Taidehuutokauppa myy vanhoja mestareita ja luo uusia

Taiteen kaupallinen arvo punnitaan usein huutokaupan myyntipöydän ääressä. Nykyään tarjouksia voi myös antaa netissä LIVE-kaupassa. Jotta ostotarjouksia voisi kunnolla tehdä kotisohvalla, olisi kyllä viisasta käydä katsomassa myytäviä teoksia huutokauppakamarin ennakkonäyttelyssä. Kävin läpi tuon kiehtovan kierroksen Hagelstamin huutokaupan Modern-nimisessä tapahtumassa maaliskuun lopussa 2019.

   Hagelstam & Co -taidehuutokaupat alkoivat 40 vuotta sitten v. 1979 Wenzel Hagelstamin toimesta. Hänet tunnetaan mm. suositusta tv-ohjelmasta Antiikkia, antiikkia. Alussa paino oli antiikki- ja keräilyesineissä. Tämä huutokauppatalo tarjoaa myös asiantuntijapalvelua taiteen ystäville.

   Hagelstamin huutokaupoissa myydään nykyään taidetta laajalla skaalalla. Tarjolla on runsaasti maalauksia. Myynnissä on myös veistoksia ja erilaisia muotoilutuotteita, koruja ja huonekaluja. Yhteensä on myyty vuosittain Suomeen ja maailmalle yli 12 000 kohdetta.

 

Taiteen hinnan määrittely on tietenkin paljolta mielipidekysymys. Mutta taidekaupassa hintoja määräävät myös monenmoiset talouden lait. Teosten arvoon vaikuttaa ratkaisevasti teosten tunnettuus, joka määrää suuresti hinnanmuodostusta. 

   Maaliskuun huutokaupassa teoksia oli tarjolla puolisen tuhatta. Kävin tutustumassa tuohon runsaaseen tarjontaan Hagelstam & Co tiloissa Helsingin Tehtaankadulla. Esillä oli todella kiehtova kokoelma kaikilta taiteen aloilta.

      

   Seurasin sitten netistä Hagelstamin LIVE-taidehuutokaupan edistymistä. Teoksien kauppa kesti nelisen tuntia.

   Tauluista sijoittajien suosikkina oli Reidar Särestöniemi, jonka suuresta Koivumetsä-taulusta pyydettiin 80 000 €, mutta joku oli valmis maksamaan jopa 85 000 €. Esillä oli myös mm. Juhana Blomstedtin, Kimmo Kaivannon, Osmo Rauhalan, Nanna Suden ja Kuutti Lavosen töitä. Varhaisemmilta ajoilta oli yksi Åke Mattaksen teos, josta pyydettiin 300 €, mutta se myytiin hintaan 850 €.

 

Huutokauppa nosti esille Gunnar Uotilan taiteen

Tämä huutokauppa tuotti näkyvyyttä varsinkin Gunnar Uotilan (1913-1997) veistoksille, joita oli tarjolla pari kymmentä. Uotilan Ilves oli huutokauppaesitteen kannessa. Kuvanveistäjästä kerrottiin myös näyttävästi luettelon sisäsivuilla. Tällainen esittely toi Gunnar Uotilan tyylikkäille ja ajattomille puuveistoksille tervetullutta julkisuutta. Ostajilla oli ainutlaatuinen tilaisuus hankkia noita piilosta vihdoinkin julkisuuteen nostettuja teoksia suhteellisen edullisesti.

   Hagelstamin toimitusjohtaja Mia Okko-Koskinen sanoo, että Gunnar Uotilan työt ovat upeita ja monipuolisia aihealueeltaan. Hinnat olivat maltillisia, mutta huutajien määrittelemiä. Ehkä tämänlainen julkisuus herättää ihmisissä tietoisuutta, ja sitä kautta työt saavuttavat uusia asiakkaita ja ehkä korkeampia hintojakin.

   Laila Pulliselta oli myynnissä vain yksi veistos. Siitä pyydettiin 5 000 € mutta saatiin 15 000 €. Eila Hiltusen ainoasta työstä pyydettiin 300 € mutta tarjottiin 900 €.

   Esillä oli myös päivinä kuolleen Oiva Toikan (1931-2019) töitä. Myynnissä oli joukko muidenkin nimekkäiden muotoilijoiden, mm. Alvar Aallon, Gunnel Nymanin, Timo Sarpanevan, Tapio Wirkkalan, Rut Brykin ja Paavo Tynellin, teoksia huonekaluja myöten. Eräiden teosten hinnat nousivat mielestäni yllättävänkin korkealle.

   Mutta myytiinhän eräässä maaseudun huutokaupassa jopa vanha Muumi-muki yli 6 000 eurolla.

 

Hagelstamin seuraavia huutokauppoja:

Militaria & Numismatiikka 9.5.2019, näyttö 3.-8.5.

KK-huutokauppa 14. & 15.5.2019, näyttö 8.-13.5.

Classic 23.5.2019, näyttö 17.-22.5.

KK-huutokauppa 11.-12.6.2019, näyttö 5.-10.6.

Modern 13.6.2019, näyttö 7.-12.6.

Hagelstam & Co, Tehtaankatu 27 & 36, Helsinki

www.hagelstam.fi

 

Kuva 1: Hagelstamin näyttelyesitteen kannessa on Gunnar Uotilan Ilves-veistos. IMG_3545

Kuva 2: Hagelstamin huutokauppatöiden näyttö, taustalla Reidar Särestöniemen suuri Koivumetsä-taulu. Kuva: Timo Uotila. IMG_3536

Kuva 3: Laila Pullisen veistos Musta enkeli LIVE-myynnissä. IMG_3553

Kuva 4: Hagelstamin esitteessä kerrotaan Gunnar Uotilan taiteesta.

 

 

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu