Ilmapuolustus ja disinformaatio pelastivat Suomen Helsingin pommituksissa 1944
Ilmapuolustus ja disinformaatio pelastivat Suomen Helsingin pommituksissa 1944
# On kulunut 80 vuotta Helsingin karmeista pommituksista helmikuulta 1944. Pommeja tuli, kun taivas oli selkeänä helmikuun 6., 16. ja 26. päivänä. Tuhoja tuli runsaasti, mutta ei lankaan niin paljon kuin hyökkääjä oli toivonut ja suunnittelut. Se oli Suomen pelastus, joka säästi meidät Neuvostoliiton miehitykseltä ja kenties vajoamisesta neuvostotasavallaksi tai Varsovan liiton jäseneksi.
Tuoreimman tutkimuksen noista traagisista tapahtumista on julkaissut toisen maailmansodan aikoihin erikoistunut poliittisen historian dosentti, tutkija ja kaupunkivaikuttaja Ville Jalovaara: Helsinki 1944 – Taistelu pääkaupungista (SKS Kirjat, Helsinki 2023).
Teoksessa käydään yksityiskohtaisesti läpi Helsingin ilmapuolustuksen valmistelut ja suorittamat toimenpiteet. Teheranin huippukokouksessa liittoutuneet sopivat toimista, joilla Saksan puolella taistellut Suomi irrotetaan sodasta. Stalin päätti käyttää ensimmäisen ja ainoan kerran sodan aikana merkittävän strategisen päämäärän saavuttamiseksi vain ilmavoimaa.
Tavoitteena oli pommittaa Suomi tekemään rauha Neuvostoliiton ehdoilla ilman maaoperaatioita. Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimien komentaja Aleksandr Golovanov lupasi joulukuussa 1943 Stalinille, että ADD (Aviatsija dalnego deistvija eli Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimat) nujertaisi Suomen.
Suomen erinomainen ilmapuolustus ja kaupungin pimentäminen ja neuvostoilmavoimien tehottomuus pelastivat Suomen samanlaiselta täystuholta kuin eräät Saksan kaupungit länsimaiden pommituksissa.
Kun kolmessa pommituksessa ei saavutettu läheskään tarkoitettua tulosta, ihmetellään, ettei Neuvostoliitto tehnyt neljättä yritystä. Merkittävänä syynä on se, että diktaattori Stalinille jaettiin väärää tietoa pommitusten onnistumisesta.
Yhtenä tekijänä oli vakoilijaksi sotavankina painostettu pernajalainen kalastaja Sune Englund, joka Suomeen palattuaan ilmoittautui viranomaisille. Englundin nimissä Suomen sotavakoilu lähetti liioittelevaa disinformaatiota pommitustuhoista.
Viestit otettiin vastaanottajapäässä todesta, koska ne tukivat väitettä onnistuneesta hyökkäyksestä, jollaisesta Stalinille haluttiin kertoa. Helsingin pommitusten heikkoa onnistumista voidaan jopa pitää Suomen torjuntavoittona. Ville Jalovaaran teoksessa selvitetään näitä kysymyksiä hienolla tavalla.
Helsingin hyökkäykseen osallistui enimmillään 929 konetta kolmantena hyökkäysyönä, näistä 896 onnistui pommittamaan. Ensimmäisenä hyökkäysyönä koneita oli 785 (pommittavia 728), ja toisena 406 (383). Pommeja pudotettiin kolmena yönä yhteensä 16 490 kappaletta, 2 604 tonnia. Ensimmäisenä yönä pudotettujen pommien joukossa oli kaksi nelimoottoristen Pe-8-koneiden pudottamaa 5 000 kilon pommia.[2]
Kolmessa pommituksessa ihmisiä kuoli yhteensä 146 ja 356 haavoittui. Kuolleista kuusi oli sotilaita. Taloja tuhoutui täysin 109. Sirpalevaurioita tuli noin 300 taloon ja 111 taloa syttyi palamaan. Eräs merkittävimpiä aineellisia tuhoja oli Helsingin yliopiston päärakennukseen tullut pommiosuma, joka tuhosi muun muassa suuren osan lääketieteen historian museon kokoelmista sekä vaurioitti pahasti juhlasalissa ollutta Wäinö Aaltosen veistosta Vapauden jumalatar seppelöi nuoruuden (1940).[15] (Wikipedia)
Kun sitten sodan jälkeen Neuvostoliiton valvontakomission väki saapui Helsinkiin ja asettui Hotelli Torniin, he ihmettelivät, kun Helsinkiä ei ollutkaan pommitettu maan tasalle niin kuin heille oli kerrottu.
Näitä kirjoittaessani pöydällä on myös Ilmatorjuntamuseon julkaisema teos: Ahti Lappi: Helsingin ilmapuolustus 1917-1944 (2013).
Niin myös: Lassi Vihonen: Radio sodissamme 1939-1945 (SKS, 2010).
Olen myös selaillut ja lueskellut tällaista kirjaa: Wolfgang Bönitz: Feindliche Bomberverbände im Anflug. Zivilbevölkerung im Luftkrieg (Berlin 2002).
# Minulla on myös varhaisen lapsuuden järkyttäviä muistikuvia Helsingin Puistolasta, jonne myös putoili pommeja. Isäni oli rintamalla. Ensimmäisen pommitusyön 6.-7.2. istuimme äidin ja veljen kanssa naapurin perunakellarissa, toisen yön 16.-17.2. toisen naapurin luona ja kolmannen yön 26.-27.2. Puistolan kansakoulun kellarikerroksessa. Neljättä pommitusyötä pelätessämme muutimme eräiden sukulaisten kanssa kauemmas Helsingistä pohjoiselle Uudellemaalle.
ASIASANAT: Disinformaatio. Helsingin pommitukset, Jatkosota
Palvelin Salpausselän Ilmatorjuntapatteristossa v. 1980. Varusmiehille opetettiin sotahistoriaa vain vähän ja lähinnä pelkillä maininnoilla, mutta Helsingin it-taisteluista muistan ensimmäistä kertaa kuulleeni intin koulutuksessa.
Raskas it-tykistö sulkutulimenetelmineen oli 80-luvulla jo historiaa, ja organisaatio perustui kevyisiin liikuteltaviin pattereihin. Ohjuspuolustus teki vasta tuloaan.
PS. Upseeri-tietokirjailijan nimi on Ahti Lappi.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Raskas it-tykistö sulkutulimenetelmineen oli 80-luvulla jo historiaa, ja organisaatio perustui kevyisiin liikuteltaviin pattereihin. Ohjuspuolustus teki vasta tuloaan.” <
Ilmatorjunnan tekniikka on varmaan muuttunut tosi paljon 80 vuodessa. Olisi kyllä kiinnostavaa selvittää, muuttiko neuvostoupseerien Stalin-pelko ja suomalaisten näppärä disinformaatio Stalinin ja NL:n koko suunnitelmat – ja pelasti Suomen.
Kiitos korjauksesta. Tuo nimi on tosiaan Ahti Lappi. Korjaan.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä onko ”Joki-Pekasta” mainintaa Jalovaaran kirjassa (jota aion lukea), mutta juuri lukemassani kirjassa kirjoitettiin seuraavasti: ”Patteriston komentaja oli eversti Pekka Jokipaltio eli Joki-Pekka. Joki-Pekka oli elävä legenda, Helsingin pelastaja. Hän oli johtamassa Helsingin ilmanpuolustusta Ilmatorjuntarykmentti 1:n komentajana jatkosodan suurpommitusten aikaan helmikuussa 1944. Ennen kolmatta ja viimeistä suurpommitusta Helsingin ulkopuolella Vuosaareen oli koottu suuria halkopinoja. Sinne oli myös sijoitettu yksi sulkupatteri, joka sytytti pinoista valtavat roviot ja ampui kiivasta sulkutulitusta tutkalla paikannettujen pommittajien lasketulle reitille. Lisäksi vain kaupungin itäreunan valoheittimet sytytettiin ja muut valonheittimet pidettiin pimeänä. Lentäjät olivat katsoneet, että Helsinki on idempänä kuin oikeasti oli. Kaupunkiin putosi yli 300 pommia, jotka tuhosivat kymmeniä rakennuksia, mutta se oli vain noin 3 prosenttia kaikista hyökkäjien käyttämistä pommeista. Lähes kymmenentuhatta pommia pudotettiin metsään ja mereen. Ilman Joki-Pekan pätevyyttä Helsinki olisi saanut kokea yhtä totaalisen tuhon kuin monet Saksan kaupungit liittoutuneiden suurpommituksissa”.
P.S. En enää kirjoita tänne, mutta katson tämän kommentin varsin tärkeäksi, sarjassa ”Kunniaa sille, jolle se kuuluu”. Kyseinen kirja, josta oheinen lainaus: ”Nikru, telinetaiturin muistelmat. Warelia, 2007, 487 s.” (mainio kirja muuten)
https://ilmarischepel.livejournal.com/44773.html
Ilmoita asiaton viesti
> ”Lähes kymmenentuhatta pommia pudotettiin metsään ja mereen. Ilman Joki-Pekan pätevyyttä Helsinki olisi saanut kokea yhtä totaalisen tuhon kuin monet Saksan kaupungit liittoutuneiden suurpommituksissa”.” <
Pekka Jokipaltio mainitaan Ville Jalovaaran kirjassa lukuisia kertoja. Tuosta halkopinojen polttamisesta kirjoitetaan runsaasti. Jalovaaran yhtenä tarkoituksena oli yrittää selvittää, voiko tuo halkopinojen polttaminen olla perussyy neuvostopommitusten tehottomuuteen. Jalovaaran mielestä se ei kelpaa perusselitykseksi, koska siitä ei löydy edes kunnon dokumentteja. Jalovaaran mukaan pommitusten melkoiseen epäonnistumiseen syitä on monia, ennen kaikkea pommittajien taitamattomuus ja ilmapuolustuksen tehokkuus. Tärkeää on, että Stalin epäonnistui. Tämä oli jatkosodan ensimmäinen torjuntavoitto.
Ilmoita asiaton viesti
Joki-Pekka? Jokseenkin tyypillistä! Lempinimestä tulee mieleeni talvisodan rintamaupseeri eversti Aarnio, joka onnistui erityisesti saarrostuksissa: Motti-Matti.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Joki-Pekka? Jokseenkin tyypillistä! Lempinimestä tulee mieleeni talvisodan rintamaupseeri eversti Aarnio, joka onnistui erityisesti saarrostuksissa: Motti-Matti.” <
Ja Taivaskallion ilmatorjunta-asemalla avusti myös Suomisen Olli alias Lasse Pöysti.
Ilmoita asiaton viesti
”…he ihmettelivät, kun Helsinkiä ei ollutkaan pommitettu maan tasalle…”
Hatara mielikuva jostain lehtijutusta, jossa kerrottiin venäläisdiplomaattien (valvontakomission?) tulkkina toimineen suomalaisupseerin (luutnantti?) kokemuksista joitakin vuosia sodan päättymisen jälkeen. Venäläinen korkeahko upseeri (ehkä adjutanttina komissiossa?) ajelutti taksia ympäri Helsinkiä ja kysyi lopulta tulkilta, missä niitä pommitusten jälkiä Helsingissä näkyy. Tulkki käski taksin ajamaan Suomen Pankin eteen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/J._V._Snellmanin_patsas#/media/Tiedosto:Johanvilhelmsnellmaninpatsassuomenpankki.jpg
Ilmoita asiaton viesti
> ”ajelutti taksia ympäri Helsinkiä ja kysyi lopulta tulkilta, missä niitä pommitusten jälkiä Helsingissä näkyy. Tulkki käski taksin ajamaan Suomen Pankin eteen.” <
Noin se varmaan meni.
Neuvostoliiton pommikoneet onnistuivat kyllä eräänä yönä pommittamaan oman suurlähetystönsä.
Ilmoita asiaton viesti
Sanomatalolla oli helmikuussa hieno näyttely vuoden 1944 pommituksista. Tilaisuuksia on ollut muitakin ympäri kaupunkia.
Ville Jalovaara kävi myös esitelmöimässä Tuusulan Ilmatorjuntamuseossa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Sanomatalolla oli helmikuussa hieno näyttely vuoden 1944 pommituksista.” <
Lauantain 2.3. Helsingin Sanomista luin ilahduttavan tiedon: Tuo hyvin suosituksi osoittautunut Helsingin pommituksista vuonna 1944 kertova näyttely on saanut pidennetyn aukiloajan 17.3. saakka. Näyttely on siis Sanomatalon Mediatorilla avoinna arkisin klo 7-20 ja viikonloppuisin klo 9-20. Vapaa pääsy.
VOIN SUOSITELLA!!!
Ilmoita asiaton viesti