Kohta alkavat Pariisin olumppialaiset eiku olimpialaiset

Kohta alkavat Pariisin olumppialaiset eiku olimpialaiset

# Pariisin olympialaiset lähestyvät. Nuo kisat ovat suomalaisille tärkeät. On kulunut 100 vuotta siitä, kun Paavo Nurmi juoksi Pariisin edellisissä kisoissa Suomen maailmankartalle. Meidän suomalaisten, varsinkin radio- ja tv-toimittajien, olisi opeteltava puhumaan olympialaisista.

Mutta valitettavasti olympia-sana ei lainkaan mahdu suomenkielisen suuhun. Se rikkoo suomen kielen perussääntöä, jonka mukaan etu- ja takavokaalit eivät sovi samaan sanaan. Lisäksi tuo p-äänne tahtoo pidentyä suomalaisen suussa. Olympialaisista tule olumppialaiset. Mitä pitäisi tehdä?

Suomen kielipoliisit voisivat antaa periksi ja julistaa, että olympialaiset ovat suomeksi olumppialaiset. Kyllä siihen muutamassa vuodessa totuttaisiin. Kun suomen kieltä kirjoitetaan foneettisesti ääntämyksen mukaan, pitäisi kirjakielelläkin ryhtyä puhumaan olumppialaisista.

On muitakin mahdollisuuksia. Voisimme ryhtyä puhumaan ölympiäläisistä tai lopa älympiäläisistä. Mutta se kuulostaisi tosi älyttömältä. Hieman mukavampi versio olisi alimpialaiset. Sitähän käyttävät ne, jotka puhuvat maapallon yleiskieltä englantia.

   Ehdotan, että alkaisimme puhua  olimpialaisista. Kulttuutiväki voisi jatkaa olympialaisista puhumista. Jos tekisimme poikkeuksen suomen kielen foneettisuudesta, voisimme kirjoittaa edelleen olympialaiset. Niinhän englanninkielisetkin kirjoittavat olympic, mutta ääntävät alimpik.

ASIASANAT: Olympialaiset, Suomenkieli

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu