Suomen etu on lomailla ja työskennellä EU:n ytimien tahdissa  

Suomen etu on lomailla ja työskennellä EU:n ytimien tahdissa  

Koulujen kesälomia pitäisi myöhentää jatkumaan elokuun loppuun. Se tosiaan lisäisi koululaisten kesätyömahdollisuuksia. Se on hyvä peruste. Samasta syystä Oy Suomi Ab:n varsinaiseksi kesälomakuukaudeksi olisi otettava elokuu. Tämä on ainoa tolkullinen ratkaisu EU-Suomelle. Se lisäisi kaikkien suomalaisten työmahdollisuuksia ja auttaisi maan taloutta ja yhteydenpitoa Eurooppaan.

Koulujen syyslukukausi alkaa elokuun toisella viikolla. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen koululaiset ovat kesälomalla vain elokuun ensimmäisen viikon ja ahertavat sitten kolme elokuun monesti helteistä viikkoa.

Tällainen aikataulu ei ole hyvä EU-Suomelle. Euroopassa elokuu on varsinainen lomakuu. Oy Suomi Ab sen sijaan on lomalla heinäkuussa, joka on Euroopan ytimissä kuukausista kaikkein kiireisin, koska kaikki tärkeät asiat pyritään saamaan valmiiksi ennen kesälomia. Sen olemme huomanneet, kun Suomen ministerit ovat joutuneet päivittäin osallistumaan tärkeisiin EU-kokouksiin. Eduskunta on ollut lomalla eli pihalla kaikesta.

Kun sitten eurooppalaiset turistit pyrkivät Suomeen lomalle elokuussa, monet kesälomakeskukset ovat jo lopettaneet toimintansa tältä kaudelta. Merkittävät turismitulot jäävät saamatta. Niitäkin on taas tulossa, kunhan koronapandemia on saatu kukistetuksi.

Nykymenolla Suomen talous- ja kulttuurielämä menettävät Euroopan ytimien tarjoamia mahdollisuuksia peräti kahden luppokuukauden ajalta. Ensin suomalaiset painuvat lomille heinäkuussa, joka on Euroopassa vuoden kiireisin kuukausi – jotta päästäisiin lomalle elokuussa. Ja kun suomalaiset palaavat lomilta elokuussa, Euroopassa lomaillaan eikä vastailla yhteistyötarjouksiin.

Yhtä tärkeää olisi, että ainakin kansainvälisiä asioita hoitavilla aloilla työaikoja siirrettäisiin EU-Euroopan aikaan eli tuntia myöhemmäksi. Liike-elämässä tärkeimmät päätökset tehdään tavallisesti kokousten lopussa ennen työpäivän päättyessä. Kun silloin Euroopasta yritetään ottaa yhteyttä Suomeen, heitä pyydetään ottamaan yhteyttä huomenna tai pahimmassa tapauksessa ensi viikolla.

Auringonvalosta Suomessa ei ole puutetta elokuussakaan. Sitä on keskikesällä riesaksi asti. Meillä päivät ovat Keski-Euroopan maita pitempiä aina syyspäiväntasaukseen asti.

 

ASIASANAT: EU:n työajat, Lomakuukausi, Suomen paikallisaika

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu