Suomen etu on lomailla ja työskennellä EU:n ytimien tahdissa
Suomen etu on lomailla ja työskennellä EU:n ytimien tahdissa
Koulujen kesälomia pitäisi myöhentää jatkumaan elokuun loppuun. Se tosiaan lisäisi koululaisten kesätyömahdollisuuksia. Se on hyvä peruste. Samasta syystä Oy Suomi Ab:n varsinaiseksi kesälomakuukaudeksi olisi otettava elokuu. Tämä on ainoa tolkullinen ratkaisu EU-Suomelle. Se lisäisi kaikkien suomalaisten työmahdollisuuksia ja auttaisi maan taloutta ja yhteydenpitoa Eurooppaan.
Koulujen syyslukukausi alkaa elokuun toisella viikolla. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen koululaiset ovat kesälomalla vain elokuun ensimmäisen viikon ja ahertavat sitten kolme elokuun monesti helteistä viikkoa.
Tällainen aikataulu ei ole hyvä EU-Suomelle. Euroopassa elokuu on varsinainen lomakuu. Oy Suomi Ab sen sijaan on lomalla heinäkuussa, joka on Euroopan ytimissä kuukausista kaikkein kiireisin, koska kaikki tärkeät asiat pyritään saamaan valmiiksi ennen kesälomia. Sen olemme huomanneet, kun Suomen ministerit ovat joutuneet päivittäin osallistumaan tärkeisiin EU-kokouksiin. Eduskunta on ollut lomalla eli pihalla kaikesta.
Kun sitten eurooppalaiset turistit pyrkivät Suomeen lomalle elokuussa, monet kesälomakeskukset ovat jo lopettaneet toimintansa tältä kaudelta. Merkittävät turismitulot jäävät saamatta. Niitäkin on taas tulossa, kunhan koronapandemia on saatu kukistetuksi.
Nykymenolla Suomen talous- ja kulttuurielämä menettävät Euroopan ytimien tarjoamia mahdollisuuksia peräti kahden luppokuukauden ajalta. Ensin suomalaiset painuvat lomille heinäkuussa, joka on Euroopassa vuoden kiireisin kuukausi – jotta päästäisiin lomalle elokuussa. Ja kun suomalaiset palaavat lomilta elokuussa, Euroopassa lomaillaan eikä vastailla yhteistyötarjouksiin.
Yhtä tärkeää olisi, että ainakin kansainvälisiä asioita hoitavilla aloilla työaikoja siirrettäisiin EU-Euroopan aikaan eli tuntia myöhemmäksi. Liike-elämässä tärkeimmät päätökset tehdään tavallisesti kokousten lopussa ennen työpäivän päättyessä. Kun silloin Euroopasta yritetään ottaa yhteyttä Suomeen, heitä pyydetään ottamaan yhteyttä huomenna tai pahimmassa tapauksessa ensi viikolla.
Auringonvalosta Suomessa ei ole puutetta elokuussakaan. Sitä on keskikesällä riesaksi asti. Meillä päivät ovat Keski-Euroopan maita pitempiä aina syyspäiväntasaukseen asti.
ASIASANAT: EU:n työajat, Lomakuukausi, Suomen paikallisaika
Jos koululomat jatkuisivat elokuun loppuun, ne voisivat alkaa joskus ennen juhannusta. Ennen vanhaan lomat kestivät kolme kuukautta eli kesä-, heinä- ja elokuun. Mutta silloinhan koulussa käytiin myös lauantaisin.
On monella tavalla haitallista, että Oy Suomi Ab on yhä suljettuna heinäkuussa, joka on EU:n kenties kiireisin kuukausi. Eduskunnan pitäisi myös olla silloin valppaana toiminnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin Sanomissa 14.8. kirjoittaa Päivi Kuusisto, että koulujen lomien siirto elokuulle olisi huono ratkaisu. Päinvastoin se olisi hyvä ratkaisu. Se auttaisi koululaisten työllistämistä ja Suomeen suuntautuvaa turismia. Elokuu on myös keskimäärin lämpimämpi kuin kesäkuu. Tämä vuosi oli poikkeus. Tärkeää olisi myös, että Oy Suomi Ab muuttaisi lomakuukaudekseen elokuun niin kuin Euroopan ytimissä. Valoa Suomessa on vielä elokuussakin enemmän kuin eteläisemmässä Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eteläeurooppalainen käytäntö olla olevinaan töissä kuumimpana kuukautena heinäkuussa on omituinen.
Ilmoita asiaton viesti
Hannu Rautomäki #129772 VASTAUS:
Meistä tuntuu, että kesälomailu elokuussa on jotenkin omituista. Mutta Euroopan maissa se näyttää olevan yleistä. Eteläisemmissä maissa kesäkuukausia ovat itse asiassa kaikki huhtikuusta lokakuuhun.
Suomessa ja kaikkialla pohjoisella pallonpuolixkolla kesäkuu on valoisin mutta heinä- ja elokuu ovat lämpimimpiä. Helsingissä kesäkuun keskilämpötila on noin 13 astetta, heinäkuun 16 ja elokuun 15 astetta. Vuosittaisia vaihteluja on paljonkin. Esimerkiksi tänä vuonna kesäkuussa oli 21, heinäkuussa vain 10 ja elokuussa tähän mennessä noin 12 hellepäivää, jolloin mittari on noussut yli 25 asteen.
Ilmoita asiaton viesti