Jakob Ingebrigtsen on aikamme Paavo Nurmi

Jakob Ingebrigtsen on aikamme Paavo Nurmi

# Suomessa muistellaan taas mielellään Paavo Nurmea, joka 100 vuotta sitten juoksi Pariisin olympialaisissa v. 1924 Suomen ”maailmankartalle”. Asiaa on aivan asiallisesti hehkutettu mm. HS Teema 3/24 -kirjassa.

Pariisin olympialaisissa v. 2024 tulee loistamaan aikamme ”uusi Paavo Nurmi”, norjalainen vasta 23-vuotias Jakob Ingebrigtsen, jolla on jo aivan uskomaton menestystarina. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jakob_Ingebrigtsen

Suomalaista urheilujournalismia voi moittia naiivista nationalismista. Kun luki Rooman yleisurheilun EM-kisojen aikana Suomen lehtiä, löysi epätoivoisia kirjoituksia Suomesta, jolta puuttui ensimmäinenkin mitali.

Kun sitten viimeisenä iltana Oliver Helander onnistui valloittamaan keihäässä pronssimitalin, asiasta kerrottiin lehdissä kämmenenlevein otsikoin ja monen kuvan voimalla.

Kun seurasi tuon viimeisen illan tapahtumia Rooman Stadio Olimpicolla, Helander oli vain pieni nimi kymmenien muiden joukossa.

Illan varsinainen suurtapahtuma oli Norjan Jakob Ingebrigtsenin toinen täysin ylivoimainen voitto 1 500 metrin juoksussa 5 000 metrin voiton jälkeen. Ingebrigtsen jättäytyi ensin joukon hännille ja kiri sieltä helpon näköisesti ylivoimaiseen voittoon. Häntä voi verrata ihmemiehiin Paavo Nurmeen, Emil Zatopekiin ja Lasse Viréniin.

Ja illan päätteeksi stadionyleisö sai seurata Ruotsin Armand Duplantisin maailmanennätysyritykset seiväshypyssä. Niitä siellä stadionilla ihmeteltiin ja ihailtiin. Myös virolaisen Johannes Ermin voitto kymmenottelussa oli huippusuoritus.

Mutta noita saavutuksia Suomen lehdissä ei hehkutettu. Ne yritettiin sivuuttaa kokonaan puhumattakaan, että niistä olisi julkaistu edes valokuvia. Onko urheilujournalismi todellakin näin lapsellisen kansallismielistä? Vai olemmeko niin pirun kateellisia naapurimaillemme, että kyllä sitä omat tappiotkin kestää, mutta ei Ruotsin tai Norjan voittoja…

Miltäköhän ruotsalaisista, norjalaisista ja virolaisista tuntuu, kun he haluavat katsoa Suomen lehdistä, miten heidän suurenmoisia EM-kisasuorituksiaan on täällä noteerattu lehtien sivuilla?

 

ASIASANAT: Jakob Ingebrigtsen, Paavo Nurmi, Pariisin olympialaiset 1924 ja 2024

Kuva: Helsingin Sanomat. TEEMA 3/24

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu