Kellonviisarien siirtely ei sovi kansainväliseen maailmanmenoon
Kellonviisarien siirtely ei sovi kansainväliseen maailmanmenoon
# Palmusunnuntai 28. maaliskuuta on vuoden 2021 lyhin päivä, vain 23-tuntinen. Edellisenä yönä on nukuttu liian lyhyet unet ja siirretty kelloja eteenpäin, kuka on muistanut. Sitten herättyämme yritämme ottaa selvää, mitä kello on Suomessa ja eri puolilla maailmaa. Toivottavasti kirkollisten tilaisuuksien järjestäjät muistavat siirtää kellonviisareita. Ja liikkeellä on myös virpojia, mikäli sopii näin koronavuonna.
Tämä tieto on tärkeämpi kuin koskaan ennen nykyisessä globaalissa maailmassa. Kellojen siirtäminen haittaa uskomattoman paljon toimintoja, sillä eri maissa viisareita siirretään kesäaikaan eri päivinä. Lisäksi tilannetta haittaa se, että eräissä eteläisen pallonpuoliskon maissa siirrytään näihin aikoihin normaali- eli talviaikaan.
Kellojen siirtelystä koituu terveyshaittoja, väärinkäsityksiä, myöhästymisiä ja taloudellisia tappioita. Muutaman viikon ajan on parasta tarkistaa ulkomaiden kellonajat netistä: http://kellonaika.com/
Kellonviisareiden siirtely tuottaa loputtomia sekaannuksia
# Minulla on runsaasti journalistisia kontakteja nimenomaan Australian kanssa. Tämä kellojensiirtoriesa on vastassa kaksi kertaa vuodessa. Epävarmuuden aikaa kestää viikkoja, koska kesä- ja talviaikaan ei siirrytä eri maissa edes samoina päivinä.
Englanniksi kesäaikaa kutsutaan ”päivänvalon säästämisen ajaksi”. Meillä Suomessa tässä ei ole ideaa, sillä kesällä päivänvalosta ei ole minkäänlaista puutetta. Eihän tässä ole mitään järkeä. Jos halutaan saada enemmän päivänvaloaikaa, sopisi siirtää työaikaa aikaisemmaksi ja pitää kellon viisarit paikoillaan.
Sopisi ottaa mallia Australian Queenslandin osavaltiosta, jossa kesäaikaa ei tunneta. Eiväthän lypsävät lehmätkään ymmärrä antaa maitoa kesällä ja talvella eri aikoina. Useissa muissa Australian osavaltioissa sen sijaan ollaan mukana kellojen siirtämisen hullunmyllyssä.
Aivan erityistä hallaa ja haittaa kellojen siirtely tuottaa pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon välillä. Australiassa on kesäaika silloin kun meillä on talvi eli normaaliaika ja päinvastoin. Sitä paitsi siirtymiset eivät tapahdu samoina päivinä. Niinpä Helsingin ja Sydneyn välinen aikaero on joko 7, 8 tai 9 tuntia. Pitäisi vain tietää, milloin se on mitäkin. Siinä sitä pulmaa onkin.
Sitä paitsi Pohjois-Amerikassa siirryttiin ilmeisesti kesäaikaan kolme viikkoa aikaisemmin kuin Euroopassa. Sekaannus on siis täydellinen. Etelä-Australiassa noudatetaan kaiken lisäksi aikaa, joka on puoli tuntia Sydneyn edellä.
Avustan myös Australian valtion maahanmuuttajille suunnattua radiota nimeltä SBS. Sen ohjelmia voi onneksi kuunnella milloin itse kullekin sopii On Demand-palvelusta: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/
Kellonaika on EU:n päätösvallassa
# Suomessa kellonviisarien siirtely alkoi v. 1981. Vanhempi väki muistaa vielä entiset rauhallisemmat ajat. EU:n jäsenenä Suomen pitää nykyään ottaa huomioon unionin päätökset.
Vuonna 2019 yhteen aikaan siirtymisestä päätettiin Euroopan parlamentissa. EU-parlamentin esityksen mukaan kellojen siirtely olisi päättynyt tänä vuonna 2021, mutta asian valmistelu on viivästynyt muun muassa koronapandemian takia. Ehdotus odottaa yhä EU-neuvoston käsittelyä.
Jos kellojen siirtelystä luovutaan, saisivat jäsenvaltiot itse päättää, ottaisivatko ne käyttöön kesä- vai talviajan. Suomi ei ole toistaiseksi muodostanut kantaansa siitä, kumpi aika täällä otettaisiin käyttöön.
Yksi maailmanaika olisi kaikkien etu
# Kun netti ja sähköposti toimivat samalla sekunnilla, aikaeroista koituu kansainvälisissä suhteissa uskomattomasti hankaluuksia ja riesaa. Eikö siis olisi tässä globalisoituneessa maailmassa järkevintä siirtyä yhteen ja samaan maailmanaikaan, joka olisi kesät ja talvet yksi ja sama kaikkialla? Silloin keskipäivä olisi eri puolilla maailmaa eri kellonlyömällä mutta samaan aikaan.
Kyllä siihen tottuisi nopeasti. Jos pidettäisiin kiinni Greenwichin ajasta uutena maailmanaikana, aurinko olisi korkeimmillaan Lontoossa klo 12, Helsingissä klo 10, Sydneyssä klo 2 aamuyöllä ja Aucklandissa Uudessa-Seelannissa puolilta öin klo 24, New Yorkissa klo 17, jos nyt olen osannut laskea oikein tässä kellojen hullunmyllyssä.
Etuna olisi se, ettei koskaan tarvitsisi miettiä, mitä kello on missäkin maapallon kolkassa. Vuosikin vaihtuisi koko maapallolla samalla kellonlyömällä. Lentoaikataulut olisi helppo laatia eikä kukaan voisi enää myöhästyessään vedota siihen, että kello oli unohtunut talviaikaan.
Tällainen päätös pitäisi tehdä mahdollisimman kansainvälisellä foorumilla, mieluiten YK:ssa.
# Olen jo pitkään kirjoittanut näistä asioista. Jotta kukaan ei väittäisi minun puhuvan palturia, kun kerroin taistelleeni kellonaikojen järkeistämisen puolesta näilläkin palstoilla jo vuodesta 2011, julkaisen tässä linkkejä aikaisempiin juttuihini:
Timo Uotila: US Puheenvuoroja ja Vapaavuoroja kellojensiirrosta:
24.10.2020:
Voi ei, kellonviisariensiirtelyhulluus jatkuu su 25.10.2020!
12.11.2017:
Suomi haluaa lopettaa kellojensiirtohulluuden – mutta EU jarruttaa
25.03.2017:
Kellonviisareiden siirtelystä pelkkää haittaa
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234192-kellonviisareiden-siirtelysta-pelkkaa-haittaa
29.10.2016:
Kellonviisariensiirtohulluus haittaa kansainvälistä kanssakäymistä
26.03.2016:
Pähkähullu kellonviisareiden siirtely lopetettava!
24.10.2015:
Kellonviisariensiirtohulluuden palkkana 25-tuntinen sunnuntai 25.10.2015
27.03.2015:
Järki käteen – kellot maailmanaikaan!
11.03.2015:
Ei kellonviisareiden vääntelyä – vaan maailmanaika!
27.10.2014:
Kellonviisarien siirtelyssä ei ole järjen hiventä
29.03.2014:
Kellonviisareiden siirtelyssä ei ole mitään järkeä!
01.04.2013:
Kesäajassa ei ole mitään järkeä
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136792-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea
17.11.2011:
On aika lopettaa kellojensiirtopelleily!
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88755-on-aika-lopettaa-kellojensiirtopelleily
30.03.2011:
Globaali maailmanaika käyttöön! Kesäajassa ei ole mitään järkeä!
Maailman väestöstä 80 prosenttia ei osallistu kelonviisariensiirtelyhulluuteen. Järkeäkin siis löytyy tämän palolon pinnalta!
ASIASANAT: Kesäaika, Maailmanaika, Talviaika
On mahdollista, että jossain vaiheessa siirrytään kaikkialla samaan maailmanaikaan, koska maailman yhenäistyessä ovat vuosisatojen varrella monet muutkin asiat yhtenäistyneet.
Esimerkiksi jo nyt on kaikkialla maailmassa vuorokaudessa 24 tuntia, mikä ei ole mikään luonnonlaki, vaan yhteisestä sopimuksesta sovittu asia. Vuosi tosin vaihtuu Kiinassa edelleen kuun kierron mukaan ja siellä on vuodessa 13 kuukautta. Mutta virallisissa yhteyksissä käyetään sielläkin juliaanista kalenteria. Samoin Japanissa, jossa rinnalla on edelleen vanha keisarin vuosiin perustuva vuosilukujärjestelmä.
Mutta ei tuo kellon viisareiden siirtely ja joka maassa noudatettava oman pituuspiirin mukainen normiaika mikään suuri ongelma ole. Ei mielestäni lainkaan niin suuri kuin tässä blogissa maalailet. Jos kaikkialla olisi sama aika, niin se aiheuttaisi myös vaikeuksia, kun pitäisi miettiä ovatko kontaktihenkilöt jossain kaukana kello 13:00 töissä, illallista nauttimassa vai yöunilla. Nyt hahmotttaa heidän tilanteensa helposti ottamalla selvää paljonko kello siellä on.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kellonviisariensiirtely ei todellakaan ole maailman suurin ongelma, kaukana siitä. Mutta yksi globaali ongelma se sentään on. Suomen kannattaisi ilman muuta olla samassa aikavyöhykkeessä kuin Ruotsi ja Euroopan ytimet. Ja pelkkä normaaliaika voimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin. Tuo yhtenäinen maailmanaika on sitä paitsi jo olemassa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koordinoitu_yleisaika
Blogisti ilmeisesti haluaisi, että ihmiset arkipuheessaankin käyttäisivät noita koordinoidun yleisajan mukaisia ilmaisuja. Ihmisten arjen kannalta on kuitenkin paljon luontevampaa kytkeä ajanhahmotus vuorokaudenaikojen luonnolliseen rytmiin. Myös matkustaessa on helppo siirtää kello paikalliseen aikaan, minkä jälkeen ei tarvitse pitää mielessä sitä, että olikos keskipäivä täällä klo 21 tms.
Asiaan varsinaisesti liittymättä, ikävää eri aikavyöhykkeiden huomioonottamattomuutta ilmenee esim. jalkapallo-ottelujen ajankohdissa, kun UEFA:n vaatimuksesta Suomen kotiottelutkin pidetään ajankohtana, joka on ainakin lapsiperheiden näkökulmasta aivan liian myöhäinen.
Ilmoita asiaton viesti
On aivan selvää, että kelloviisarien siirtelystä luopumiseen liittyy myös eräitä haittapuolia. Tässä niin kuin kaikessa on punnittava edut ja haitat. Jalkapallo-ottelujen alkamisaika voidaan hoitaa kellonviisareiden asennosta välittämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin Sanomissa on su 28.3. on juttu, jossa kerrotaan Venäjän aikaongelmista. Siellä on jo puolisen tusinaa aikavyöhykkeitä. Siinä on jo riittävästi riesaa. Siispä Venäjä on luopunut kesä- ja talviajoista, jotka sotkivat perusteellisesti vaikkapa lentoaikataulut.
Ilmoita asiaton viesti
Kaliningrad ja Kamtshatka ovat aakkosjärjestyksessä lähellä toisiaan, mutta maantieteellisesti ihan peijakkaan kaukana. Jos tähän kuvaan on uskominen, aikavyöhykkeitä on peräti yksitoista!
https://jennisisko.files.wordpress.com/2014/10/aikavyc3b6hykkeet-venc3a4jc3a4.jpg?w=640&h=372&crop=1
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä aikavyöhykkeitä taitaa olla tosiaan peräti 11. Kyseessä on maailman alueeltaan suurin valtio, joka liitti siirtomaansa omien rajojensa sisälle. Sama ei onnistunut Britannialle, joka on saari….
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on myös suuri ja myös leveä maa idästä länteen. Siellä on katsottu aiheelliseksi toimia yhtenä aikavyöhykkeenä. Kiinan komennosta ei meillä ole paljon opiksi otettavaa. Mutta tässä olisi hyvä ohje myös EU:lle: yksi aikavyöhyke ja sama kellonaika kesällä ja talvella. please!
Samaa muuten suosittelisin myös erittäin sekavalle Australialle, jossa esimerkiksi Adelaidessa kello käy 30 minuuttia Sydneytä ja Melbournea jäljessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinassa noudatetaan Pekingin aikaa kaikkialla ja tälläkin on todennäköisesti tarkoitus lujittaa valtakunnan yhtenäisyyttä, ei niinkään osoittaa ajatusta kansainvälisen maailman ajan puolesta. Läntisin provinssi on viime aikoina tapetilla ollut uigurien asuttama Xinjiangin autonominen alue, ja täytyy myöntää, että vuosituhannen alussa siellä vieraillessani tuntui oudolta, kun ihmiset menivät töihin aamun sarastaessa melkein puolenpäivän tienoilla ja aurinko paistoi vielä lähellä keskiyötä, vaikka alue on Välimeren leveysasteella.
Ilmoita asiaton viesti
Aikavyöhykkeiden merkityksestä kertoo se, että toisen maailmansodan päättymistä 1945 vietetään Euroopassa 8. toukokuuta, kun Voiton päivää juhlitaan Venäjällä 9. toukokuuta. Päivä on sama, mutta Moskovassa kello oli jo ehtinyt kääntyä seuraavan vuorokauden puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tämä maailma jo ihmisille itsestään selvyys, joten ei pidä häiritä elämänmenoa maailmaan liittyvillä yksityiskohdilla. Tänään näytti täysi kuu olevan kohdallaan, kaikki hyvin, siis. Vaivannäkö on arvo sinänsä. Mielipiteensä kullakin, mutta mielestäni ei ole liikaa ihmisten pysähtyä joskus jonkin ajan mysteerin äärelle, vaikka olisikin kellon ajan säätäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ajanlaskuun liittyy paljon mystiikkaa ja epäkäytännöllisyyttä. Miksi ihmeessä kellotaulu on jaettu 12 tuntiin, kun muuten käytämme 10-järjestelmää? Miksi tunti on jaettu 60 minuuttiin eikä 100:aan? Olisi edes käytännöllistä, jos kellonaika säilyisi samana koko vuoden.
Ilmoita asiaton viesti
Kymmenjärjestelmä ei olisi mitenkään erityisen käytännöllinen tai luonteva vuorokauden jakamisessa. Aika rinnastuu lähinnä kulmiin niin kellotaulussa kuin auringon liikkeessä taivaalla, ja ihmiselle on luontevaa jakaa kulmia kahteen ja kolmeen osaan, ei niinkään viiteen. Esim. 30 asteen kulma on helpommin hahmotettavissa kuin oikokulman viidennes eli 36 astetta.
Ilmoita asiaton viesti
MItä enemmän kelloja siirrellään, niin se aihauttaa yhä enemmän matkaaville ongelmia aikataulujen kanssa. Itse olen myöhästynyt lennolta, kun välilaskupaikan lentokentältä onnistuin bongaamaan sen ainoan kellon, jota ei oltu vielä siirretty kesäaikaan. Taxfreessä kuulin viimeisen kuulutuksen enkä ennättänyt enään ajoissa lähtöportille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä koneessa kuulutetaan heti laskeutumisen jälkeen paljonko on paikallinen aika.
Ilmoita asiaton viesti
Lentokoneessa kuullaan kaikenlaisia kuulutuksia. Kuka niitä kaikkia jaksaa noteerata? Ja entä, jos jatkolento on vasta huomenna – jolloin eletäänkin jo kesäaikaa? Talviaikaan siirryttäessä ei ole niin vaaraa. Silloin sitä tulee jatkolennolle helposti tuntia liian aikaisin.
Ilmoita asiaton viesti
On valitettavan tyypillinen tilanne, että uuteen paikkaan saapuessa paikallisaika jää varmistamatta, varsinkin kesä- tai talviaikaan siirtymisen päivinä..Tätä kirjoittaessani tunnen, että kello on varttia yli 11. Mutta se onkin varttia yli 12.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin kävi, että olin Kiinassa monta kuukautta ja kotimatkalla Kastrupin kentällä sitten bongasin sen ainoan kellon joka oli siirtämättä kesäaikaan. Ja tuo asia selvitettiin ihan ison N:n toimesta. Kiittelivät Kastrupissa kovasti, että vielä löytyi yksi kello joka ei ollut listalla.
Ilmoita asiaton viesti
Monenlaista hankaluutta kellonaikojen muuttelusta kaksi kertaa vuodessa todella seuraa.
Eri aikavyöhykkeet tuottavat myös tuskaa. Siitä syystä EU:lla pitäisi ilman muuta olla yksi ja yhteinen aikavyöhyke. Suomi on kärsinyt vuodesta vuoteen siitä, että kellot käyvät meillä tuntia edellä Euroopan ”ytimiä” ja Ruotsia. Tärkeät keskustelut ja talousneuvottelut käydään useimmiten työpäivän päätteeksi. Sitten lyödään lopuksi nuija pöytään ja tehdään kaupat ja muut tärkeät päätökset. Kun sitten Brysselistä soitetaan Suomeen, puhelinautomaatti vastaa: ”Meillä työpäivä on päättynyt. Ottakaa yhteyttä seuraavana arkiaamuna!”
Ilmoita asiaton viesti
Kun kokeilin klikata noita takavuosien blogejani, huomasin harmikseni, että niistä monet olivat kadonneet bittiavaruuteen. NIIN EI SAISI KÄYDÄ TÄLLAISELLA TÄRKEÄLLÄ NETTIALUSTALLA!
Ilmoita asiaton viesti
Outoa. Minä kyllä pääsin niihin klikkaamalla. (Kokeilin kolmea varhaisinta.)
Ilmoita asiaton viesti
Nuo kaikkein vanhimmat ovat onneksi jäljellä, mutta välistä puuttuu eräitä blogeja.
Ilmoita asiaton viesti