Niinistöltä naamiot riisuttiin 24.2.2022, Mauno Koivistolta ja meikämieheltä 21.8.1968

Niinistöltä naamiot riisuttiin 24.2.2022, Mauno Koivistolta ja meikämieheltä 21.8.1968

Elokuun 21. päivän muistan hyvin 54 vuoden takaa. Työskentelin silloin Ylen ulkomaansuhteiden osastolla. Minut haluttiin lähettää Leningradiin opiskelemaan lisää venäjän kieltä. Olin kiinnostunut komennuksesta ja valmistauduin lähtemään syyskuun alussa 1968.

Mutta sitten tuli elokuun 21. päivä. Saimme aivan yllättäen kuulla, että Kremlin johto halusi painaa matalaksi Tshekkoslovakian tien ”demokraattiseen sosialismiin”, jollaisesta olimme lukeneet lehdistä. Mutta nyt siis neuvostojohto halusi kerta kaikkiaan tuhota tuollaisen mokomankin demokratisoitumisen. Prahan hallitusta nujertamaan lähetettiin joukkoja myös Varsovan liiton ”satelliitimaista”.

Jos 24.2.2022 riisui naamiot presidentti Sauli Niinistön silmiltä, niin 21.8.1968  riisui naamiot pääministeri Mauno Koiviston ja toimittaja Timo Uotilan silmiltä. Kuultuaan asiasta Manu kuulemma itki matkalla kesäasunnoltaan työpaikalle. Ja miksi Manu itki? Ilmeisesti siksi, että tuon tapahtuman jälkeen Neuvostoliittoa ei enää voisi pitää luotettavana naapurina. YYA-Suomi saisi varautua mihin tahansa.

Ajattelin jättää käyttämättä Leningradin stipendin. Mutta lähdinpä lopulta kuitenkin. Sain oppia, millainen maa tuo Neuvostoliitto todella oli. Ei siinä kehumista ollut. Jouduin jakamaan ahtaan opiskelijaboksini venäläisen ja bulgarialaisen opiskelijan kanssa.

Lämmintä vettä tuohon rakennukseen tuli tunnin ajan kerran viikossa. Silloin suihkuilla oli jonoa. Onneksi Suomen konsulaatti tarjosi meille opiskeljapoloisille saunan kerran viikossa. Mutta venäjän kielen taito kehittyi. Ja sitä arvostan korkealle. Ideologisen vastustajan kielen tunteminen on erittäin tärkeää.

Pääsin vuonna 1990 panemaan tuottajana alulle Ylen venäjänkieliset lähetykset.  Ne ovat tällaisina kriisiaikoina äärimmäisen tärkeitä. Niiden avulla Suomen venäjänkielisille ja rajojen ylikin leviää aivan erilaista näkemystä Ukrainan murhenäytelmästä. Siellä Ylen lähetyksissä ei puhuta Ukrainan ”rauhanoperaatiosta” vaan Venäjän raakalaismaisesta hyökkäyksestä naapurimaahansa: https://yle.fi/novosti

On suurenmoista, että Ylellä on nykyään myös ukrainankielinen palvelu, joka alkoi 4.5.2022: https://yle.fi/novyny

ASIASANAT: Demokratia, Neuvostoliitto, Venäjä

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu