Kulttuurista vuoden 2024 Suomi-brändi urheilun sijaan

Kulttuurista vuoden 2024 Suomi-brändi urheilun sijaan

# On aika lopettaa murehtiminen, jos olympialaisissa ei tipu mitaleja. Ovat tulossa vuoden 2024 Pariisin olympialaiset. On kulunut 100 vuotta noista ajoista, jolloin Paavo Nurmi teki pitkänmatkanjuoksijana Suomea tunnetuksi. On jo myös yli puoli vuosisataa siitä, kun Lasse Virén kaatui 10 000 metrin juoksussa Münchenin olympialaisissa, mutta voitti sittenkin kultaa.

Nyt ajat ovat toisenlaiset. Afrikan juoksijat ovat ottaneet komentoonsa Nurmen ja Virénin lajit, pitkänmatkanjuoksut. Suomalaiset eivät enää oikein pärjää myöskään hiihdossa, jossa Norja on ottanut ohjat.

Urheiluvuoden 2023 nimiä ovat olleet mm. huikea rallikuski Kalle Rovanperä, Jenkkilässä korien raudoissa roikkuva jättiläinen Lauri Markkanen ja hienoja mitaleita seipäällä hyppäillyt viehättävä Wilma Murto. Ylistävät kiitokset heille ja muille suomalaisille urheilussa menestyjille. Mutta muistakaamme, että urheilusta on tullut niin monen maan kilpailua, ettei pienellä Suomella ole enää samoja mahdollisuuksia kuin 100 tai edes 50 vuotta sitten.

 

# Ottakaamme Suomen pyrkimykseksi nousu kulttuurin suurvallaksi. Yhtenä esimerkkinä olkoon musiikki. Vuoden 2023 julkkis on ollut Käärijä. Hän jäi kyllä Euroviisuissa hopealle. Tuolla alalla kannattaisi käydä jatkuvasti opintomatkoilla Ruotsissa.

Mutta jos Suomi oli sata vuotta sitten pitkänmatkan juoksun suurvalta, niin tänään Suomi on kapellimestarikoulutuksen suurvalta. Kiitokset akatemiaopettajille sellaisille kuin Jorma Panula, Leif Segerstam ja Atso Almila ja maailman oopperoita ja orkestereja valloittaneille mestareille sellaisille kuin Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, Susanna Mälkki ja kumppanit. Suomelle on tuottanut kunniaa myös juuriltaan ukrainalainen Dalia Stasevska, joka on johtanut jopa Lontoon Royal Albert Hallin juhlakonsertteja.

Näinä päivinä me tavalliset ja vähävaraisetkin suomalaiset olemme voineet kurkistaa Richard Wagnerin Bayreuthin Oopperaan, jossa esitetään mm. Wagnerin valtavaa neljän oopperan sarjaa Ringiä. Ja, uskokaa tai älkää, kapellimestarina oli viime kesänä suomalainen Pietari Inkinen. Ja muhkean Hagenin bassoroolin lauloi suomalainen Mika Kares. Tässä on kuunneltavissa ensimmäinen Ring-ooppera Valkyyria: https://areena.yle.fi/podcastit/1-67179151

Kaikki neljä löytyvät Yle Areenasta.

Suomi on jonkinlainen musiikin suurvalta. Ja musiikki on vain pieni osa kulttuuria. Siellä on olisi Suomelle paljonkin valloitettavaa.

Ja Suomi on maailman onnellisin eli paremmin sanottuna maailman vähiten epäonnistunut valtio. Ja se on paljon se.

TOIVOTAN KAIKILLE JA VARSINKIN SUOMALAISILLE ENTISTÄ PAREMPAA VUOTTA 2024.

 

ASIASANAT: Kulttuuri, Musiikki, Urheilu

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu