Särestöniemen Taidemuseo Kittilän Kaukosessa

Reidar Särestöniemeä tuskin tarvitsee esitellä erikseen. Niin tunnettu on henkilö ja hänen nimeään kantava Taidegalleria Kittilän Kaukosessa. Olen käynyt ensimmäisen kerran Särestöniemessä useita vuosia sitten kesäisellä ohikulkumatkalla, tulomatkalla kauempaa pohjoisesta Inarista. Paikkahan on luonnonkaunis niin ulkoa kuin rakennusten sisältä. Taidemuseon opas kertoo kiinnostavasti taiteilijan vaiheista ja työstä. Sisällä suuressa salissa on flyygeli. Käsitykseni mukaan Särestöniemessä on pidetty silloin tällöin konsertteja. Työskennellessäni Kittilän kunnassa tehtäviini kuului laaja-alaiset virkatehtävät kehittämisestä käytännön toimistotöihin ja ihmisten kanssa vuorovaikutuksissa olemiseen. Toiminnasta ja taloudesta vastaaminen kaikilla seuraavilla alueilla  (varhaiskasvatus, perusopetus, lukio, Levi Snow Sport Academy, liikunta, kirjasto, kulttuuri, nuorisotoimi,  ja Revontuliopisto). Siksi sivistysjohtajana, kenen työalueeseen kuului myös kulttuuri, työtehtäviin kuului kutsuttaessa osaa kuntalaisten tilaisuuksiin. Toimin tässäkin tasapuolisesti ihan laidasta laitaan. Osallistuin kuntalasten joukossa tilaisuuksiin niin  Kittilän Työväentalolta Panorama Summittiin Leville.  Halusin tulla tutuksi ja samalla saada mahdollisimman laaja-alaisen käsitys paikkakunnan kulttuuri- ja sivistys- ja seuraelämästä. Olinhan tullut jäädäkseni pidemmäksi aikaa Lappiin hoitamaan vakituista virkaan, mihin valtuuston enemmistö oli minut valinnut kesällä 2017. Ajanjaksoon sijoittuikin poikkeuksellinen määrä erilaisia kuntalaisten tilaisuuksia. Niinpä olin aitiopaikalla seuraamassa paikkakunnan julkista elämää. Hieman virkatehtävien lopettamisen jälkeen pyyhkäisi Covid-19 pandemia yli koko maan ja Lapin. Kaikki tilaisuudet luonnollisesti lopetettiin, kunnes parhaillaan Lappia avataan matkailijoille ja turisteille.

Kittilän maineikkaat pelimannit ja kuoro pitivät konsertin kevättalvella 16.3. 2018 ja sen nimi oli ”Kun Tundra Kukkii”. Kittilän Pelimannit ovat toimineet 46 vuottaa. Maineikkaat pelimannit ja musiikki-ihmiset Leena ja Leo Siiralan ovat säveltäneet kappale ”Kylmän kukkia” ja mm. se  esitettiin konsertissa. Konsertti oli hieno ja viihdyttävä. Erityisen tunnelman loi musiikki keskellä Särestöniemen värikylläistä taidemaailmaa. Samalla, kun kuunteli kittiläläisiä sävelmiä saattoi antaa katseen kulkea taulusta toiseen musiikin mukana. Hille Kuusisto ( KOK) luovutti tilaisuudessa stipendin saajalleen. Jos pitäisi valita mikä Särestöniemen tauluista oli mielestäni kaunein, niin sanoisin että ”Taivaanvuohi”. Sen kaunis ja erityinen sininen värimaailma on kyllä katseen vangitseva. Kittilän kuvataiteilijoiden elämänkäänteet ovat värikkäitä sekä dramaattisia. Alan kirjallisuudesta voi saada lisää yksityiskohtaista tietoa teoksien kiinnostavuutta lisäävistä elämänkertatiedoista. Ensimmäisellä kerralla muuten ostin julisteen ja se pitää nyt kehystää seinälle!

Jos kesällä ajat Kittilään Leville ja Kaukosen ohi niin varaa muutama tunti ja käännä auto oikealle Särestöniemen tienhaarasta, saat ikimuistoisen kesäelämyksen.

Tiina Nikander-Koivukangas

-sivistystoimenjohtaja 2017-, Kittilän kunta -rehtori v. 1992-2015 Limingan kunta, Viitasaaren kaupunki -opettaja v. 1991-1992 Kajaanin kaupunki -opiskelija Itä-Suomen yliopisto, avoinyliopisto (laki) -tohtoriopiskelija Oulun yliopiston tutkijakoulu UniOGS, Oulu 2012- -MuM. University of Arts Helsinki v. 1997 -opiskellut johtamista ja tutkii johtamista sekä organisaatiokulttuuria JÄRJESTÖTOIMINTA -Kittilän Kokoomus/Lapin Kokoomus ry. jäsen 2018- -Kokoomuksen Elinikäisen oppimisen vaikuttajaryhmän pj. 2018-2020 -Kokoomuksen Vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmä pj. 2016-2018 -Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys, jäsen -Suomen Liikuntatieteellinen seura, jäsen -OAJ Lappi/Kittilän yleisivistävät opettajat paikallisyhdistys, jäsen MUSIIKKI HARRASTUKSET -musiikki soittaminen (huilu) ja laulaminen kuorossa, Kamariyhtye Valkoisen Delfiini ja Manfred Gräsbeckin musiikki ja orkesteriproduktiossa. MUUTA Asunut Turkissa Adanassa ja Ankarassa kolme vuotta. Opiskellut Ransakassa Pariisissa kolme kuukauden ajan Antti ja Jenny Wihurin säätiön myöntämän apurahan turvin sekä lyhyitä jaksoja Englannissa ja Italiassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu