiimi mutta todella mukava käyntikohde useamminkin. Rovaniemen taidemuseossa oli syksyllä kerran viikossa ilmainen sisäänkäynti taidenäyttelyyn. Itsenäisyyspäivää juhlittiin koko kansan vuosittain toistuvassa Rovaniemen kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa ainutlaatuisessa Lappia-talossa.

Rovaniemen kaupungin tapantumakalenteri on täynnä kiinnostavia tapahtumia. Tapahtumia on niin korkeakulttuurin, urheilun kuin maanläheisemmän viihde- ja tapahtumatarjonnan parissa. Jokaiselle löytyy kyllä jotakin. Lapin yliopistossa vierailee vuosittain useita kiinnostavia vieraita puhumassa ja luennoimassa. Eräänä iltapäivänä päädyin Kalevalaiseen iltaan luentojen loputtua.  Vierailijoista mainitttakoon Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja Ulkopoliittisen insituutin johtaja, dosentti Mika Aaltola.

Kevätlulukauden ensimmäiset vieraat olivat 8.2. 2023 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio. He vierailivat Lapin yliopistolla ja Arktikumissa yhdessä Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simonsin kanssa.Valtiovierailun ohjelmaan kuuluu Rovaniemellä ilmastonmuutospaneeli sekä vierailu saamentunneilla ja varuskunnassa.

Rovaniemi tarjoaa paikallisille asukkaille, kotimaan matkailijoille ja kansainvälisille turisteille korkeatasoista nähtävää, kuultavaa  ja koettavaa todella laajalla skaalalla!

Tiina Nikander-Koivukangas
Kokoomus Rovaniemi

-päätoiminen opiskelija Lapin yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta HTK ja HTM (oikeustiede ja venäjä sivuaineena)
-päätoiminen oikeustieteen opiskelija, Itä-Suomen yliopisto 2021-2022, (avoin)
-sivistystoimenjohtaja 2017-2021, Kittilän kunta
-rehtori v. 2003-2015 Limingan kunta, opettaja Kempeleen kunta 2012-2017 (sivutyö)
-rehtori v. 1992-2003 Viitasaaren kaupunki
-opettaja v. 1991-1992 Kajaanin kaupunki

-tohtoriopiskelija Oulun yliopiston tutkijakoulu UniOGS, Oulu 2012-
- Mus. kand. & MuM. University of Arts Helsinki, Sibelius-Academy v. 1997
-opiskellut johtamista ja tutkii johtamista sekä organisaatiokulttuuria

POLIITTINEN JÄRJESTÖTOIMINTA
-Kittilän Kokoomus ry. jäsen, varapuheenjohtaja 2020- , jäsen 2018-
-Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus, jäsen ja Oulun Kokoomusnaiset vpj 2010-2018
-Kokoomuksen Elinikäisen oppimisen vaikuttajaryhmän pj. 2018-2020
-Kokoomuksen Vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmä pj. 2016-2018

JÄSENYYDET YHDISTYKSISSÄ
-Hallinnon tutkimuksen seura, jäsen
-Remburssi ry., jäsen
-Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys, jäsen
-Suomen Liikuntatieteellinen seura, jäsen
-OAJ Lappi/Kittilän yleissivistävät opettajat paikallisyhdistys, jäsen

MUSIIKKI ja HARRASTUKSET
-liikunta
-musiikki

YRITYS
Valkoinen Delfiini White Dolphin

MUUTA
Asunut Turkissa Adanassa ja Ankarassa kolme vuotta. Opiskellut Ranskassa Pariisissa kolme kuukauden ajan Antti ja Jenny Wihurin säätiön myöntämän apurahan turvin sekä lyhyitä jaksoja Ranskassa, Englannissa ja Italiassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu