Läpimätä FIFA roskikseen ja jalkapallon säännöt remonttiin
Läpimätä FIFA roskikseen ja jalkapallon säännöt remonttiin
# Television kanavat ovat tänään näyttäneet melkein vain joko kesä- tai talviurheilua. Tuo kesälaji on ollut tietenkin jalkapallo. Potkupallon MM-kisoja pelataan Qatarissa. Suomi ei selvinnyt karsinnoista kisoihin. Mutta onhan siellä Pohjoismaista sentään Tanska. Niin ja onhan siellä jopa Australia.
Vaikka siis Suomi ei ole osanottajien joukossa, niin näitä otteluja näytetään tunnista tuntiin täällä meilläkin. Toisella kanavalla on näytetty hiihto- ja mäenlaskukilpailuja, jotka ovat samaan aikaan menossa. Noilla laduilla nähdään jo suomalaisiakin. Hiihdossa on helpompi päästä mitaleille kuin jalkapallossa, koska futista pelataan kaikissa maissa, hiihto onnistuu vain niissä muutamissa, joissa on joskus lunta maisemissa.
# Samalla meillä on arvosteltu ankarasti sitä korruptoitunutta tapaa, jolla kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA valitsi Qatarin kilpailupaikaksi. Erityisen kovaa arvostelua on kohdistettu Qatarin kaupunkiin, jossa ulkomaista työvoimaa on käytetty nälkäpalkalla vaarallisissa rakennustöissä, joissa sattuu runsaasti kuolemaan johtavia onnettomuuksia.
Eipä kyllä Suomikaan ole puhtoinen noissa asioissa, sillä meilläkin on ollut töissä mm. thaimaalaisia marjanpoimijoita kurjalla palkalla. Ja eräs virkamies on syytettynä tällaisen työn hyväksymisestä kuulemma korruptiorahan kautta.
# Kausityöläiset ovat kuitenkin henkilöitä, jotka ovat omasta tahdostaan matkustaneet toiseen maahan töihin. Ja onhan meillä ”demokratioitakin”, joissa vaativaa työtä teetetään nälkäpalkalla.
Maailmassa on kyllä koko joukko valtioita, joissa on rakennettu ja rakennetaan yhä suoranaisella pakollisella orjatyöllä. Kyllä tällaisetkin maat olisi otettava syyniin. Ja jos urheilukilpailuista pois sulkeminen on hyvä rangaistus, niin siitä vain.
Qatarin suhteen minun on vaikea ymmärtää, mitä ihmeen etua ja hyötyä tuo maa kuvitteli saavansa järjestämällä kalliit ja komeat jalkapallokisat. Nyt on kyllä käynyt ilmi, että nämä kisat eivät ainakaan tuoneet myönteistä mainetta.
# Itse jalkapallon säännöissä olisi paljonkin korjattavaa. Onko mitään järkeä siinä, että 22 miestä juoksee puolitoista tuntia, mutta maaleja syntyy pari kappaletta, jos sitäkään? Tosin koripallossa pisteitä syntyy lähes 200 per ottelu. Se on jo ihan liikaa. Sopiva määrä olisi jotain 25 per ottelu.
Jalkapallossa on kyllä tilanne, jossa maaleja syntyy melkein sataprosenttisesti. Se on rangaistuspotku, jota määräämällä tuomari hallitsee diktaattorina ottelua. Jos joukkueet ovat lähimain samantasoisia, rankkarilla voi määrätä voittajan. Tuo rankkari potkaistaan älyttömän läheltä. Tuo pilkku olisi siirrettävä ainakin neljä kertaa kauemmaksi.
Ehdottaisin maalin leventämistä kaksinkertaiseksi tai sitten maalivahtien poistamista kentältä. Heidän ammattitaitonsa tekee pelimaaleista melkein mahdottomia. Olen jo vuosia sitten ehdottanut jalkapallosääntöjen valuvikojen korjaamista. Mutta eipä ole kuunneltu: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/218683-jalkapallon-valuvika-korjattava-maali-3-metria-leveammaksi/
ASIASANAT: Jalkapallo, Orjatyö, Qatar
Heh, jalkapallo on nykyiselläänkin maailman suosituin urheilulaji, joten suurta painetta sääntöjen muuttamiseen tuskin on.
Blogistin kannattaa seurata käsipalloa. Siinä maaleja tulee suunnilleen ”sopiva määrä” (tai vähän enemmän: usein toinen joukkue saa yksinäänkin nuo 25 maalia).
Ilmoita asiaton viesti
> ”Heh, jalkapallo on nykyiselläänkin maailman suosituin urheilulaji, joten suurta painetta sääntöjen muuttamiseen tuskin on.”
Jalkapallo on tosiaan erittäin suosittu urheilulaji. Ja siksi sen aivan ilmeiset sääntöjen valuviat olisi saatava korjatuiksi. Mitä pikemmin, sen parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Luulenpa, että vaatimuksesi jää FIFAlta huomaamatta.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Luulenpa, että vaatimuksesi jää FIFAlta huomaamatta.”
FIFAlla alkaa pian olla kiire kuunnella järjen ääntä. Ongelmaksi on alkanut tulla myös ottelujen peliajan määrittely:
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/perttirampanen/jalkapalloon-saatava-tarkka-peliaika/
Ilmoita asiaton viesti
Uhkaatko FIFAa, ettet enää katso otteluita? Kyllä he tässä tapauksessa varmaan suostuvat vaatimuksiisi.
Peliajan määrittely ei tietenkään ole sen suurempi ongelma kuin ennenkään, mutta varmaan Rampanenkin voi tehdä FIFAlle oikein karmean uhkauksen.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Uhkaatko FIFAa, ettet enää katso otteluita? Kyllä he tässä tapauksessa varmaan suostuvat vaatimuksiisi.”
Kyllä FIFAnkin kannalta olisi edullisempaa, jos otteluissa tapahtuisi muutakin merkittävää kuin tulos 0-0, 1-0, 1-1 tai 2-1. Nuo maalitilanteet voi katsella televisiossa parissa minuutissa. Kuitenkin 22 pelaajaa juoksee kentällä puolitoista tuntia.
Ilmoita asiaton viesti
Olikohan USA:n kisat v. 1994, kun suomalaisessa mediassa julkaistiin amerikkalaisten jalkapallofanien näkemyksiä lajista. Mieleeni jäi naiskatsojan argumentti: maalien vähyys ja usein silkka maalittomuus tekee jalkapallo-ottelusta elämänmakuisen. Ei huippuhetkiä ole kenelläkään tämän tästä, vaan niiden eteen joutuu työskentelemään ja jopa raatamaan. Mikään ei takaa, että tuloksiin sittenkään pääsee määräajassa.
Lauri Markkasen hienon karriäärin myötä jenkkikoris on tullut myös meikäläisiin tv-katsauksiin. Huh huh mikä äijäviidakko on NBA-koripallokenttä! Kymmenen miestä, yhteispituus tyypillisesti yli 20 metriä, varsin pienellä alueella atleettisia raajojaan ojentelemassa. Lopussa tulostaulu näyttää kolminumeroisia pistemääriä molemmille joukkueille. Mahotonta meininkiä meikäläisen silmin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ei huippuhetkiä ole kenelläkään tämän tästä, vaan niiden eteen joutuu työskentelemään ja jopa raatamaan. Mikään ei takaa, että tuloksiin sittenkään pääsee määräajassa.”
Vähämaalinen jalkapallorääkki sopii vain veikkauskohteeksi, koska milloinkaan ei voi tietää, kumpi sattuu voittamaan. Koripalloa olen arvostellut liian helposta pisteiden keruusta ja korin liian alhaisesta sijoituksesta, Se suosii goljatteja, jotka voivat heittää koreja yläkautta ja jopa puolustaa omaa koria vieraan heitoilta. Kori pitäisi nostaa muutama metri korkeammalle.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon, että FIFA:n johdossa tapahtuu vaihdos. Tiedotusvälineet ovat tuoneet niin selvästi esille korruption ja rikkomukset.
Säännöistä puhuttaessa näen itse ongelmallisena sen, että kampitukset ja suoranainen töniminen ja kiinnipitäminen on huomattavasti lisääntynyt viime vuosina.
Väkivälta pilaa ottelut. On todella surullista nähdä, kun joku hyökkääjä lähestyy vastapuolen maalia ja on valmiina laukaisemaan kohti maalia ja hänet taklataan tai liukutaklataan vähän ennen laukausta.
Jos taklaus on tuomarin mielestä väärin tehty nousee esille usein pelkästään keltainen kortti. Vähän ajan kuluttua taklaaja menee vaihtopenkille, etenkin ottelun loppupuolella.
Osassa tapauksia ei nouse edes keltainen kortti. MM-pelit päättyvät usein vähämaalisiin tuloksiin, jopa maalittomina. Usein lähes maalittomina tai tasapeleihin.
Jo tässä vaiheessa on tullut ilmi esille tuomarityön vaikeus. Tuomarityön kehittäminen oikeaan suuntaan on osoittautunut tarpeelliseksi. Jalkapallo on hieno peli ja siitä pitäisi pitää väkivalta kaukana.
Vaaralliset kampitukset tulisi saada karsittua, koska pahemmissa tilanteissa ne voivat vaikuttaa koko pelaajan uraan, jos kaatumisessa tai iskussa saatu vamma on suuri.
Väkivalta leviää huipputasolta helposti myös nuorten ja lasten otteluihin, koska nuoret katselijat voivat luulla, että väkivalta kuuluu peliin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Vaaralliset kampitukset tulisi saada karsittua, koska pahemmissa tilanteissa ne voivat vaikuttaa koko pelaajan uraan, jos kaatumisessa tai iskussa saatu vamma on suuri.”
Olen samaa mieltä. Vaaralliset kampitukset tulisi saada loppumaan. Yksi ratkaisu olisi pelaajille enemmän suojuksia. Niitähän on jääkiekossakin. Kypärä päähän olisi hyvä ratkaisu. Jos kaksi tai kolme yrittää pukata samaa palloa, päät kolisevat yhteen vakavin seurauksin. Ja sitten vielä karmeat taklaukset olisi estettää suojuksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia Timo kommentistasi!
Toivoisin itse kanssa parannusta suojaukseen. Toisaalta jalkapallo on luonteeltaan ja historialtaan pelinä sellainen, että sen ei oleteta olevan niin väkivaltainen kuin se tällä hetkellä on.
Nopeus, taito, älykäs pelaaminen ja hyvä joukkuetyöskentely on mielestäni ominaista jalkapallolle. Siksi toivoisin, että pelin jalous ja urheilullisuus ja monipuolisuus toimisi vastavoimana rajulle rappaamiselle.
Tällä hetkellä on olemassa niin paljon runsasta väkivaltaa sisältävää urheilua, jotta runsaasta väkivallasta nauttiville yksilöille on riittävästi väkivaltaviihdettä, kuten esimerkiksi amerikkalainen jalkapallo, amerikkalainen paini ja jopa shakki, jossa välillä annetaan kunnolla turpaan vastustajalle ja koitetaan täten heikentää vastustajan kykyä tehdä hyviä siirtoja.
Todella kovalta tuntuu, kun pelaajaa, joka on juuri tekemässä maalin, potkaistaan kovaa suoraa polvilumpioon. Potku voi aiheuttaa ikuisen vamman. Siksi ehdotan, että säilytetään jalkapallo väkivallattomana upeana lajina. Suojausta voisi parantaa, mutta esim. pääpelaaminen (pallon puskeminen) olisi vaikeaa ja epätarkkaa kypärä päässä.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Potku voi aiheuttaa ikuisen vamman. Siksi ehdotan, että säilytetään jalkapallo väkivallattomana upeana lajina. Suojausta voisi parantaa, mutta esim. pääpelaaminen (pallon puskeminen) olisi vaikeaa ja epätarkkaa kypärä päässä.”
Jalkapallon ongelmana nykysäännöillä on se, että vammoja voi tulla pelitilanteissa tahattomasti ja tahallisesti. Tuomarin vaikeana tehtävänä on päättää, kummasta on kysymy. Jos rangaistus on ankara, se voi ratkaista ottelun lopputuloksen. Loukkaantumiset aiheuttavat myös pelikatkoksen. Näitä katkoksia voi myös aiheuttaa ”näyttelemisellä”. Nämä ovat jalkapallon sääntöjen ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
… Jos rangaistus on ankara, se voi ratkaista ottelun lopputuloksen. Loukkaantumiset aiheuttavat myös pelikatkoksen. Näitä katkoksia voi myös aiheuttaa ”näyttelemisellä”. Nämä ovat jalkapallon sääntöjen ongelmia.
OK! Eli näytteleminen voi ratkaista lopputuloksen kuten sääntöjenvastainen kamppaaminen. Tätä oikeastaan tarkoitinkin, että pelin lopputulos tulisi määräytyä oikealla pelillä. Jääkiekossa linjaa on kiristetty ja se on puhdistanut peliä ja lisännyt pelaajien työturvallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”World Cup 2022: the reality for migrant workers in Qatar”
https://www.antislavery.org/world-cup-2022-the-reality-for-migrant-workers-in-qatar/
Ilmoita asiaton viesti
> ”World Cup 2022: the reality for migrant workers in Qatar”
That is what it really is.
Qatar on kaupunkivaltio, jonka asukkaista vain pieni osa on maan etuoikeutettuja kansalaisia. Loput ovat työn orjia. Mutta sama on tilanne kovin monissa maailman maissa tässä läpimädässä maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti