Alkuaustralialaisten oikeuksia parantavat lait kaatuivat kansanäänestyksessä     

Alkuaustralialaisten oikeuksia parantavat lait kaatuivat kansanäänestyksessä     

Alkuperäiskansojen kohtelu on tärkeä mutta ei helppo asia. Siitä on kokemusta kaikilta mantereilta Amerikasta, Aasiasta ja täältä Euroopasta, myös Pohjoismaiden saamelaisten piiristä. Australia ei ole poikkeus.

Australian työväenpuolueen Laborin pääministeri Anthony Albanese yritti ottaa edistysaskeleen järjestämällä 14.10.2023 kansanäänestyksen alkuaustralialaisten eli aboriginaalien aseman kohentamisesta. Siitä tuli kuitenkin pettymys, koska australialaisten enemmistö kaatoi suunnitelman äänin 60,59 % – 39,71 %. Australiassa on äänestyspakko sakon uhalla, joten käytännössä kukaan ei voinut unohtaa ja välttää kiusallista asiaa.

Jos aloite olisi hyväksytty, Australiaan olisi perustettu neuvoa-antava elin, joka olisi puntaroinut lakien vaikutusta alkuperäiskansojen yhteisöihin ja auttanut tarttumaan sosiaaliseen ja taloudelliseen eriarvoisuuteen.

Pääministeri Albanese kehotti jakautunutta kansaa yhdistymään tämän aloitteen taakse. Lakialoitteen kaatuminen oli raskas taakka alkuperäiskansojen enemmistölle, joka kannatti tämän tärkeän asian ratkaisemista kansanäänestyksellä.

Suomen Australian suurlähettiläs Satu Mattila-Budich kirjoittaa Suomi-Australia yhdistysten Liiton Bumerangi-lehdessä, että kansanäänestyksen jälkeen on kysytty, onko Australia edelleen rasistinen maa. Monen mielestä Australia menetti ainutlaatuisen mahdollisuuden korjata alkuperäiskansojen edustajille vuosisatojen aikana tehdyt vääryydet.

Australiansuomalaisten Suomi Newspaper-lehden pääkirjoituksessa Risto Söder kirjoittaa: Vuoden 1967 kansanäänestyksessä Australia hyväksyi maan alkuperäisasukkaat ihmisiksi. Voitaneen sanoa, että Australia näki heidät. Nyt tässä kansanäänestyksessä toivottiin, että heitä myös kuultaisiin. Mutta 60 % oli vastaan.

Australiassa vuodesta 1980 asunut, Australian alkuasukkaiden elämään läheltä tutustunut ja heistä kirjan kirjoittanut Heljä Räisänen on pettynyt kansanäänestyksen tuloksesta. Alkuperäiskansojen asioista vastaava ministeri Linda Burney oli saanut 72 maan tuen kaatuneelle aloitteelle. Heljä Räisäsen mukaan kansanäänestyksen tulos selittyy opposition vastustuksella ja liikkeellä olleella runsaalla väärällä tiedolla.

Alkuperäiskansojen asioiden hoidossa tulee helposti väärinkäsityksiä ja väärinymmärryksiä. Siitä Suomessa on kokemusta suhteissa saamelaisiin. Ovat suomalaisetkin hieman unohdettuna alkuperäiskansana Ruotsissa nimeltä meänkieliset suomalaiset Torniojoen länsirannalla.

 

ASIASANAT: Aboriginaalit, Alkuperäiskansat, Australia

KUVA: Timo Uotilan akvarelli  Alkuasukkaiden asialla  

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu