Nyt tarvitaan Suomen näkökulmaa venäjän kielellä

Nyt tarvitaan Suomen näkökulmaa venäjän kielellä

Näinä Venäjän presidentin Vladimir Putinin uhittelun ja Ukrainan sotakriisin aikoina on äärimmäisen tärkeää, että venäjänkieliset laajalla Venäjän maalla ja venäjänkieliset täällä Suomessa saavat suomalaista näkemystä tästä uhkaavasta kriisistä ja maailman menosta muutenkin. Tätä varten Ylellä on venäjänkielisiä uutisia ja myös mainiot nettisivut: https://yle.fi/novosti

 

Olin vuodesta 1990 tuottajana panemassa alulle näitä venäjänkielisiä lähetyksiä. Juuri tällaisina kriisiaikoina ne ovat äärimmäisen tärkeitä, koska Kreml tarjoaa venäjäksi aivan erilaista ”totuutta”.

 

Maailman radiopäivä

Kunnioittakseen ja juhlistaakseen radiota YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO on julistanut helmikuun 13. päivän Maailman Radiopäiväksi. Vuonna 2011 tehdyn julistuksen myötä UNESCO pyrkii lisäämään tietoisuutta radion yhteiskunnallisesta merkityksestä, edistämään sen käyttöä globaalissa tiedonvälityksessä ja parantamaan radiotoimijoiden välistä verkostoitumista.

Radio on demokraattisin kaikista tiedotusvälineistä. Halpaa taskuradiota voi kuunnella jopa henkilö, jolla ei ole varaa kalliimpiin välineisiin. Radiosta saa tietoa ja viihdettä jopa lapsi tai aikuinen, joka ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Radio puhuu ihmiselle kielellä, jota hän ymmärtää.

Radion teknisessä kehityksessä on viime vuosina nähty vallankumous, jota voi verrata netin sosiaalisen median läpimurtoon. Väritelevisio ja HD-tv ovat radion viimeaikaiseen kehitykseen verrattuna pikku juttuja.

Kun valmistin 1980-luvulla radio-ohjelmia ulkosuomalaisille, ne lähetettiin valtamerten taakse suunnattuina lyhytaaltolähetyksinä Porin asemalta. Noita Radio Finlandin lähetyksiä saattoi sitten kuunnella jossakin Amerikoissa ja Australiassa, jos ne sattuivat tulemaan esille avaruuskohinan ja auringonpilkkuhäiriöiden joukosta. Noissa Suomen lyhytaaltolähetyksissä välitettiin suomalaista näkökulmaa maailman tapahtumiin.

Australia maahanmuuttajaradion esikuva

# Näin Maailman Radiopäivänä voimme todeta, että ulkosuomalaisilla radioasemilla on korvaamattoman tärkeä rooli kansalaisten kotouttamisessa uuteen kotimaahansa. Australia on ainoa maa maailmassa, jossa on ymmärretty kunnolla maahanmuuttajien kielillä tapahtuvan radio- ja tv-toiminnan merkitys. Sitä varten on olemassa valtion kustantama Special Broadcasting Service (SBS), jolla on radiossa lähetyksiä yli 60 kielellä, niiden joukossa suomi.

Tunnen tilanteen, koska olen asunut Australiassa ja avustanut noita lähetyksiä Suomi-raporteillani jo neljännesvuosisadan. Tästä voi tutustua palveluun: www.sbs.com.au/finnish

Suomi on siis SBS:n yli 60 ohjelmakielen joukossa. Lähetyksen toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Olen avustanut SBS Radiota 1990-luvun alusta alkaen. Tästä voi kuunnella tuoreimman lähetyksen: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/

Australian Brisbanessa on myös paikallisten suomalaisten ylläpitämä ja toimittama Suomi-Radio asemalla 4EB. https://www.facebook.com/suomiradio/ Kävin tuolla asemalla toisinaan avustajana toimittaessani 1988-89 Finlandia News -lehteä. Nykyään avustan Suomi-raporteilla Melbournessa ilmestyvää Suomi Newspaperia. Tuo Risto Söderin toimittama lehti on tiettävästi vanhin vielä ilmestyvä ulkosuomalaislehti.

# Kehottaisin maahanmuutosta ja yleisradiotoiminnasta päättäviä tutustumaan Australian SBS Radion toimintaan. Silloin ymmärrettäisiin, miten tärkeää myös Ylen olisi lähettää ohjelmaa suomen, ruotsin, englannin ja venäjän lisäksi vaikkapa arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja kaikilla tärkeimmillä maahanmuuttajakielillä. Se olisi loistava tapa maahanmuuttajien kotouttamiseksi.

Jos ja kun haluatte tutustua eräisiin ulkomaisiin suomenkielisiin radiolähetyksiin, tässä olisi vihjeitä ja linkkejä: http://www.tunturisusi.com/radiot/

Ja Maailman Radiopäivän jälkeen seuraa Ystävänpäivä, Valentine Day. Myös sitä toivottelen teille kaikille!

ASIASANAT: Maahanmuuttajat, Radio, Venäjä

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu