Journalisti ei saa sepittää – kirjailijan kuuluu sepittää

Journalisti ei saa sepittää – kirjailijan kuuluu sepittää

Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen ja Ylen eläkkeelle jäänyt vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ovat saanut kritiikkiä esittäessään ymmärtäviä lausuntoja Aamulehden entisestä toimittajasta Matti Kuuselasta, joka kertoo kirjassaan ”sepitelleensä” uutisia lisäämällä niihin fiktiivisiä aineksia.

Apusen mukaan Kuusela oli ”erityislaatuinen featurejournalisti”. Jokinen sanoo, että ”sepitekin voi toimia oikein hyvin”. Jokisen mielipide joutui Ylen hallintoneuvoston käsittelyyn. Jokinen on pyytänyt anteeksi sanomisiaan. Sekä Apunen että Jokinen ovat olleet Kuuselan esimiehiä. Se selittää heidän kannanottojaan.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että nykyään tarve riippumattomalle ja kriittiselle journalismille on suurempi kuin koskaan. Putinin Venäjä on erinomainen esimerkki valtiosta, jossa journalismi ei voi suorittaa tärkeää tehtäväänsä.

   Fakta ja fiktio, totuus ja propaganda, todistettu totuus ja sepite on pidettävä selvästi erillään toisistaan. Ja yleisön on saatava tietää, kummasta on milloinkin kysymys.

Fiktiolla ja sepitteellä on oma tärkeä tehtävä kaunokirjallisuudessa, romaaneissa, novelleissa ja runoissa. Sekin on pidettävä mielessä.

 

ASIASANAT: Fakta, Fiktio, Journalisti, Kirjailija, Sepittäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu