Australia-päivää vietetty vakavammalla mielellä

Australia-päivää vietetty vakavammalla mielellä  

# Viisi vuotta sitten 26.1.2015 kirjoitin US Vapaavuoron otsikolla Iloista Australia-päivää. https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/timouotila/185310-iloista-australia-paivaa/

Maailma muuttuu. Nyt tuollainen otsikko tuntuisi hieman yliampuvalta. Australiassa jatkuvat kaikkien aikojen laajimmat metsäpalot. Konservatiivinen pääministeri Scott Morrison on saanut kovaa kritiikkiä kieltäytyessään ilmastonmuutoksen vaatimista toimista, mm. hiilen käytön rajoittamisesta. Ja Australia-päivän ajankohta ja juhlimisen syy on herättänyt yhä laajempaa vastarintaa.  Juhlapäivän aiheeksi on valittu 26.1.1788, jolloin Sydneyn sataman tienoille nostettiin Britannian lippu siirtomaakauden alkajaisiksi.  Australian alkuasukkaille aboriginaaleille tällainen juhlan aihe ei tietenkään sovi. He nimittävät tammikuun 26. surun ja miehityksen päiväksi. Australiassa on alettu yhä yleisemmin ymmärtää ja kunnioittaa aboriginaalien näkemyksiä. On alettu etsiä sopivampaa kansallispäivän aihetta.

Australia on Suomessa kaikkea muuta kuin tunnettu maa. Mutta niinpä Australia on toisella puolella maapalloa. Se on kauempana kuin pippuri kasvaa. Siellä on kesä kun meillä on talvi. Siellä kävellään pää alaspäin ja ajetaan autoa väärällä puolella tietä.

Sattuneesta syystä tiedän tuosta maasta yhtä ja toista. Minulla on myös jonkinlainen tarve tehdä Australiaa tunnetummaksi. Olenhan käynyt siellä muutaman kerran ja asunutkin kolmisen vuotta. Sitä paitsi olin perustajajäsen, kun Australian seuratoimintaa pantiin aluelle Suomessa vuonna 1984. Tietoa tuosta toiminnasta: www.suomi-australia.fi

Olin v. 1984 juuri palannut Australiasta parin vuoden oleskelun jälkeen. Halusin tutustua maahan, jossa oli maailman suurin maahanmuuttajille tarkoitettu valtion kustantama yleisradioyhtiö nimeltä Special Broadcasting Service (SBS).

Tein Yleisradion ulkomaanlähetysten toimittajana reportterimatkan ulkosuomalaisten pariin. Sitten otin virkavapaata ja jäin pariksi vuodeksi Sydneyyn perhtymään tarkemmin elämään Etelän ristin alla. Tuon oleskelun aikana lähetin raportteja Ylelle. Selostin mm. vuoden 1983 parlamanttivaalit, joissa valta vaihtui työväenpuolueen Bob Hawkelle.

Australiassa on selkeä parlamentaarinen järjestelmä. Vaalipiirikohtainen enemmistövaalitapa keskittää tavallisesti hallitusvallan joko oikeistolle tai vasemmistolle brittiläiseen malliin.

Kävin jo 1980-luvulla myös useita kertoja SBS Radion studiolla avustamassa ohjelman toimittajaa. Australiasta tein myös matkan Papua-uuteen-Guineaan, tuohon Australian entiseen siirtomaahan.  Kävin sitten kertomassa SBS:n kuuntelijoille tuosta eksootteisesta naapurimaasta. Tunsin olevani Australian SBS-radion ulkomaankirjeenvaihtaja.

Sittemmin olen jo yli neljännesvuosisadan lähettänyt säännöllisesti Suomi-raportteja SBS-radion ohjelmiin, joita on toista kymmentä vuotta toimittanut Sydneyssä Karl Mattas. SBS-radiolla on nykyään lähetyksiä yli 60 kielellä.

SBS Radiolla on Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:  https://www.sbs.com.au/language/finnish?language=fi

Avustan myös säännöllisesti australiansuomalaisten Suomi Newspaperia, joka on ilmestynyt vuodesta 1926. Se on ilmeisesti maailman vanhin ulkosuomalaislehti.

Australia-päivää vietetään ulkona kesätamineissa. Meininki on rentoa. Tunnelma on siis täsmälleen vastakkainen kuin Suomessa itsenäisyyspäivänä, jolloin istutaan television ääressä ja nautitaan samppakaljaa presidentinlinnassa juhlivien edusmiesten kautta.

Sekä Suomi että Australia ovat demokraattisina oikeusvaltioina maailman harvojen valittujen joukossa. Australia on turvallinen ja suhteellisen tasa-arvoinen maa. Australian suurkaupungit on kaikissa vertailuissa todettu maailman parhaiksi paikoiksi asua.

 

Mitä voisimme oppia Australiasta?

# Iloista, leppeää ja rentoa elämänmenoa.

# Selkeitä hallitusblokkeja, joko keskustaoikeistolaisia tai keskustavasemmistolaisia, ei missään nimessä enää ”sekametelisoppahallituksia”.

# Äänestyspakko sakon uhalla, kun kerran kansalaiset eivät muuten ymmärrä tulla vaaliuurnille. En kuitenkaan suosittelisi yhden edustajan vaalipiirejä. Ne eivät anna kolmanneksi suurimmalle puolueelle mitään mahdollisuuksia.

ASIASANOJA: Aboriginaalit, Australia, Australia-päivä, SBS Radio

Kuva: Vuoden 2020 polarisoituneita Australia-päivän tunnelmia. Vasemmalla pääministeri Scott Morrison tervehtimässä uutta, nuorta maahanmuuttajakansalaista. Protestoija julistaa, että elämme varastetussa maassa. Perinteistä rentoa Australia-päivän meininkiä uimarannalla. Kuva SBS-nettisivuilta.

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu