Elisabet sai jättihautajaiset – entä Gorbatshov ja Vesa-Matti Loiri?  

Elisabet sai jättihautajaiset – entä Gorbatshov ja Vesa-Matti Loiri?  

# Meillä Suomessakin on näytetty televisiossa tuntikausia Britannian kuningattaren Elisabetin mahtavia hautajaisia. Helsingin Sanomissa on ti 20.9. toista kymmentä sivua pelkkää Elisabetin hautajaisasiaa.

Elisabet oli myös Australian valtionpää. Niinpä siellä Elisabetin hautajaisia on esitelty vieläkin voimallisemmin kuin Suomessa. Kuningattaren muistoksi on julistettu yleinen vapaapäivä. Tilanne palaa normaaliksi vasta ensi viikolla, kertoo SBS Radion toimittaja Karl Mattas Sydneystä.

Elisabet hoiti kuulemma kaikkien taiteen sääntöjen mukaan kuninkaalliset velvollisuutensa. Mutta varsinaisia valtaoikeuksia hänellä ei ollut. Päinvastoin kuningattaren oli tarkkaan pidättäydyttävä ottamasta kantaa ajankohtaisiin asioihin.

Voi tietenkin kysyä, mihin sellaista hallitsijaa tarvitaan. Uuden kuninkaan Charles III:n on nyt lopetettava jopa julkinen arkkitehtuurin ja luonnonsuojelun kritiikki. Politiikkaan hän on kyllä ymmärtänyt olla puuttumatta.

Lontoon hautajaismenoihin oli kutsuttu melkein kaikki maailman valtionjohtajat Suomen Sauli Niinistöä myöten. Mutta Putinia ei ollut kutsuttu – sattuneesta syystä.

 

Onhan meillä Suomesakin valtionpäämies, tuo Sauli Niinistö. Hän voi sentään ottaa kantaa ja määräillä varsinkin ulkopolitiikkaa niin kuin hiljattain katkaistessaan ystävälliset suhteet Putinin Venäjään. Ja nyt hän on lähdössä YK:hon New Yorkiin johtamaan Suomen valtuuskuntaa.

 

# Hiljattain päätti päivänsä Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov, jonka aikana tuo liittovaltio hajosi – ja hajosi melkein ilman verenvuodatusta. Ilmankos tuo rauhan mies sai Nobelin rauhanpalkinnon – ja ansioistaan saikin. Hänet haudattiin Venäjällä sattuneesta syystä hyvin vaatimattomin menoin. Putin ei edes ehtinyt paikalle ”työkiireiltään”.

 

# Näinä päivinä joukostamme poistui myös monipuolinen ja suosittu taiteilija Vesa-Matti Loiri. Hänelle toivottiin valtiollisia hautajaisia. Niitä kannatti myös alan ministeri. Mutta niitä ei tullut.

Nyt siten Loirin siunaustilaisuus järjestetään 20.9. Helsingin Johanneksenkirkossa omaisten toiveesta vain läheisille ja kutsutuille. Muistotilaisuus on Säätytalolla.  Valtion taholta tilaisuuteen osallistuvat vain pääministeri Sanna Marin ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

Olisiko Britannian kannattanut säästää menoja näinä vaikein aikoina järjestämällä kuningattaren hautajaiset Loirin malliin? Kuningatar sai kyllä julkisuutta valtavin mitoin jo ennen hautajaisia.

 

ASIASANAT: Elisabet II, Mihail Gorbatshov, Vesa-Matti Loiri

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu