Nyrkkeilijän iskuvoima, totta vai tarua?

Legendaarisen Rocky-elokuvien sarjan neljännessä osassa venäläinen raskaan sarjan nyrkkeilijä Ivan Drago löi mittaustuloksen 2150 psi (paunaa per neliötuuma), mutta onko tuollainen lyöntitulos todellisuudessa mahdollista?

 

Seitsemän eripainoisen olympiatason nyrkkeilijän (keskiraskaasta superraskaaseen sarjaan) lyöntivoimaa tutkittiin laboratorio-olosuhteissa jossa lyöntien keskiarvoksi saatiin 447-1066 psi.

 

Lyöntien voimakkuus luonnollisesti vaihteli johtuen siitä miten raskaat nyrkeilijän kädet tai hanskat olivat tai kuinka nopeasti he löivät. Mielenkiintoista mittauksessa oli kuitenkin se, että kolme kevyemmän sarjan iskijää löivät suuremman tuloksen kuin kaksi raskaan sarjan nyrkkeilijää!

 

Eräässä toisessa tutkimuksessa verrattiin 70 huipputason nyrkeilijän ja vapaaottelijan lyöntituloksia keskenään, missä lyöntivoiman keskiarvoksi saatiin 776 psi.

 

Verrattiin myös 23:n eritasoisen iskijän tuloksia keskenään ja todettiin että ammattilainen lyö yli kaksi kertaa kovempaa kuin harrastelija, ammattinyrkkeilijöiden ennätystulos oli huikeat 1300 psi. Tuollaista lukemaa en kuitenkaan pitäisi kovin luotettavana, koska se poikkeaa jo niin paljon laboratoriotutkimustuloksista joiden maksimi oli ”vain” noin 1100 psi luokkaa.

 

Väitetään että kaikkien aikojen kovin raskaan sarjan iskijä olisi ollut Rocky Marciano jonka väitetään lyöneen eräässä armeijan tukikohdassa ammuksen tuottamaa painetta mittaavaan aparaattiin (?) yli 1000 psi:n tuloksen.

 

Entinen WBC:n raskaansarjan nyrkkeilijä englantilainen Frank Bruno, oli ensimmäisiä ammattinyrkkeilijöitä, jonka harjoitusmetodeihin kuului perinteisten harjoittelumetodien sijaan kuntosalivoimaharjoittelu, löi 1985 laboratorio-olosuhteissa tuloksen 920 psi. Suomen oma toivo raskas-sarjalainen Robert Helenius löi hiljattain tuloksen 914. You Tube:sta löytyi videoklippi jossa ammattinyrkkeilijä Evander Holyfield löi vaatimattoman ”punch-pallo”-tuloksen 756 psi. Tosin lyöntipallotuloksissa on usein paljonkin tulkinnanvaraa, ei voida esim. tietää varmuudella miten laite on kalibroitu tai miten tosissaan mm. Holyfield tällä ”huvipuistokierroksellaan” iski. Lisäksi laite oli siten rajattu ettei siihen ollut mahdollista lyödä kuin suoria.

 

Löysin toisenkin videon, jossa ns. ”vuosisadan ottelun” hiljattain niukasti tuomariäänin hävinnyt Manny Pacquiao löi laboratorio-olosuhteissa tuloksen 820 psi. Tuo reilut 820 psi tulokseen hän käytti aikaa 0,21 sekuntia käden ”painon” ollessa reilut 62 kg.

 

Tässä yhteydessä on syytä mainita myös ehkä nopein lyönti jota nyrkkeilyssä on kuunaan nähty, palataan vuoteen 1965 jolloin Cassius Clay ensimmäistä kertaa otteli nimellä Muhammad Ali ja löi tuolloin mestaruutta takaisin tavoittelevan väkivahvan mutta jo iäkkään Sonny Listonin maagisella ”Phanton Punch” eli ”Haamulyönnillään” jonka jälkeen mestarista ei ollut enää epäselvyyttä.

 

Vertailun vuoksi todettakkoon että 1400 psi:n ”painolla” osuva lyönti vastustajan päähän vastaisi noin 50 kertaista G-voimaa. Esim. vuoristoratakierroksella Linnanmäellä kyytiläiseen kohdistuu hetkellisesti vain 3 G:ä ja hävittäjälentäjään jyrkissä kaarroksissa parhaimmillaan jopa 10 G:ä. Formulakuljettaja Kimi Räikkösen päähän kohdistui Silverstonen ulosajossa 47 G:n voima ja on arvioitu, että Mika Häkkisen päähän kohdistui vuoden 1995 Adelaiden ulosajossa huimat 200 G:n voima! Häkkisen kallo murtui ja hän vaipui koomaan.

 

Muissa kamppailulajeissa lyöntien voimakkuus jää kuitenkin kauas nyrkkeilyn lyöntivoimasta. Mittaustuloksissa esim. 10 danin mustan vyön karatekan lyönnit olivat 500-600 psi:n luokkaa. Vapaaottelijat puolestaan näyttäisivät olevan päähän osuvien iskujen kannalta vähemmän vaarassa kuin nyrkkeilijät koska laji sallii painimisen (joka tarkoittaa vähemmän lyöntejä) sekä luovuttamisen. Todellisten osumien määrä onkin vain noin puolet nyrkkeilijöiden saamista osumista.

 

Nämä tulokset antavat hieman osviittaa siitä, millaisiin tuloksiin ”ammatti-iskijät” keskimäärin maksimisuorituksessa pystyvät, joten voinemme suosiolla suhtautua Ivan Dragon ”lyöntitulokseen” puhtaasti elokuvan käsikirjoittajan mielikuvituksen tuotteena!

 

TimoTarus
Perussuomalaiset Mäntsälä

Integraation tiivistämistä ja liittovaltioon pakottamista vastustava hämäläistä geeniperimää omaava perusimpivaaralainen kansallisvaltiodiggari.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu