Please, ei OLUMPPIALAISET vaan OLIMPIALAISET!

Please, ei OLUMPPIALAISET vaan OLIMPIALAISET!

# Oli tietenkin surullista, että Tokion olympialaiset piti siirtää ainakin vuoteen 2021, joka ei ole edes minkäänlainen olympiavuosi. Mutta on tästä siirrosta sentään yksi hyötykin. Se antaa nimittäin radion ja television urheilutoimittajille ja meille kaikille muillekin suomen kielen käyttäjille lisäaikaa opetella ääntämään sanaa olympialaiset.

Olympia-sana ei lainkaan mahdu suomenkielisen suuhun. Se rikkoo suomen kielen perussääntöä, jonka mukaan etu- ja takavokaalit eivät sovi samaan sanaan. Lisäksi tuo p-äänne tahtoo pidentyä suomalaisen suussa. Olympialaisista tule olumppialaiset. Mitä pitäisi tehdä?

Suomen kielipoliisit voisivat antaa periksi ja julistaa, että olympialaiset ovat suomeksi olumppialaiset. Kyllä siihen muutamassa vuodessa totuttaisiin. Kun suomen kieltä kirjoitetaan foneettisesti ääntämyksen mukaan, pitäisi kirjakielelläkin ryhtyä puhumaan olumppialaisista.

On muitakin mahdollisuuksia. Voisimme ryhtyä puhumaan ölympiäläisistä tai lopa älympiäläisistä. Mutta se kuulostaisi tosi älyttömältä.

 

# Ehdotankin, että alkaisimme puhua olimpialaisista. Kyldyyri-ihmiset voisivat jatkaa olympialaisista puhumista. Jos tekisimme poikkeuksen suomen kielen foneettisuudesta, voisimme kirjoittaa edelleen olympialaiset. Niinhän englanninkielisetkin kirjoittavat olympic, mutta ääntävät alimpik.

   Tätä olympia-sanaa on viime aikoina tarvittu myös, kun on puhuttu kalliin ja hieman hämäräperäisen remontin kokeneesta Helsingin Olympiastadionista.    

ASIASANAT: Olympialaiset

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu