Kulttuurista vuoden 2024 Suomi-brändi urheilun sijaan
Kulttuurista vuoden 2024 Suomi-brändi urheilun sijaan
# On aika lopettaa murehtiminen, jos olympialaisissa ei tipu mitaleja. Ovat tulossa vuoden 2024 Pariisin olympialaiset. On kulunut 100 vuotta noista ajoista, jolloin Paavo Nurmi teki pitkänmatkanjuoksijana Suomea tunnetuksi. On jo myös yli puoli vuosisataa siitä, kun Lasse Virén kaatui 10 000 metrin juoksussa Münchenin olympialaisissa, mutta voitti sittenkin kultaa.
Nyt ajat ovat toisenlaiset. Afrikan juoksijat ovat ottaneet komentoonsa Nurmen ja Virénin lajit, pitkänmatkanjuoksut. Suomalaiset eivät enää oikein pärjää myöskään hiihdossa, jossa Norja on ottanut ohjat.
Urheiluvuoden 2023 nimiä ovat olleet mm. huikea rallikuski Kalle Rovanperä, Jenkkilässä korien raudoissa roikkuva jättiläinen Lauri Markkanen ja hienoja mitaleita seipäällä hyppäillyt viehättävä Wilma Murto. Ylistävät kiitokset heille ja muille suomalaisille urheilussa menestyjille. Mutta muistakaamme, että urheilusta on tullut niin monen maan kilpailua, ettei pienellä Suomella ole enää samoja mahdollisuuksia kuin 100 tai edes 50 vuotta sitten.
# Ottakaamme Suomen pyrkimykseksi nousu kulttuurin suurvallaksi. Yhtenä esimerkkinä olkoon musiikki. Vuoden 2023 julkkis on ollut Käärijä. Hän jäi kyllä Euroviisuissa hopealle. Tuolla alalla kannattaisi käydä jatkuvasti opintomatkoilla Ruotsissa.
Mutta jos Suomi oli sata vuotta sitten pitkänmatkan juoksun suurvalta, niin tänään Suomi on kapellimestarikoulutuksen suurvalta. Kiitokset akatemiaopettajille sellaisille kuin Jorma Panula, Leif Segerstam ja Atso Almila ja maailman oopperoita ja orkestereja valloittaneille mestareille sellaisille kuin Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, Susanna Mälkki ja kumppanit. Suomelle on tuottanut kunniaa myös juuriltaan ukrainalainen Dalia Stasevska, joka on johtanut jopa Lontoon Royal Albert Hallin juhlakonsertteja.
Näinä päivinä me tavalliset ja vähävaraisetkin suomalaiset olemme voineet kurkistaa Richard Wagnerin Bayreuthin Oopperaan, jossa esitetään mm. Wagnerin valtavaa neljän oopperan sarjaa Ringiä. Ja, uskokaa tai älkää, kapellimestarina oli viime kesänä suomalainen Pietari Inkinen. Ja muhkean Hagenin bassoroolin lauloi suomalainen Mika Kares. Tässä on kuunneltavissa ensimmäinen Ring-ooppera Valkyyria: https://areena.yle.fi/podcastit/1-67179151
Kaikki neljä löytyvät Yle Areenasta.
Suomi on jonkinlainen musiikin suurvalta. Ja musiikki on vain pieni osa kulttuuria. Siellä on olisi Suomelle paljonkin valloitettavaa.
Ja Suomi on maailman onnellisin eli paremmin sanottuna maailman vähiten epäonnistunut valtio. Ja se on paljon se.
TOIVOTAN KAIKILLE JA VARSINKIN SUOMALAISILLE ENTISTÄ PAREMPAA VUOTTA 2024.
ASIASANAT: Kulttuuri, Musiikki, Urheilu
Toden totta, Suomi on musiikin suurvalta. Kahdenkymmenen kautta aikojen parhaan säveltäjän joukossa on kaksi suomalaista, Sibelius ja Saariaho. Kaija Saariaho sai elämänsä aikana lukuisia tunnustuksia ja palkintoja, mutta yksi merkittävimmistä tuli hänen kollegoiltaan. Muutama vuotta sitten 174 säveltäjää listasi BBC:n pyynnöstä viisi kaikkien aikojen merkittävintä säveltäjää. Saariaho ylsi yhteistuloksissa sijalle 17, kun listan kärjessä on Johann Sebastian Bach ja sijalla 12 Jean Sibelius.
https://yle.fi/a/74-20001581?utm_medium=social&utm_source=facebook-share&fbclid=IwAR0A4kpfgAPOo0xZ4Dx2nKW0fgGx_QfU4libvXR3m_dUrDRKqES4dLo
Ilmoita asiaton viesti
> ”Muutama vuotta sitten 174 säveltäjää listasi BBC:n pyynnöstä viisi kaikkien aikojen merkittävintä säveltäjää. Saariaho ylsi yhteistuloksissa sijalle 17, kun listan kärjessä on Johann Sebastian Bach ja sijalla 12 Jean Sibelius.”
Kiitos osuvasta kommentista. Otin suomalaisen kulttuurin saavutuksia esitellessäni tällä kertaa esimerkiksi kapellimestarit. Jos olisin ottanut säveltäjät, Kaija Saariaho olisi ollut ilman muuta kärkipaikoilla ja tietenkin Sibelius.
Kannattaisi myös esitellä Suomen kuvataiteita, arkkitehtuuria ja kirjallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Sauli Niinistö haluaisi uudenvuodenpuheessaan, että Suomen yleistä asevelvollisuutta, puolustuspolitiikkaa ja onnistunutta kansalaisyhteiskuntaa alettaisiin markkinoida maailmalla. Mutta tuolle ilmiölle olisi keksittävä vetävä nimi. Niinistö näyttää ehdottavan jotain sellaista kuin suomalaistuminen. Mutta se ei liene onnistunut, koska on niin lähellä termiä suomettuminen, Finnlandisierung, jolla on aivan toisenlainen merkitys ja kaiku maailmalla. Suomihan ilmeisesti liittyi Natoon nimenomaan siitä syystä, jotta olisi päässyt irti suomettumisesta.
Suomella on siis brändin aiheita muitakin kuin kulttuuri ja urheilu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on kuin laulaja, joka keskittyy huomion saamiseen laulutaidon oppimisen sijaan. Omaperäinen ja rehellinen – lue kiinnostava – kulttuuri löytyy vain tutustumalla itseensä ja oman maan mahdollisuuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikkei Suomi menestyisi olympialaisissa niin on kuitenkin monta lajia missä menestyttiin. 90-luvulla voimamieskisoissa esim. Jouko Ahola, Riku Kiri. Voimanostossakin on ollut monta suhteellisen kovaa suorittajaa kuten Fredrik Smulter. Painonnostossakin varmaan menisi nykysitä paremmin jos ei olisi niin paljong ”douppareita” vastassa. Varsinkin ihan hyviä suorittajia jos suhteuttaa suomen populaation maailmaa vastaan.
Sittenhän NHL:lätkä on ”täynnä” suomalaisnimiä, en tiedä onko joskus ollut enemmänkin, varmaan on. Sitä meinaan vaan ettei olla ainakaan ihan kuilun pohjassa jos katsoo urheilemista. Ehkä ”hyvinvointi”, tai vaihtoehtoisesti nimettynä ”lisääntynyt vaarallinen ylipaino” kannustaa ihmisiä hakeutumaan enemmän voima-lajeihin.
Ilmoita asiaton viesti