Suomen ja Baltian venäjänkielisiä tärkeää kohdella hyvin

Suomen ja Baltian venäjänkielisiä tärkeää kohdella hyvin

Ukrainassa on kuulemma ryhdytty rajoittamaan venäjän kielen käyttöä. Näihin asti Ukrainan ukrainalaiset ovat yleisesti käyttäneet asioidessaan venäjän kieltä. Nyt Ukrainan venäläisetkin ovat vaihtamassa katukielensä ukrainaksi. Ukrainan kielen aikuisopetusta on lisätty ja tehostettu. Se on aiheellista ja tarpeellista.

Tällaisessa kehityksessä on kuitenkin vaaransa. Ei ole oikein eikä järkevää liittää yhteen kieliä, niiden puhujia ja poliittisia suuntauksia. Venäjän puhuminen ei tee ketään putinistiksi. Putinin puuhat eivät saisi saada ketään hylkäämään Dostojevskin kirjoja tai Tshaikovskin musiikkia. Eihän saksankielinen Hitlerkään ole himmentänyt Goethen runoutta tai Beethovenin musiikkia.

Meillä on tällä maapallolla englannin- ja espanjankielisiä demokraattisia valtioita ja surkeita diktatuureja. Kieli ei siis tee kenestäkään demokraattia tai epädemokraattia.

Sen sijaan kielellinen syrjintä voi ajaa ihmisiä toisilleen vihamielisiin kuppikuntiin. Nato-kumppaneina Suomen ja Baltian maiden on syytä kohdella asiallisesti venäjänkielisiä vähemmistöjään.

Jos venäjänkieliset eivät enää julkea käyttää asioidessaan ja kanssakäymisessään omaa äidinkieltään, he helposti jäävät omaan kielelliseen kuplaansa, vieraantuvat valtioidensa enemmistöstä ja alkavat suhtautua siihen vähitellen vihamielisesti.

Tällaista kehitystä osaltaan ehkäisee se, että venäjänkielisellä vähemmistöllä on omakielisiä lehtiä sekä radio- ja tv-ohjelmia, jotka välittävät asuinmaan näkemyksiä. Jos tällaisia tiedotusvälineitä ei ole, venäänkieliset saavat tietonsa vain Kremlin kanavilta.

Tässä mielessä olen hyvin kiitollinen siitä, että Yle ryhtyi tarjoamaan venäjänkielistä palvelua vuonna 1990, jolloin olin tuottajana panemassa sitä alulle.

Olisi todella vaarallista, jos Venäjä ryhtyisi tässä kärjistyneessä tilanteessa käyttämään Suomen ja Baltian venäjänkielisiä politiikkansa tukena eräänlaisena ”viidentenä kolonnana”.

Tällaisen kehityksen torjumiseksi on erinomaista, että Suomen eduskunnan valvomalla Ylellä on luotettava venäjänkielinen ohjelmapalvelu ja erinomaiset nettisivut: https://yle.fi/novosti

 

ASIASANAT: Kielipalvelut, Venäjä, Venäjänkieliset

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu