Kellonviisarien siirtely ei sovi kansainväliseen maailmanmenoon

Kellonviisarien siirtely ei sovi kansainväliseen maailmanmenoon

# Palmusunnuntai 28. maaliskuuta on vuoden 2021 lyhin päivä, vain 23-tuntinen. Edellisenä yönä on nukuttu liian lyhyet unet ja siirretty kelloja eteenpäin, kuka on muistanut. Sitten herättyämme yritämme ottaa selvää, mitä kello on Suomessa ja eri puolilla maailmaa. Toivottavasti kirkollisten tilaisuuksien järjestäjät muistavat siirtää kellonviisareita. Ja liikkeellä on myös virpojia, mikäli sopii näin koronavuonna.

Tämä tieto on tärkeämpi kuin koskaan ennen nykyisessä globaalissa maailmassa. Kellojen siirtäminen haittaa uskomattoman paljon toimintoja, sillä eri maissa viisareita siirretään kesäaikaan eri päivinä. Lisäksi tilannetta haittaa se, että eräissä eteläisen pallonpuoliskon maissa siirrytään näihin aikoihin normaali- eli talviaikaan.

Kellojen siirtelystä koituu terveyshaittoja, väärinkäsityksiä, myöhästymisiä ja taloudellisia tappioita. Muutaman viikon ajan on parasta tarkistaa ulkomaiden kellonajat netistä: http://kellonaika.com/

Kellonviisareiden siirtely tuottaa loputtomia sekaannuksia

# Minulla on runsaasti journalistisia kontakteja nimenomaan Australian kanssa. Tämä kellojensiirtoriesa on vastassa kaksi kertaa vuodessa. Epävarmuuden aikaa kestää viikkoja, koska kesä- ja talviaikaan ei siirrytä eri maissa edes samoina päivinä.

Englanniksi kesäaikaa kutsutaan ”päivänvalon säästämisen ajaksi”. Meillä Suomessa tässä ei ole ideaa, sillä kesällä päivänvalosta ei ole minkäänlaista puutetta. Eihän tässä ole mitään järkeä. Jos halutaan saada enemmän päivänvaloaikaa, sopisi siirtää työaikaa aikaisemmaksi ja pitää kellon viisarit paikoillaan.

Sopisi ottaa mallia Australian Queenslandin osavaltiosta, jossa kesäaikaa ei tunneta. Eiväthän lypsävät lehmätkään ymmärrä antaa maitoa kesällä ja talvella eri aikoina. Useissa muissa Australian osavaltioissa sen sijaan ollaan mukana kellojen siirtämisen hullunmyllyssä.

Aivan erityistä hallaa ja haittaa kellojen siirtely tuottaa pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon välillä. Australiassa on kesäaika silloin kun meillä on talvi eli normaaliaika ja päinvastoin. Sitä paitsi siirtymiset eivät tapahdu samoina päivinä. Niinpä Helsingin ja Sydneyn välinen aikaero on joko 7, 8 tai 9 tuntia. Pitäisi vain tietää, milloin se on mitäkin. Siinä sitä pulmaa onkin.

Sitä paitsi Pohjois-Amerikassa siirryttiin ilmeisesti kesäaikaan kolme viikkoa aikaisemmin kuin Euroopassa. Sekaannus on siis täydellinen. Etelä-Australiassa noudatetaan kaiken lisäksi aikaa, joka on puoli tuntia Sydneyn edellä.

Avustan myös Australian valtion maahanmuuttajille suunnattua radiota nimeltä SBS. Sen ohjelmia voi onneksi kuunnella milloin itse kullekin sopii On Demand-palvelusta:  http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/

Kellonaika on EU:n päätösvallassa

# Suomessa kellonviisarien siirtely alkoi v. 1981. Vanhempi väki muistaa vielä entiset rauhallisemmat ajat. EU:n jäsenenä Suomen pitää nykyään ottaa huomioon unionin päätökset.

Vuonna 2019 yhteen aikaan siirtymisestä päätettiin Euroopan parlamentissa. EU-parlamentin esityksen mukaan kellojen siirtely olisi päättynyt tänä vuonna 2021, mutta asian valmistelu on viivästynyt muun muassa koronapandemian takia. Ehdotus odottaa yhä EU-neuvoston käsittelyä.

Jos kellojen siirtelystä luovutaan, saisivat jäsenvaltiot itse päättää, ottaisivatko ne käyttöön kesä- vai talviajan. Suomi ei ole toistaiseksi muodostanut kantaansa siitä, kumpi aika täällä otettaisiin käyttöön.

Yksi maailmanaika olisi kaikkien etu

# Kun netti ja sähköposti toimivat samalla sekunnilla, aikaeroista koituu kansainvälisissä suhteissa uskomattomasti hankaluuksia ja riesaa. Eikö siis olisi tässä globalisoituneessa maailmassa järkevintä siirtyä yhteen ja samaan maailmanaikaan, joka olisi kesät ja talvet yksi ja sama kaikkialla? Silloin keskipäivä olisi eri puolilla maailmaa eri kellonlyömällä mutta samaan aikaan.

Kyllä siihen tottuisi nopeasti. Jos pidettäisiin kiinni Greenwichin ajasta uutena maailmanaikana, aurinko olisi korkeimmillaan Lontoossa klo 12, Helsingissä klo 10, Sydneyssä klo 2 aamuyöllä ja Aucklandissa Uudessa-Seelannissa puolilta öin klo 24, New Yorkissa klo 17, jos nyt olen osannut laskea oikein tässä kellojen hullunmyllyssä.

Etuna olisi se, ettei koskaan tarvitsisi miettiä, mitä kello on missäkin maapallon kolkassa. Vuosikin vaihtuisi koko maapallolla samalla kellonlyömällä. Lentoaikataulut olisi helppo laatia eikä kukaan voisi enää myöhästyessään vedota siihen, että kello oli unohtunut talviaikaan.

Tällainen päätös pitäisi tehdä mahdollisimman kansainvälisellä foorumilla, mieluiten YK:ssa.

# Olen jo pitkään kirjoittanut näistä asioista. Jotta kukaan ei väittäisi minun puhuvan palturia, kun kerroin taistelleeni kellonaikojen järkeistämisen puolesta näilläkin palstoilla jo vuodesta 2011, julkaisen tässä linkkejä aikaisempiin juttuihini:

Timo Uotila: US Puheenvuoroja ja Vapaavuoroja kellojensiirrosta:

24.10.2020:

Voi ei, kellonviisariensiirtelyhulluus jatkuu su 25.10.2020!

https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/voi-ei-kellonviisariensiirtelyhulluus-jatkuu-su-25-10-2020/

12.11.2017:

Suomi haluaa lopettaa kellojensiirtohulluuden – mutta EU jarruttaa

https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/245986-suomi-haluaa-lopettaa-kellojensiirtohulluuden-mutta-eu-jarruttaa/

25.03.2017:

Kellonviisareiden siirtelystä pelkkää haittaa

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234192-kellonviisareiden-siirtelysta-pelkkaa-haittaa

29.10.2016:

Kellonviisariensiirtohulluus haittaa kansainvälistä kanssakäymistä

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225217-kellonviisariensiirtohulluus-haittaa-kansainvalista-kanssakaymista

26.03.2016:
Pähkähullu kellonviisareiden siirtely lopetettava!

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/214325-pahkahullu-kellonviisareiden-siirtely-lopetettava

24.10.2015:
Kellonviisariensiirtohulluuden palkkana 25-tuntinen sunnuntai 25.10.2015

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/205327-kellonviisariensiirtohulluuden-palkkana-25-tuntinen-sunnuntai-25102015

27.03.2015:

Järki käteen – kellot maailmanaikaan!

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/191162-jarki-kateen-%E2%80%93-kellot-maailmanaikaan

11.03.2015:

Ei kellonviisareiden vääntelyä – vaan maailmanaika!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189463-ei-kellonviisareiden-vaantelya-%E2%80%93-vaan-maailmanaika

27.10.2014:

Kellonviisarien siirtelyssä ei ole järjen hiventä

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/178707-kellonviisarien-siirtelyssa-ei-ole-jarjen-hiventa

29.03.2014:
Kellonviisareiden siirtelyssä ei ole mitään järkeä!

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/164469-kellonviisareiden-siirtelyssa-ei-ole-mitaan-jarkea

01.04.2013:

Kesäajassa ei ole mitään järkeä

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136792-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea

17.11.2011:

On aika lopettaa kellojensiirtopelleily!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88755-on-aika-lopettaa-kellojensiirtopelleily

30.03.2011:
Globaali maailmanaika käyttöön! Kesäajassa ei ole mitään järkeä!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67386-globaali-maailmanaika-kayttoon-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea

Maailman väestöstä 80 prosenttia ei osallistu kelonviisariensiirtelyhulluuteen. Järkeäkin siis löytyy tämän palolon pinnalta!

ASIASANAT: Kesäaika, Maailmanaika, Talviaika

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu