Pari parannusta suomen hienon kirjakielen sääntöihin, please!

Pari parannusta suomen hienon kirjakielen sääntöihin, please!

 

Näin Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä kannattaa kiinnittää huomiota tähän suomen kieleen eli työkaluun, jonka kanssa pakertelemme joka päivä erilaisia tekstejä väsäillessämme. Ei tämä ole aina ongelmatonta. Kielioppisäännöt on päntätty päähän autoritäärisessä koulussa vuosikymmeniä sitten. Niistä yritämme pitää kiinni.

Tällä kertaa minulla olisi pari ehdotusta kielipoliiseille (yliopistojen suomen kielen laitokset, Kielitoimisto ja muut auktoriteetit, mitä kaikkia niitä nyt onkaan) kirjoitussääntöjen helpottamiseksi.

 

ISOT ALKUKIRJAIMET

Ehdottaisin isojen alkukirjainten käytön laajentamista. En mene niin pitkälle kuin saksan kielessä, jossa kaikki substantiivit kirjoitetaan isoilla alkukirjaimilla. En myöskään ehdota, että otsikoissa kaikki tärkeät sanat kirjoitetaan isoilla alkukirjaimilla. Sen sijaan ehdotan isojen alkukirjainten käytön laajentamista.

Oikeastaan en edes tiedä, mikä on nykyinen suositus, koska julkaisuissa näkee hyvin kirjavaa käytäntöä.
Yhteiskunnasta ja politiikasta kirjoittaessaan ei voi välttää puolueiden nimiä. Ehdottaisin, että alkaisimme johdonmukaisesti kirjoittaa (tai kirjoittamaan) puolueiden nimet isolla alkukirjaimella. Siis Kokoomus, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto…

Jos kirjoitetaan pienillä alkukirjaimilla, erityisen hankalia ovat juuri Keskusta, Kokoomus ja Vihreät. Kaikilla näillä sanoilla on puolueen nimen ohella myös yleinen merkitys. Keskustaa ei voi edes nimittää keskustapuolueeksi, koska puolueen virallinen nimi on Suomen keskusta. Puolue halusi päästä eroon kepu-lyhenteestä. (Sen sijaan Perussuomalaisia kutsutaan ilman muuta persuiksi.)

Jos nykysäännöillä kirjoitetaan Hienoa, että Helsinki on vihreä, kukaan ei tiedä, tarkoitetaanko, että puistot ovat vihreinä vai  Anni Sinnemäki pormestarina.

Toivoisin myös suositusta puolueiden nimien lyhenteistä: Sdp vai SDP, Rkp vai RKP… Entä Kok., kok., Kok vai kok (siis pisteellä vai ilman)?

Toivoisin myös, että rakennusten nimet voitaisiin kirjoittaa isolla alkukirjaimella, kun tarkoitetaan määrättyjä rakennuksia. Siis Eduskuntatalo, Tuomikirkko, (Tapanilan) Työväentalo… Samoin pitäisi voida kirjoittaa Matkamessut, Kirjamessut jne, kun tarkoitetaan jotain määrättyä tilaisuutta, josta on puhe.

Toivoisin siis enemmän isoja alkukirjaimia. Muutkin kuin ihmiset, valtiot ja paikkakunnat ovat erillisiä ”yksilöitä”.

 

KIRJO(I)TTAA, KARKO(I)TTAA

Suomen kielen näsäviisaimpia sääntöjä on erottaa verbien päätteet –ottaa, -oittaa. Pitäisi muistaakseni löytää kantasana ja suunnistaa sen mukaan. Kuitenkaan puolen vuosisadan kirjoitusharjoituksetkaan eivät ole vapauttaneet meikämiestä hakuteosten käytöstä näissä yhteyksissä.

Jos haluan olla varma fiksuudestani, joudun vieläkin varmistamaan, että pitää puhua karkottamisesta. Kirjoittamaan (enkä kirjottamaan) olen sen sijaan jo oppinut.
Ehdottaisin, että tuo tarpeeton –i- poistettaisiin näistä yhteyksistä, koska sitä ei useinkaan edes äännetä. Minulle kelpaisi myös päätös, että kirjoitettaisiin –i- kaikkiin sanoihin, siis karkoittaa, eroittaa…

Tärkeintä on, että kaikki tällaiset verbit kirjoitettaisiin yhdellä tavalla. Säästyisi aikaa ja vaivaa, kun ei jatkuvasti pitäisi tarkistaa aivan yhdentekevää asiaa.

Jos kieliekspertit ja auktoriteetit eivät ole tottuneet esiintymään Uuden Suomen Vapaavuoron palstoilla, voitte lähettää kommenttinne minun sähköpostiin timo.t.uotila@gmail.com Voin siirtää ne sieltä näille palstoille.

Suomen kieltä kirjoitetaan jo nyt erittäin järkevästi ja foneettisesti. Kiitos siitä. Mutta pikku parannuksia siis tarvittaisiin, jotta Suomen koululaiset saavuttaisivat taas ykköspaikan kansainvälisissä vertailuissa.

Hyvää suomen kielen päivää (miksi ei muuten Suomen Kielen päivää?)!

ASIASANAT: oikeinkirjoitus, suomen kieli

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu