Euroviisut eli €-viisut kiinnostavat Australiassa asti

Euroviisut eli €-viisut kiinnostavat Australiassa asti

Vuoden 2021 Eurovision laulukilpailussa ratkeaa lähipäivinä, mikä maa ottaa tällä kertaa arvokkaimmat pokaalit ja saavuttaa melkoisen mediajulkisuuden ja myös €-voiton. Kilpailu järjestetään etänä Alankomaiden Rotterdamissa. Mukana on lähes 40 maata, Euroopan ulkopuolelta mm. Israel ja peräti Australiakin.

 

Euroviisut olivat aikoinaan varsinainen iskelmämelodiakilpailu. Sittemmin siitä kehittyi jonkinlainen jumppa-akrobatiakisa. Nykyään ratkaisevia ovat erilaiset videot ja visuaaliset viestit. Niiden voimasta kertoo se, että tällä kertaa vedonlyöntiarvailuja johtavat Malta, Sveitsi ja Ranska, joilla kaikilla on piisinsä takana varsinainen sanoma, Maltalla jopa feministinen seksuaalivallankumous. Suomen Blind Channel on vedonlyöjien listoilla jossakin puolivälin yläpuolella. Tällä kertaa Suomi kokeilee rockia.

 

Mutta miksi ihmeessä Eurovision laulukilpailu on niin uskomattoman suosittu? Yksinkertaisesti siksi, että se on oikeastaan ainoa hanke, jossa kaikki Euroopan maat, pienet ja suuret, voivat olla mukana suurin piirtein tasaveroisin ehdoin. Ei siellä kysytä asukasmäärää, ei demokratian tasoa, ei sananvapauden ja taloudellisen tasa-arvoisuuden astetta. Mukana ovat sekä maailmanvaliot Pohjoismaat, siellä ovat EU-maat, Nato-maat, pienet veroparatiisimaat ja Venäjän oligarkkivaltapiirin maat.

 

Kummallista on vain se, että läntinen Eurooppa todella on tällainen repaleinen tilkkutäkki. Se jakautuu noin viiteenkymmeneen itsenäiseen ja hyvin erilaiseen valtioon. Itäisessä Euroopassa on vain Venäjä, joka on liittänyt rajojensa sisälle myös puolet Aasiasta.

 

Euroviisuissa mukana on myös Australia, joka pitää järkevästi huolta maahanmuuttajiensa kielistä ja kulttuureista ja sitä kautta kotoutumisesta esimerkillisellä tavalla. Siitä kertoo Australian valtion yleisradio- ja tv-yhtiö SBS, jolla on lähetyksiä noin 60 maahanmuuttajakielellä, mm. suomeksi. Tunnen asian, koska olen asunut vuosia Australiassa ja avustanut Suomi-raporteillani tuota SBS-radiota jo yli neljännesvuosisadan. SBS-radion kuuntelijat ja sen suomenkielisen ohjelman toimittaja Karl Mattas seuraavat hyvin kiinnostuneina Euroviisuja. Heitä kiinnostavat heidän eurooppalaisten lähtömaidensa ohella myös Australian piisin menestys. Tästä löytyy tietoa SBS-radiosta: https://www.sbs.com.au/language/finnish?language=fi

 

ASIASANAT: Australia, Euroviisut

 

Kuva: Australian SBS-radiota voi kuunnella Suomessa kännykällä ja läppärillä.

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu