Suomi ei ole onnellisin vaan vähiten epäonnistunut maa

Suomi ei ole onnellisin vaan vähiten epäonnistunut maa

# Suomi on maailman onnellisin maa, kuudetta kertaa peräjälkeen, kertovat uutiset maailmalla ja tuovat Suomelle kunniaa. Suomi ei kuitenkaan ole onnellisin vaan vähiten epäonnistunut. Ja se on jo paljon se tässä surkeassa maailmassa.

 

The World Happiness Report 2023 on julkaistu, ja totuttuun tapaan Pohjois-Euroopan maat Israelin kera ovat piikkipaikoilla. Suomi, Tanska ja Islanti ovat kolme kovinta. Uusi-Seelanti on sijalla 10, Australia 12, Kanada 13, Yhdysvallat 15, Saksa 16, Britannia 19 ja Ranska 21.

 

Onnellisten kärkikymmeniin nousi tänä vuonna uusi tulokas Liettua sijalle 20. Kaikkein onnettomimmat maat ovat Libanon ja Talebanin hallitsema Keski-Aasian Afganistan sijalla 137.

 

Entä sitten sotaa käyvät Venäjä ja Ukraina? Venäjä on sijalla 70 ja Ukraina 92. Suomen Nato-jäsenyyttä jarrutelleet Turkki on sijalla 106 ja Unkari sijalla 51. Ei ihme, että nämä maat tuntevat kaunaa maailman ykköstä Suomea ja kuutosta Ruotsia kohtaan.

 

On täysin hullua puhua onnellisimmista maista. Kysymys on valtioiden hyvinvoinnin oikeudenmukaisuudesta, tulonjaon reiluudesta, demokratian ja oikeusvaltion toimivuudesta, korruption vähäisyydestä. Suomessa luotetaan poliisiin ja vaalien rehellisyyteen. Se on jo paljon se.

 

Suomi ei ole onnellisin vaan vähiten epäonnistunut valtio. Suomalaiset eivät hymyile eivätkä puhu toisilleen hisseissä ja busseissa. He vain katselevat kännykkäänsä. He ymmärtävät, miten surkea tämä matoinen maailma on, jos Suomen kaltainen monessa suhteessa puutteellinen ja epäreilu maa tosiaan voi olla maailman onnellisin valtio. Ja vielä luotettavasti ja tieteellisesti mitattuna ja kaiken kukkuraksi kuudennen kerran peräkkäin.

 

The World Happiness Report 2023 / Sustainable Development Solutions Network
1. Suomi
2. Tanska
3. Islanti
4. Israel
5. Alankomaat
6. Ruotsi
7. Norja
8. Sveitsi
9. Luxemburg
10. Uusi-Seelanti 11. Itävalta 12. Australia 13. Kanada 14. Irlanti. 15. USA 16. Saksa 17. Belgia 18. Tshekki 19. Britannia 20. Liettua  21. Ranska 22. Slovenia 23.  Costa Rica 24. Romania

Figure 2.1: Country Rankings by Life Evaluations in 2020-2022

https://worldhappiness.report/ed/2023/

ASIASANAT: demokratia, korruptio, oikeusvaltio, tasa-arvo

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu