Elisabet sai jättihautajaiset – entä Gorbatshov ja Vesa-Matti Loiri?
Elisabet sai jättihautajaiset – entä Gorbatshov ja Vesa-Matti Loiri?
# Meillä Suomessakin on näytetty televisiossa tuntikausia Britannian kuningattaren Elisabetin mahtavia hautajaisia. Helsingin Sanomissa on ti 20.9. toista kymmentä sivua pelkkää Elisabetin hautajaisasiaa.
Elisabet oli myös Australian valtionpää. Niinpä siellä Elisabetin hautajaisia on esitelty vieläkin voimallisemmin kuin Suomessa. Kuningattaren muistoksi on julistettu yleinen vapaapäivä. Tilanne palaa normaaliksi vasta ensi viikolla, kertoo SBS Radion toimittaja Karl Mattas Sydneystä.
Elisabet hoiti kuulemma kaikkien taiteen sääntöjen mukaan kuninkaalliset velvollisuutensa. Mutta varsinaisia valtaoikeuksia hänellä ei ollut. Päinvastoin kuningattaren oli tarkkaan pidättäydyttävä ottamasta kantaa ajankohtaisiin asioihin.
Voi tietenkin kysyä, mihin sellaista hallitsijaa tarvitaan. Uuden kuninkaan Charles III:n on nyt lopetettava jopa julkinen arkkitehtuurin ja luonnonsuojelun kritiikki. Politiikkaan hän on kyllä ymmärtänyt olla puuttumatta.
Lontoon hautajaismenoihin oli kutsuttu melkein kaikki maailman valtionjohtajat Suomen Sauli Niinistöä myöten. Mutta Putinia ei ollut kutsuttu – sattuneesta syystä.
Onhan meillä Suomesakin valtionpäämies, tuo Sauli Niinistö. Hän voi sentään ottaa kantaa ja määräillä varsinkin ulkopolitiikkaa niin kuin hiljattain katkaistessaan ystävälliset suhteet Putinin Venäjään. Ja nyt hän on lähdössä YK:hon New Yorkiin johtamaan Suomen valtuuskuntaa.
# Hiljattain päätti päivänsä Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov, jonka aikana tuo liittovaltio hajosi – ja hajosi melkein ilman verenvuodatusta. Ilmankos tuo rauhan mies sai Nobelin rauhanpalkinnon – ja ansioistaan saikin. Hänet haudattiin Venäjällä sattuneesta syystä hyvin vaatimattomin menoin. Putin ei edes ehtinyt paikalle ”työkiireiltään”.
# Näinä päivinä joukostamme poistui myös monipuolinen ja suosittu taiteilija Vesa-Matti Loiri. Hänelle toivottiin valtiollisia hautajaisia. Niitä kannatti myös alan ministeri. Mutta niitä ei tullut.
Nyt siten Loirin siunaustilaisuus järjestetään 20.9. Helsingin Johanneksenkirkossa omaisten toiveesta vain läheisille ja kutsutuille. Muistotilaisuus on Säätytalolla. Valtion taholta tilaisuuteen osallistuvat vain pääministeri Sanna Marin ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.
Olisiko Britannian kannattanut säästää menoja näinä vaikein aikoina järjestämällä kuningattaren hautajaiset Loirin malliin? Kuningatar sai kyllä julkisuutta valtavin mitoin jo ennen hautajaisia.
ASIASANAT: Elisabet II, Mihail Gorbatshov, Vesa-Matti Loiri
Elisabetin kuoltua nuorempi pojistani kysyi: ”Mikä tuo monarkia niinku oikeestaan on?” Olipa vaikea tehtävä, joka minulta jäikin ratkaisematta.
Nyt osaisin jo sanoa, että pääotsikkona monarkia on ”valtionhallintoon kytkeytyvä yhden suvun jäseniin keskittynyt seremoniallinen kokonaisuus”.
Melko moniin hautajaisiin olen minäkin osallistunut, mutta jättimäinen tapahtuma Elisabetin ruumiinsiunauksen ympärillä oli todellakin jotain uskomatonta. Mauno Koiviston hautajaispäivää seurasi koko Suomi, mutta tv-lähetystä Lontoosta 19.9. jotakuinkin puoli maailmaa.
Tasavalta on hyvä keksintö. Onhan meillä toki jokunen eläkeläispresidentti, mutta ei sentään suurta kuningasperhettä hoitamassa ”edustustehtäviä” kansan laskuun. Pohjoismaissa ja Beneluxissa – Britannian lisäksi – on kruunupäitä kuin pipoa; järkee vai ei?
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tasavalta on hyvä keksintö. Onhan meillä toki jokunen eläkeläispresidentti, mutta ei sentään suurta kuningasperhettä hoitamassa ”edustustehtäviä” kansan laskuun. Pohjoismaissa ja Beneluxissa – Britannian lisäksi – on kruunupäitä kuin pipoa; järkee vai ei?”
Kuningaskunnat ovat käsittämättömiä jäänteitä menneisyydestä. On outoa, että monet maailman kehittyneimmistä demokratioista täällä Pohjolassa hyysäävät monarkkeja. Putinia ei kutsuttu Elisabetin hautajaisiin. Nyt hän saattaa kommentoida Lontoon hautajaisia alamaisilleen sanomalla: ”Katsokaa nyt, millaista on tuo niin sanottu länsimainen demokratia.”
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin juuri Australian monikulttuuriradion SBS: viime viikon ohjelman. Siellä oli toimittaja Karl Mattaksen juontama raportti Elisabetin muistopäivän vietosta Australiassa. Tuo muistopäivä on määrätty lakisääteisesti vietettäväksi. Kaikki eivät ole tyytyväisiä. On laskettu, että tämä vapaapäivä maksaa ainakin 1,5 miljardia Australian dollaria:
https://www.sbs.com.au/language/finnish/fi/podcast-episode/odottamaton-julkinen-vapaapaiva-tulee-kalliiksi/n7mcq8ze1
Huomenna näissä SBS-lähetyksissä tulee kuuluviin uusi lähetys, jossa on minun Suomi-raporttini: https://www.sbs.com.au/language/finnish/fi?language=fi
Ilmoita asiaton viesti
Vesa-Matti Loirin siunaustilaisuudessa Johanneksenkirkossa oli paikalla myös Jenni Haukio. Hän toi presidentti Niinistönkin tervehdyksen. Niinistö oli tuolloin YK:n kokouksessa New Yorkissa. Jenni Haukio sanoi osuvasti: ”Kosketit meitä suomalaisia niin syvältä.”
Siunauksen jälkeen Jenni Vartiainen esitti Schubertin Ave Marian Lenni-Kalle Taipaleen soittaessa pianoa.
Helsingin Sanomat kertoo Loirin siunauksesta ja muistotilaisuudesta yhden aukeaman verran.
Ilmoita asiaton viesti
Välittikö Jenni Haukio tilaisuuteen Tasavallan Presidentin (instituutio) vai Sauli Niinistön (kansalainen) viestin? Yleensä tällaisia ei tarvitse miettiä, mutta tällä kertaa kysymys herää.
Jostain mediaraportista taisin toisella korvalla kuulla, että valtiovaltaa edustivat pääministeri Marin, kulttuuriministeri Honkonen ja rouva Haukio. Jos tämä pitää paikkansa, sivuutti Jenni protokollassa vähintään koko presidentinkanslian henkilökunnan.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Välittikö Jenni Haukio tilaisuuteen Tasavallan Presidentin (instituutio) vai Sauli Niinistön (kansalainen) viestin? Yleensä tällaisia ei tarvitse miettiä, mutta tällä kertaa kysymys herää.”
Iltalehdessä on 21.9. noin 11 sivua eli noin kolmannes lehdestä Vesa-Matti Loirin siunauksesta ja muistotilaisuudesta. Jenni Haukio tuli tilaisuuteen aivan viime tingassa. Hän oli juuri palannut Lontoosta Elisabetin hautajaisista. Sauli oli jatkanut YK-kokouksiin New Yorkiin.
Haukio toi paikalle lehväseppeleen, jonka Tasavallan Presidentin adjutantti kantoi arkulle. Jenni Haukio sanoi: ”Kosketit meitä niin syvältä. Suuren suomalaisen taiteilijan muistoa kunnioittaen TP Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio… ” On siis melko selvää, että seppele laskettiin presidentin nimissä.
Ilmoita asiaton viesti
Adjutantin osallistuminen vaikkapa ”vain” seppeleenkantajana todistaa, että presidentti-instituutio oli mukana tilaisuudessa. Adjutantit kuuluvat Presidentinkanslian henkilöstöön, Jenni Haukio ei. Sehän meni sittenkin tyylikkäästi, koska Jenni ei ollutkaan edustavinaan valtiovaltaa (kuten ensin luulin).
Printtimedian tapahtumalle antama ”ylipaino” (kolmannes lehden sivumäärästä) on ymmärrettävä asia. Vesku Loiri kuului suuriin sodanjälkeisiin ikäluokkiin, ja oli ikätovereilleen helposti samaistuttava persoona. Ja jos mediatalo haluaa toden teolla myydä printtiä, sen on syytä satsata ”entisiin nuoriin”, koska ikäihminen jos joku on tottunut lukemaan uutiset paperilta.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ja jos mediatalo haluaa toden teolla myydä printtiä, sen on syytä satsata ”entisiin nuoriin”, koska ikäihminen jos joku on tottunut lukemaan uutiset paperilta.”
Minulla ei ole Iltalehden kovaa kilpailijaa Ilta-Sanomia, mutta sen etusivu on myös pelkkää Veskua. Otsikko: ”Loirin vaikuttavat hautajaiset”. Iltalehden etusivun otsikko: ”Hyvää taivasmatkaa, Vesku!”. Loirin häät olivat irtokappalemyynnistä riippuvaisille lehdille ilman muuta suuri tärppi. Loirin siunaus oli tarkoitettu vain läheisille ja kutsuvieraille. Niitä ei saanut edes kuvata – puhumattakaan, että televisio olisi ollut paikalla niin kuin Elisabetin hautajaisissa. Kuitenkin Hesari kertoi niistä kymmenellä sivulla.
Ilmoita asiaton viesti
Oli oikea päätös, ettei Veskulle järjestetty valtiollisia hautajaisia. Hän ei sellaisia halunnut eikä hän ole ollut valtion korkeassa asemassa.
Suomessa on paljon erilaisia lahjakkaita ja pidettyjä taiteilijoita eikä heistä voi objektiivisesti valita sellaisia, joille pitäisi valtiolliset hautajaiset järjestää. Valtiolliset hautajaiset on järjestetty presidenteille ja vastaavan tason kansalaisille.
Pidin kyllä Uuno Turhapurosta ja uskalsin vastoin sivistyneistön enemmistöä sen tunnustaa jo ennen Veskun kuolemaa.
Ilmoita asiaton viesti
> #Oli oikea päätös, ettei Veskulle järjestetty valtiollisia hautajaisia. Hän ei sellaisia halunnut eikä hän ole ollut valtion korkeassa asemassa.”
Olen täsmälleen samaa mieltä, ettei Loirille kuulunut järjestää valtiollisia hautajaisia. Olen myös sitä mieltä, että Elisabetin muistotilaisuudet paisuivat aivan ylenmääräisiin mittoihin. Asiat saivat jopa Suomessa käsittämättömän paljon huomiota tiedotusvälineissä.
Ilmoita asiaton viesti
”… Suomessa käsittämättömän paljon huomiota…”
– Muutaman päivän kuluttua Finnpanel julkaisee viikon 38 tv-ohjelmien katsojaluvut. Viime viikolla miljoonakerhoon pääsi yksi uutislähetys, pari julkkisten kilpailuohjelmaa ja maajoukkueen koripallomatsi. Miten mahtaa sijoittua maanantaina 19.9. päiväsaikaan lähetetty pitkä kuningattaren muistojuhla?
https://www.finnpanel.fi/tulokset/tv/vko/top/2022/37/yle2.html
Ilmoita asiaton viesti
> ”Miten mahtaa sijoittua maanantaina 19.9. päiväsaikaan lähetetty pitkä kuningattaren muistojuhla?”
On tosiaan mielenkiintoista nähdä, miten korkealle Elisaberin muistotilaisuuksien televisionnit nousevat katsojaluvuissa. On kyllä omituista, että tällaiset tapaukset sekoittavat television aikataulut ja ohittavat lehdissä varsinaiset uutiset, joita näinä aikoina todella riittää.
Ilmoita asiaton viesti
”… muistotilaisuuksien televisioinnit nousevat katsojaluvuissa.”
Finnpanel:
Tavoittavuus 1 171 000, keskikatsojamäärä 641 000.
Kylläpä kiinnosti Suomessakin! Lähetys oli yli kolmituntinen, joten moni ehti ainakin piipahtamaan kanavalla. Ajankohta keskellä maanantaipäivää toisaalta oli kaukana ns. prime timesta.
https://www.finnpanel.fi/tulokset/tv/vko/top/2022/38/yle1.html
Ilmoita asiaton viesti
Se ei meille kuulu millaisiin mittoihin britit haluavat moiset hautajaiset paisuttaa. Todennäköisesti suuri kansan enemmistö oli aivan yhtä mieltä näytttävien hautajaisten tarpeellisuudesta.
Ja kyllä Suomessakin YLE varmaan on ollut tietoinen suomalaisten katsojien mielenkiinnosta. Itse en niitä hautajaisia katsonut, koska oletan, että se oli varsin tylsä ohjelma.
Englannin yhteiskunnallehan hautajaiset eivät maksaneet juuri mitään, koska ne rahat pyörivät saman kansantalouden sisällä. Yhden meno on toisen tulo.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Englannin yhteiskunnallehan hautajaiset eivät maksaneet juuri mitään, koska ne rahat pyörivät saman kansantalouden sisällä. Yhden meno on toisen tulo.”
Australiassa kyllä kerrotaan, että Elisabetin muistolle omistettu ylimääräinen vapaapäivä maksoi vähintään 1,5 miljardia dollaria. Elisabet oli Australiankin valtionpää.
Ilmoita asiaton viesti
”vapaapäivä maksoi vähintään 1,5 miljardia dollaria.”
Kenelle siitä maksettiin ja kuka maksoi tuon 1,5 miljardia dollaria?
En usko, että mikään tuotannollinen tilaus jää hoitamatta siksi, että yhtäkkiä tuli tuollainen ylinmääräinen vapaapäivä. Virkamiehille verovaroista maksettavat kuukausipalkat eivät myöskään ole kohonneet tuon vapaapäivän vuoksi.
Kansantalouden kohdalla ei useinmiten pysty soveltamaan kamreerimaisia laskutoimituksia siitä mitä jokin asia maksaa. Tässäkin tapauksessa sellaisella teoreettisella hintalapulla on vain kuriositeettiarvo muiden arvojen ja vaikutuksien joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”En usko, että mikään tuotannollinen tilaus jää hoitamatta siksi, että yhtäkkiä tuli tuollainen ylinmääräinen vapaapäivä.”
Kun tulee ylimääräinen vapaapäivä ja koneet pysäytetään, niin kyllähän siitä syntyy yhden päivän vajaus tuotantoon ja tuloihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoin, en usko, että yksikään tilaus jätetään toimittamatta. Tuo yhden päivän vajaus kurotaan umpeen. Eivät ne koneet Englannissakaan täydellä kapasiteetilla käy, vaan niillä tuotetaan se määrä, joka saadaan myytyä. Yhden ylimääräisen vapaapäivän tuotanto lähetetään useissa tapauksissa varastosta , jonne sitten tuotetaan sopivassa tahdissa täydennystä lisää.
Kenenkään tulot eivät siitä ole alenneet.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä Australian monikieliradion SBS:n raportista voi kuulla, miksi ylimääräinen Elisabet-vapaapäivä voi tulla kalliiksi ja hankalaksi:
https://www.sbs.com.au/language/finnish/fi/podcast-episode/odottamaton-julkinen-vapaapaiva-tulee-kalliiksi/n7mcq8ze1
Avustan tätä SBS Radiota Suomi-raporteillani joka toinen viikko.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelu Loirin hautajaisista jatkuu. Nyt kysellään, miksi Loirista muhkean kirjan kirjoittanut Jari Tervo ei ollut hautajaisissa. Tervo kertoo, ettei ollut saanut kutsua. Tervo olisi asettanut ruusun arkulle ja sanonut: ”Nähdään”. Ilta-Sanomissa 27.9. on aiheesta koko sivun juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Kokosivu asiasta, jota ei tapahtunut: Jari Tervo Vesku Loirin hautajaisissa. Media on jälleen jahdannut omaa häntäänsä, ja saanut sen lopulta kiinni.
Kuka muu ei ollut Loirin siunaustilaisuudessa; käsi ylös nyt!
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisellä on ikiaikainen alkukantainen halu palvoa kalmoja, vaikka nämä mädäntyessään eivät tiedä asiasta mitään.
Ilmoita asiaton viesti