Bokeh tarjoaa aivan erilaisia kirjoja myös joulupukille

Bokeh tarjoaa aivan erilaisia kirjoja myös joulupukille

Kirja on tyypillinen joululahja. Ja siksipä joulun edellä valitaan Finlandia-palkinnon ja eräiden muiden tunnustuksen saavat teokset. Kannattaa tutustua Sirpa Kähkösen romaaniin, mutta kaikki muutkin ehdokaskirjat ovat korkeaa tasoa ja sopivat erinomaisesti joululahjoiksi.

Suurten kustantamojen ohella Suomessa on myös eräitä pienilevikkisten epäkaupallisten kirjojen ja painotuotteiden julkaisijoita. Niistä erikoisasemassa on esseisti-kirjailija Antti Nylénin Bokeh. Sen toimintaa on kolme vuotta tukenut Koneen säätiö.

Antti Nylénin Bokeh Editions on julkaissut jo huomattavan määrän erittäin mielenkiintoisia painotuotteita. Antti Nylénille kirja on aivan erityinen ja yksilöllinen esine. Niinpä Bokeh on julkaissut normaalien kirjojen ohella myös vessapaperirullan muotoisia painotuotteita ja erittäin pieniä kirjasia.

Ja Bokehin painotuotuotteiden joukossa on myös sanomalehden kokoinen Dies Iræ, jossa on mahtava kokoelma Ilkka Sariolan järkyttäviä etupäässä lyijykynäpiirroksia ihmisen pahuudesta. Tuon kokoelman läpi katsominen vaatii suurten sivujen levittämistä varten tilavan pöydän. Jokaista piirrosta esitellään Antti Hurskaisen syvämietteisillä teksteillä, joten tuon kuvakokoelman tutkiminen vie helposti kokonaisen päivän, jos se riittääkään. Ja elämys on vahva ja ainutkertainen. Tekstit ovat myös englanniksi, joten tätä ”megakirjaa” voi mainiosti tarjota myös ulkomaille. Sitä on painettu 400 kappaletta, joista minun ”yksilöni” on numero 128.

Martti Jämsän postikortisarja on myös ainutkertainen kokemus. Olen joskus ihmetellyt, miksi valokuvaajat suosivat ”vanhanaikaisia” mustavalkokuvia. Näitä postikortteja tarkastellessa ymmärrän valokuvaajia. Mustavalkokuva voi keskittyä esineiden oleelliseen muotoon. Huomio ei kiinnity turhiin ja usein pinnallisiin värivaikutelmiin.

Enemmän ”normaaleista” kirjoista olen tutustunut Antti Nylénin Domreyn kuuntelija -esseeteokseen, jossa on Ville Rannan väkevä piirroskuvitus. Tämä minun kirjayksilöni on numero 13, kun painos on 200 kappaletta. Bokehin listoilla on myös mm. Nylénin tunnettuja esseekirjoja viime vuosilta.

J. O. Mallanderin hyvin pienikokoisen ruotsinkielisen essee-runokirjan nimi on En Begynnelse.

Minulla on myös luettavana Heimo Hatakan ja Antti Nylénin toimittama Juhani Rekolan Tästä elämästä Omaelämäkerrallisia kirjoituksia. Juhani Rekolan teoksia on Bokehin julkaisemina enemmänkin. Hän on Antti Nylénin ilmeinen suosikki.

Nämä ovat vain näytteitä ja makupaloja Bokehin julkaisuista. Tästä voi tutustua koko valikoimaan: https://holvi.com/shop/bokeh-kauppa/  Voin suositella.

Bokehin tulevista julkaisuista mainittakoon Aki Salmelan runo- ja valokuvasikermä Saudade do Porto sekä kirjailija-tutkija Tanja Tiekson ääntä ja kuuntelemista käsittelevä essee.

 

ASIASANAT: Antti Nylén, Bokeh, Kirjallisuus

 

Kuva 1: Antti Nylén (vas.) esittelee Bokeh-kirjoja Helsingin Kirjamessuilla 2023. Kuva: Timo Uotila.

NÄMÄ KUVAT TULEVAT NÄKYVIIN, KUN TEKNISET ONGELMAT RATKEAVAT:

Kuva 2: Bokehin ”normaaleja” kirjoja. Kuva: Timo Uotila.

Kuva 3: Bokehin ”epänormaali” Dies Iræ -kirja on suurempi kuin Helsingin Sanomat. Kuva: Timo Uotila.

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu