Kamarimusiikki on hienointa säveltaidetta – myös vähävaraisille

Kamarimusiikki on hienointa säveltaidetta – myös vähävaraisille

Oopperan ja sinfoniakonserttien liput eivät tietenkään ole halpoja. Ei niihin köyhillä ole varaa varsinkaan nyt inflaatiokaudella, jolloin hinnat karkaavat tulojen ulottumattomiin. Hyvä sentään, että Yle näyttää noita musiikkitapahtumia tavalliselle kansalle. Mutta on vähävaraisillekin jotain herkkua tarjolla.

Kävin Helsingin Konservatorion musiikkitapahtumassa. Lavalla olivat kokeneet muusikot mezzosopraano Minna-Sisko Mutanen, baritoni Mika Nikander ja pianisti Heikki Pellinen. Ohjelmisto oli suomalaista, säveltäjinä Heino Kaski, Toivo Kuula, Leevi Madetoja, Tauno Pylkkänen, Jean Sibelius, Heikki Valpola, Oskar Merikanto ja Ilmari Hannikainen.

Kuulimme joukon sävellyksiä, joiden hohde ei ole himmentynyt vuosikymmenten kuluessa. Näiden hienojen esitysten jälkeen toivoisin näkeväni ja kuulevani vaikkapa Oskar Merikannon oopperan Elinan surma tai Ilmari Hannikaisen laulunäytelmän Talkootanssit vaikkapa kesäteatterissa.

Tämä hieno konsertti oli peräti ilmainen. Ei siis voi sanoa totuttuun tapaan, että se oli hintansa väärtti. Sen voi kyllä todeta, että köyhillekin on sentään hyvää kulttuuria tarjolla. Se kyllä tarkoittaa samalla sitä, että hienot muusikot eivät tienaa upeasta työstään edes muutamaa kolikkoa niin kuin katusoittajat.

Ja samaan aikaan Käärijä kääri täydessä Kisahallissa melkoisen kassillisen rahaa. Sen hän on todella ansainnut. Mutta on pakko lisätä, että kaikki ei ole reilua kulttuurinkaan saralla.

Helsingin Konservatoriossa osoitteessa Ruoholahdenkatu 6 Ruoholahden metroaseman lähellä on vielä tänä keväänä tarjolla jokunen ilmainenkin konsertti: https://www.konservatorio.fi/  Ja viimeistään syksyllä tulee lisää.

Kesäksi voisi suositella Kuhmon kamarimusiikkitapahtumasarjaa, joka on noussut kansainväliseen kunniaan: https://yle.fi/a/74-20033018  Tästä löytyy tietoa Kuhmon ohjelmista: https://kuhmofestival.fi/festivaali-2023/  Ne eivät ole ilmaisia konsertteja, mutta kamarimusiikki on periaatteessa halvempaa, koska soittajia on vain korkeintaan kourallinen. Mutta suuri osa hienoimmista teoksista on kamarimusiikin ja yksinlaulujen puolella.

 

KUVA: Helsingin Konservatoriossa Heikki Pellinen, piano, Minna-Sisko Mutanen, mezzosopraano, ja Mika Nikander, baritoni. Kuva: Timo Uotila.  

 

ASIASANAT: Kamarimusiikki, Konservatorio, Kuhmon festivaali

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu