Tuuliviiri rauhaton… mistä sen muoto on?
Sukuani tutkineena ja tilaviiriämme kummastelleena en ole keksinyt vastausta mistä tuon viirin muoto on syntynyt ja mitä se esittää. Takapään voisi olettaa esittävän tyyliteltyjä lipun tupsuja, mutta aivan varma en ole siitäkään. Valmistajaksi viiriin on stansattu on Unto Jokinen Lempäälästä.
”Talonpoikaiskulttuurisäätiön kantaviin voimiin kuulunut Esko Aaltonen ehdotti vuoden 1948 kirjeitse Maatalousseurojen Keskusliitolle, että tämä maatalouden neuvontajärjestönä ottaisi hoitaakseen viirien jakamisen. Säätiön ja keskusliiton kirjeenvaihdon jälkeen asia oli selvä ja näin tapahtui. Syksyllä 1949 Maatalousseurojen Keskusliitto hyväksyi aiemmin jaettuja viirejä suuresti muistuttavan sukutilaviirin mallikappaleen. Mallikappaleen oli tehnyt peltiseppä Unto Jokinen Lempäälästä. Sittemmin sukutilaviirejä on jaettu yli 4000 kappaletta. Viirejä valmistettiin Lempäälässä vuoteen 2003 asti, kaikkiaan runsaat 3000 viiriä samassa peltisepänliikkeessä.” (Sukutilaviireistä ja niiden historiasta)
Onko muoto perintöä aiemmista… Lainattua esim. saksalaisesta heraldiikasta… Onko suunnittelija tavoitellut jotain erikoista ja kolhon näköinen hairahdus jäänyt elämään… Onko etuosan alaosasasta ollut optio stanssata kuvio irti ja liittää se ylempänä olevaan tyhjään paikkaan… Osaako kukaan kertoa?
Hieman lisäselvyyttä sain ProAgrian sivuilta. Tyhjä tila on optio kuten yhdeksi syyksi arvelin, mutta edelleen sen yläpuolella oleva koukku jää arvoitukseksi.
”Vuosiluku kertoo, mistä lähtien tila on ollut saman suvun hallussa. Lehdessä voi olla lisäksi Karjalan vaakuna siirtokarjalaisilla viljelijöillä tai haukka tiloilla, jotka ovat olleet saman suvun hallussa ensimmäisistä maakirjoista saakka eli noin 450 vuotta.” (ProAgria)
Lounais-Suomessa haukan tilalla on ollut viisisakarainen tähti ja viiri oli toteutettu Jalmari Finnen aloitteesta 1932. ”Viirin suunnitteli Eeli Jaatinen ja valmisti Forssan Linikkalan seppä Vilenius. Hinnaksi tuli rautapellistä 240 mk ja kuparista 280 mk.” (Callion Kaiku) Tämä viiri oli ilmeisesti se varhaisempi viiri, josta myöhempi Unto Jokisen viiri sai hahmonsa.
Ilmoita asiaton viesti
En ehkä tiedä oikeata vastausta, mutta kun tuijottelin viiriä, mieleen tuli, että kyseessä on rikkalapio.
Rikkalapion symbolimerkitys on suuren suuri. Tilalla miesväki tekee raskaat ulkotyöt, mutta naisten valtakuntaa on talon siisteys ja siveellisyys. Jos talossa on roskaisuutta, myös siveellisyyttä oli aihetta epäillä.
Nämä ajatukset tulee mieleen viirin ajankohdan mukaan, kun se on ripustettu kohta 1600-vuosiluvun jälkeen. Ruotsia hallitsi tuolloin Kristiinan vanhemmat Kustaa II Aadolf ja Maria Eleonoora. Voi hyvin kuvitella, että siisteydestä huolehtiva Maria Eleonoora olisi jopa käskenyt viiriin rikkalapion, jolloin muistetaan tiloilla myös naisten työn arvo.
Ilmoita asiaton viesti