MM-hiihtojen 50 km:lla olisi kuulunut jakaa kolme kultamitalia

MM-hiihtojen 50 km:lla olisi kuulunut jakaa kolme kultamitalia

¤ Baijerin Alpeilla Oberstdorfissa järjestettiin hiljattain hiihtolajien MM-kisat. Pitihän niitä seurata, kun televisiosta ei tullut muutamaan päivään melkein mitään muuta. Norja siellä korjasi melkein kaikki mitalit. Miksi niin kävi? Siinä olisi hyvä tutkimusaihe asiantuntijoille. Olivatko he todella noin paljon muita parempia? Vai toimiko heillä huolto ylivoimaisesti? Hiihto on nimittäin myös välinelaji. Jos sukset eivät luista tai pidä, mitaleista on turha uneksia. Siksi voittajiksi olisi julistettava hiihtäjien ohella myös suksien voitelijat. Niinhän elokuvien Jussien jaossa palkitaan näyttelijöiden ohella myös ohjaajia ja lavastajia.

MM-hiihtojen kuninkuuslajiksi mainittiin 50 kilometrin matka vapaalla tyylillä ja yhteislähdöllä. Yhteislähtö on parempi idea kuin entinen väliaikalähtö, jolloin kilpailtiin vain kelloa vastaan. Yhteislähdöllä alkumatkalla hiihtäjiä on niin runsaasti yhdessä, että heistä osa väkisinkin törmäilee yhteen. Ja jos alppirinteitä laskiessa joku kaatuu, niin kaatuu väkisinkin muutama muukin.

Kaikesta huolimatta kilpailu eteni joten kuten. Välillä hiihtäjät yrittivät vaihtaa suksensa luistavampiin tai pitävämpiin. Tämä on melkein yhtä paljon suksenvoitelu- kuin hiihtokilpailu. Suomen suurin toivo Iivo Niskanen raivosi suksien vaihdossa ja kyseli: ”V***tu, mitkä ovat ykkös- ja mitkä kakkossukset?!” Uusi voitelu ei häntä miellyttänyt. Iivo ehti kuitenkin maaliin seitsemäntenä.

 

Hiihdon säännöt olisi korjattava perusteellisesti

¤ Ensimmäisenä maaliin pääsi maailman hiihtokuningas Klæbo Norjasta. Mutta siitä alkoi yli puolen tunnin hämmennys. Tuomarit alkoivat miettiä kuumeisesti, pitäisikö Klæbon hiihto hylätä, koska hän oli törmännyt loppusuoran alussa Venäjän hiihtoliiton Bolshunoviin, jolloin venäläisen sauva oli katkennut.  Klæbo oli jotenkin  tunkeutunut Bolshunovin eteen.

Niinpä sitten Klæbon hiihto hylättiin. Bolshunov ei kuitenkaan ollut tyytyväinen, sillä eräs toinenkin norjalainen oli loppusuoralla hiihtänyt hänen edellään maaliin. Tällainen lopputulos jättää pahan maun suuhun. Olisi annettava armoa kaikille kärsineille hiihtäjäraukoille. Ja miten sitten? Siten, että sekä Kläbo, Bolshunov että se toinen norjalainen saisivat kaikki kultamitalin. Kyllä he ovat sen ansainneet.

Bolshunoville tämä tapaus toi varmaan mieleen Salpausselän kisat, jolloin suomalainen Joni Mäki työntyi loppusuoralla hänen eteensä ja otti voiton. Bolshunov raivosi maalissa ja kaatoi Mäen. Siitä seurasi Bolshunoville sakkorangaistus. Onneksi Bolshunov oli oppinut jotain eikä toiminut samoin Oberstdorfissa. Se olisi tuottanut varmasti hänelle hylkäyksen.

Norjalaiset esittivät protestin Klæbon hiihdon hylkäämisestä MM-hiihdoissa 50 kilometrillä. Sittemmin he vetivät jalomielisesti protestinsa pois. Heillähän oli kultamitaleja vaikka muille jakaa.  Minusta ainoa oikea ratkaisu olisi kultamitalin antaminen Høsflot Klaebolle, Aleksandr Bolshunoville ja sille toiselle norjalaiselle Emil Iversenille. He kaikki tekivät kiduttavissa olosuhteissa ja hiihtourheilun sekavissa säännöissä  kaiken mitä ihmiseltä voi odottaa.

Selvä on, että hiihdon säännöt kaipaisivat perusteellisen remontin.

 

ASIASANAT: Hiihto, MM-Oberstdorf

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu