Suomen kieli vaikenee Australian monikulttuuriradiossa

Suomen kieli vaikenee Australian monikulttuuriradiossa

Australian valtion SBS Radion suomenkieliset lähetykset päättyvät huhtikuussa 2023. Suomen kieli ei ole enää SBS:n runsaan 60:n kielen joukossa. Päätös perustuu Australian tuoreimman väestönlaskennan tuloksiin. Putoajina on suomen ohella joukko eurooppalaisia kieliä nimittäin albania, bulgaria, romania, slovakki ja sloveeni. Ruotsi ja viro putosivat kielivalikoimasta jo muutama vuosi sitten.

Euroopan suuret kielet saksa, ranska, espanja, portugali, puola ja onneksi sekä ukraina että venäjä ovat tallella. Uudet kielet kuvastelevat maita ja alueita, joista Australiaan saapuu nykyään eniten maahanmuuttajia. Nuo kielet ovat englanniksi nämä: Bislama, Malay, Oromo, Tetum ja Telugu.

Special Broadcasting Service (SBS) on erikoisasemassa Australian mediatalojen joukossa. Suomalaiset ovat takavuosina varanneet useimmiten maksua vastaan ohjelma-aikaa Australian kaupallisilta radioasemilta. Mutta SBS on monikulttuurinen ja monikielinen radio- ja tv-ohjelmien tuottaja, joka toimii pääosin valtion budjetista tulevan määrärahan avulla. SBS:n tehtävänä on järjestää ohjelmia ja digitaalisia palveluja, joiden tarkoituksena on edistää ja korostaa Australian yhteiskunnan monikulttuurista luonnetta.

Australian valtio jakaa budjetistaan määrärahan, jolla katetaan suurin osa SBS:n kuluista. Sillä rahoitetaan ohjelmatuotanto, lähetyskustannukset, investoinnit ja erikoiskulut. Australian hallitus ei puutu SBS:n ohjelmiin. Sananvapaus edellyttää, että ohjelmia valmistetaan itsenäisesti ja vapaasti ilman hallituksen ohjausta.

Ensin Australian ”Yle” eli Australian Broadcasting Commission (ABC) hoiti etnisiä ohjelmia eri kielillä. Vuonna 1977 tuo tehtävä siirrettiin uudelle yhtiölle, SBS:lle. Se alkoi käyttää etniseen radiotoimintaan asemia 2EA ja 3EA. Vuonna 1979 myös televisiossa alettiin lähettää ohjelmaa muillakin kielillä kuin englanniksi.

Asuessani Sydneyssä vuosina 1982-84 kävin usein 2EA-studiolla, jossa suomenkielisiä lähetyksiä toimitti tanssijana ja aboriginaalitanssiryhmän vetäjänä tunnettu Tauno Lehtonen. Tapasin studiolla myös mm. Australiasta sittemmin tietoteoksia kirjoittaneen Heljä Räisäsen. Kävin myös Melbournen 3EA-asemalla.

Asuessani sitten vuosina 1988-89 Brisbanessa toimittamassa Mikko Mäki-Nesteen kanssa Finlandia News -lehteä kävin kaupallisella 4EB-radioasemalla avustamassa ohjelmia.

Jo pari kymmentä vuotta olen avustanut Australian vuonna 1926 perustettua Suomi-lehteä, jota toimittaa Melbournessa Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemiehenäkin toiminut Risto Söder.

Australia on esikuva maahanmuuttajien radiopalvelussa

Sain 1990-luvun alussa pyynnön avustaa Suomesta käsin SBS Radiota raporteilla. Tätä Suomi-raportointia on sitten jatkunut näihin asti. Eric Penttilän jälkeen ohjelmaa on toimittanut Sydneyssä Karl Mattas. Olemme tavanneet monena vuonna Suomessa, jossa Mattas on käynyt kesäisin. Viime aikoina avustajana on ollut myös Eero Heinonen, joka tunnetaan myös vuoden 2022 Suomen Euroviisu-yhtyeen The Rasmuksen basistina.

Olen avustanut SBS:n suomenkielisiä lähetyksiä Suomi-raporteillani 30 vuotta. Ohjelman toimittajana on Sydneyssä neljännesvuosisadan toiminut Karl Mattas, joka on myös taidemaalari. Hän kehitti SBS:n suomenkielisestä ohjelmasta hienon tietopaketin, joka tarjosi käytännön tietoa ja kulttuuria Australiasta ja Suomesta. Englanninkieliset tehosteet olivat suomalaisille maahanmuuttajille erinomaista kotouttamisapua.

SBS Radion viimeiset suomenkieliset lähetykset voi kuunnella tästä: SBS Suomi  https://www.sbs.com.au/language/finnish/fi

SBS-facebook: https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

 

Australian SBS on maahanmuuttajaradio, jolla on eniten kieliä. Australia on ainoa maa, jossa on kunnolla ymmärretty maahanmuuttajakielisten lähetysten merkitys uusien kansalaisten kotouttajana. Itse olin vuodesta 1990 panemassa alulle tuottajana Ylen venäjänkielisiä lähetyksiä, jotka jatkuvat ja ovat kehittyneet hienosti ja jotka ovat erityisen tärkeitä nyt Ukrainan murhenäytelmän aikoina. https://yle.fi/novosti

Yleltä kaivattaisiin venäjänlisäksi myös lähetyksiä vaikkapa arabiaksi, somaliksi ja ukrainaksi.

Kuva : SBS Radion lähetyksiä voi seurata myös Suomessa tietokoneella ja kännykällä. Timo Uotilan SBS-raportti.

 

ASIASANAT: Australia, Maahanmuuttajaradio, SBS Radio

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu