Pääkaupunkiseudulla on tarjolla korkeakulttuuria – myös ilmaiseksi!

Pääkaupunkiseudulla on tarjolla korkeakulttuuria – myös ilmaiseksi!

# Inflaatio on syönyt palkkojen ja eläkkeiden ostovoimaa. Ja hallitus uhkaa viedä lisää. Rahat eivät enää riitä kaikkeen mihin ennen. On syytä löytää edullisempia ratkaisuja, halvempia palveluja. Tekisi mieli nähdä Kansallisoopperan tarjonnasta tärkeimmät teokset. Mutta sitä varten tarvitaan päivän välttämättömien menojen yli kertynyttä rahaa, joita vähävaraisilla kansalaisilla ei välttämättä ole.

Liput Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ja Helsingin Kaupunginorkesterien konsertteihin maksavat nekin. Yleisradio kuitenkin ymmärtää, että RSO:n konsertteja kuuluu tarjota myös radion ja television välityksellä muillekin kuin pääkaupunkiseudulla asuville – niin ja vähävaraisille.

 

# Löysin hiljattain erittäin edullisen ja korkeatasoisen musiikkitapahtuman. Se oli Sibelius-Akatemian Kamarimusiikkisalissa järjestetty Mari Tampere-Bezrodnyn viuluoppilaiden konsertti. Sain nauttia puolitoista tuntia korkeatasoisia musiikkiesityksiä, Bachia, Sibeliusta, Mozartia, Mendelssohnia, Brahmsia, Sarasatea…

Nuoret muusikot olivat jo valmiita mestareita, eräät heistä ulkomaalaistaustaisia. Joukossa oli myös mainio romaniviulisti Miska Lundberg. Muut viulistit olivat Toni Eskelinen, Léna Marie-Puig ja Clara Lacout. Hienot pianistit olivat Matilda Kärkkäinen ja Valeria Resjan.

Arvatkaa, mitä maksoimme tuosta korkeatasoisesta konsertista. Ette varmaan arvaa. Se oli näet ilmainen. Tällaisia tosi halpoja ja hienoja elämyksiä Helsingissä on tarjolla koko joukko, jos niistä ymmärtää olla kiinnostunut. Tavallisissa konserteissa pääsyliput maksavat inflaation kurittamalle kansalle todella kipeästi. Ja monet käyvät noissa tilaisuuksissa ei niinkään musiikista nauttiakseen vaan osoittaakseen, että he ovat ”kulttuurikansaa”.

 

# Sibelius-Akatemian konserttisalissa olin myös hiljattain kuuntelemassa Päivi Kantolan laululuokan opiskelijoiden konserttia. Luvassa oli hienoja tulkintoja musiikin klassikoista. Konsertista oli tietoa mm. Helsingin Sanomien tapahtumalistoilla ja tietenkin Sibelius-Akatemian nettisivuilla. Siitä huolimatta paikalla oli vain kymmenkunta kuulijaa ilmavassa konserttisalissa. Siksi haluaisin tiedottaa, että näissä oppilaskonserteissa on tarjolla hienoa musiikkia tulevilta tähdiltä ilmaiseksi, siis ilmaiseksi. Kannattaa ottaa tilaisuudesta vaari.

Tässä Tuula Kantolan laululuokan konsertissa kuuliin Tuula Hällströmin pianosäestyksellä monta upeaa esitystä.

 

# Pääkaupunkiseudulla asuville on siis tarjolla myös halpa tapa päästä nauttimaan korkeatasoisista musiikkiesityksistä. Tarkoitan näitä Sibelius-Akatemian oppilaskonsertteja ja Konservatorion musiikkitapahtumia.

Sibelius-Akatemian opetuksen läpi käyneet muusikot ovat monesti valmiita mestareita, joita pääsee oppilaskonserteissa kuulemaan aivan läpimurtonsa äärellä ilmaiseksi ja istumalla salin parhailla paikoilla muutaman tai korkeintaan muutaman kymmenen kuulijan joukossa.

Olen käynyt monessa tällaisessa konsertissa ja kokenut kerta kerralta hienoja elämyksiä. Niin taas 13.4., jolloin kävin Sibelius-Akatemian salissa.

Tällä kertaa säveltäjänimiä olivat Johann Michael Haydn, Corrado Maria Saglietti, Arno Babadjanian, Antonín Dvořák ja Johannes Brahms. Kuulimme sarjan käyrätorvelle ja jousikvartetille sekä pianotrioja. Esiintyjät olivat nimiensä perusteella sekä suomalaisia että eri puolilta maapalloa.

Suosittelisin etsimään ilmaisia ja halpoja konsertteja Helsingin Sanomien ja muiden lehtien tapahtumapalstoilta. Niitä on useita melkein joka päivä.

Sibelius-Akatemian konsertteja:

https://www.uniarts.fi/tapahtumakalenteri/?terms[]=19927

Helsingin Konservatorion tapahtumia:

https://www.konservatorio.fi/tapahtumat/tapahtumakalenteri/

 

# Voi tietenkin kysyä, onko oikein, että etevät muusikot joutuvat esiintymään ilmaiseksi. Tästä puolesta kapellimestari Esa-Pekka Salonen kävi Ylen Ykkösaamussa puhumassa vakavia sanoja nyt, kun hallitus leikkaa julmasti myös kulttuurista.

Musiikkikasvatus on suomalainen brändi. Jos Suomi tunnetiin aikoinaan keihäänheittäjien maana, nyt me olemme loistavien kapellimestarien valtakunta. Viimeksi on uutisoitu, että 28-vuotias Klaus Mäkelä on ryhtynyt johtamaan orkesteria Yhdysvaltain Chicagossa.

 

ASIAANAT: Kulttuuribudjetti, Musiikki, Sibelius-Akatemia

 

Kuva: Si Un Fong, piano, Léna Marie-Puig, viulu, ja Swann Leclère, sello, soittivat Sibelius-Akatemiassa 13.4. – ilmaiseksi. Kuva: Timo Uotila.  

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu