Läpimätä FIFA roskikseen ja jalkapallon säännöt remonttiin

Läpimätä FIFA roskikseen ja jalkapallon säännöt remonttiin

# Television kanavat ovat tänään näyttäneet melkein vain joko kesä- tai talviurheilua. Tuo kesälaji on ollut tietenkin jalkapallo. Potkupallon MM-kisoja pelataan Qatarissa. Suomi ei selvinnyt karsinnoista kisoihin. Mutta onhan siellä Pohjoismaista sentään Tanska. Niin ja onhan siellä jopa Australia.

Vaikka siis Suomi ei ole osanottajien joukossa, niin näitä otteluja näytetään tunnista tuntiin täällä meilläkin. Toisella kanavalla on näytetty hiihto- ja mäenlaskukilpailuja, jotka ovat samaan aikaan menossa. Noilla laduilla nähdään jo suomalaisiakin. Hiihdossa on helpompi päästä mitaleille kuin jalkapallossa, koska futista pelataan kaikissa maissa, hiihto onnistuu vain niissä muutamissa, joissa on joskus lunta maisemissa.

 

# Samalla meillä on arvosteltu ankarasti sitä korruptoitunutta tapaa, jolla kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA valitsi Qatarin kilpailupaikaksi. Erityisen kovaa arvostelua on kohdistettu Qatarin kaupunkiin, jossa ulkomaista työvoimaa on käytetty nälkäpalkalla vaarallisissa rakennustöissä, joissa sattuu runsaasti kuolemaan johtavia onnettomuuksia.

Eipä kyllä Suomikaan ole puhtoinen noissa asioissa, sillä meilläkin on ollut töissä mm. thaimaalaisia marjanpoimijoita kurjalla palkalla. Ja eräs virkamies on syytettynä tällaisen työn hyväksymisestä kuulemma korruptiorahan kautta.

 

#   Kausityöläiset ovat kuitenkin henkilöitä, jotka ovat omasta tahdostaan matkustaneet toiseen maahan töihin. Ja onhan meillä ”demokratioitakin”, joissa vaativaa työtä teetetään nälkäpalkalla.

Maailmassa on kyllä koko joukko valtioita, joissa on rakennettu ja rakennetaan yhä suoranaisella pakollisella orjatyöllä. Kyllä tällaisetkin maat olisi otettava syyniin. Ja jos urheilukilpailuista pois sulkeminen on hyvä rangaistus, niin siitä vain.

Qatarin suhteen minun on vaikea ymmärtää, mitä ihmeen etua ja hyötyä tuo maa kuvitteli saavansa järjestämällä kalliit ja komeat jalkapallokisat. Nyt on kyllä käynyt ilmi, että nämä kisat eivät ainakaan tuoneet myönteistä mainetta.

 

#  Itse jalkapallon säännöissä olisi paljonkin korjattavaa. Onko mitään järkeä siinä, että 22 miestä juoksee puolitoista tuntia, mutta maaleja syntyy pari kappaletta, jos sitäkään? Tosin koripallossa pisteitä syntyy lähes 200 per ottelu. Se on jo ihan liikaa. Sopiva määrä olisi jotain 25 per ottelu.

Jalkapallossa on kyllä tilanne, jossa maaleja syntyy melkein sataprosenttisesti. Se on rangaistuspotku, jota määräämällä tuomari hallitsee diktaattorina ottelua. Jos joukkueet ovat lähimain samantasoisia, rankkarilla voi määrätä voittajan. Tuo rankkari potkaistaan älyttömän läheltä. Tuo pilkku olisi siirrettävä ainakin neljä kertaa kauemmaksi.

Ehdottaisin maalin leventämistä kaksinkertaiseksi tai sitten maalivahtien poistamista kentältä. Heidän ammattitaitonsa tekee pelimaaleista melkein mahdottomia. Olen jo vuosia sitten ehdottanut jalkapallosääntöjen valuvikojen korjaamista. Mutta eipä ole kuunneltu: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/218683-jalkapallon-valuvika-korjattava-maali-3-metria-leveammaksi/

 

ASIASANAT: Jalkapallo, Orjatyö, Qatar

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu