Kolme kovaa 9/11 -tapahtumaa minun elämässäni

Kolme kovaa 9/11 -tapahtumaa minun elämässäni

# On kysytty, missä olitte, kun kuulitte, mitä New Yorkissa tapahtui syyskuun 11. päivänä vuonna 2001. Muistan hyvin, että olin kotona ja valmistauduin lähtemään työpaikalleni Yleisradion Ulkomaanohjelmiin. Viimeistelin käsikirjoitusta ohjelmasta, jossa kerroin Alaskassa asuvista suomalaisista.

Olin vastikään ollut ohjelmantekomatkalla ensin Alaskassa ja sitten Yhdysvaltain itärannikolla Philadelphiassa, jossa oli vietetty amerikansuomalaisten vuotuista suurjuhlaa FinnFestiä. Palasin takaisin Suomeen New Yorkin kautta ja näin Word Trade Centerin kaksi tornia vielä pystyssä jokunen viikko ennen karmeita 9/11-tapahtumia.

Yleisradiossa ja erityisesti meillä Ulkomaanohjelmien osastolla seurattiin terrorihyökkäyksen tapahtumia hyvin tiiviisti, koska Yhdysvalloissa oli meillä runsaasti tuttuja kuuntelijoita. Siellä raportoi mm. nykyinen EU-meppi ja silloinen yleläinen Nils Torvalds. Yleisradiossa järjestettiin tapahtuman johdosta yleinen minuutin hiljainen hetki. En muista, että vastaavaa olisi tapahtunut minkään muun tapahtuman yhteydessä.

Seurasin kiinnostuneena Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin reaktioita terrori-iskujen jälkeen. Ensin ihmettelin, kun hän ei välittömästi ryhtynyt iskemään takaisin. Ongelmallista oli varmaan se, että terrori-iskun toimeenpanijoiden joukossa oli myös Yhdysvaltain arabiliittolaismaiden kansalaisia. Piti tutkia tilannetta tarkemmin.

Ennen pitkää vastaisku suunnattiin mm. Irakiin ja Afganistaniin. Nyt 20 vuoden jälkeen tiedämme, miten noissa terroristisodissa on käynyt. Erityisen dramaattista on, että Afganistan antautui odottamatta Taleban-taistelijoille heti, kun amerikkalaisjoukot olivat päättäneet lähteä maasta.

9/11 oli amerikkalaisille todellinen käännekohta, koska silloin saatiin tuntea, millaista on, kun taistelu iskee ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain alueelle. Amerikkalaiset olivat tuota ennen tottuneet sotimaan kaukana merten takana.

 

# On päivämäärällä 9/11 tapahtunut aikaisemminkin dramaattisia ja järkyttäviä tapahtumia. Muistan hyvin, miten olin kauhuissani kuultuani Chilen tapahtumista 11.9.1973.  Olimme seuranneet presidentti Salvador Allenden toimia ja latinalaiselle Amerikalle harvinaisen demokratian juurtumista Chileen. Ja sitten yhtäkkiä kenraali Augusto Pinochet kaappasi vallan ja aloitti julman diktatuurin. Kävi ilmi, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA oli tukenut kaappausta, koska se halusi estää Chilen muuttumisen sosialistiseksi. Tämä 9/11 vuodelta 1973 ei siis ole amerikkalaisille lainkaan samanlainen tapahtuma muisteltavaksi kuin 9/11 2001.

Tunnelma oli suurin piirtein sama kuin elokuussa 1968, kun kuulin Kremlin olevan kukistamassa asevoimin Tshekkoslovakiassa kehittyvän ”demokraattisen sosialismin”. Suomen presidentti Urho Kekkonen oli sokissa ja pääministeri Mauno Koivisto kuulemma purskahti itkuun.

 

# Suomalainen nuori diplomaatti Tapani Brotherus otti suuren riskin toimi Chilessä 1973  laupiaana samarialaisena ja pelasti sotilasjuntan kynsistä kenties 2 000 ihmistä. Hänen urotyönsä on saanut tunnustusta vasta jälkikäteen. Siitä on juuri ilmestynyt Pirjo Hounin kirja Salattua diplomatiaa – Tapani Brotheruksen tarina (Siltala 2021), jota Jorma Melleri esittelee kirjoituksessaan: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/liian-hyva-ihminen-diplomaatiksi/

Chilen diktatuurivallan aikoina Suomeen tuli joukko pakolaisia Chilestä. Jotkut heistä työskentelivät minun aikanani YLEssä.

Joskus vuosituhanten vaihteessa kävin Santiagossa haastattelemassa eräitä, jotka olivat muuttaneet takaisin Chileen Pinochetin diktatuurin jälkeen.

 

# Ja on minulla kolmaskin järkyttävä 9/11. Äitini kuoli 11.9.2008.

 

ASIASANAT: 9/11 USA, 3/11 Chile

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu