Suomi selvitti sotakorvaukset – ja olympialaiset 1952
Suomi selvitti sotakorvaukset – ja olympialaiset 1952
Helsingille oli myönnetty jo vuoden 1940 olympiakisat. Sitä varten oli rakennettu komea olympiastadion torneineen. Mutta toisen maailmansodan takia vuonna 1940 ei järjestetty kesäkisoja, ei myöskään vuonna 1944.
Ensimmäiset olympialaiset toisen maailmansodan jälkeen järjestettiin Lontoossa vuonna 1948. Sieltä muistiin jäi pysyvästi keihäänheiton voittaja Tapio Rautavaara Oulunkylästä joka sittemmin liikutti meitä laulaessaan puistolalaisen tutun Reino Helismaan laulun Päivänsäde ja menninkäinen.
Sodassa hävijöiden puolelle jäänyt Suomi joutui taistelemaan pitkään saadakseen järjestää kisat, jotka meille oli myönnetty jo vuodeksi 1940. Ja vuonna 1947 vihdoin onnistui. Kuuntelin pikkupoikana radiosta uutisen siitä, että vuoden 1952 kisat oli myönnetty Suomelle. Piirsin innoissani juhlallisen kuvan, jossa luki suurin kirjaimin: Suomi sai vuoden 1952 olympiakisat! Valitettavasti en ole enää löytänyt tuota piirustusta arkistoistani.
Kun sitten Helsingin olympialaisten ajankohtaa päästiin, asuin Helsingin Puistolassa isäni, kuvanveistäjä Gunnar Uotilan perheessä äidin ja kahden veljeni kanssa. Helsingin keskusta oli tullut tutuksi, koska opiskelin Ressu-koulussa Kalevankadulla.
Helsingin olympialaiset vuonna 1952 olivat koko Suomelle ja myös meille Puistolan väelle todella tärkeä tapahtuma. Olympiatulen toi stadionille legenda Paavo Nurmi. Me puistolalaiset olimme ylpeitä siitä, että tuota samaa olympiasoihtua kuljetti stadionia lähestyttäessä myös puistolainen Kalevi Vahtolammi. Hänen traaginen hukkumiskuolemansa samana kesänä Ruduksen hiekkakuopilla oli sitten sokki meille naapureille. Muistan hyvin nuo surulliset hautajaiset Malmilla.
Helsingin olympialaisten avajaisia seurasin radiosta. Televisiosta tuolloin ei tiedetty juuri mitään. Selostajina olivat Pekka Tiilikainen ja Leo Meller. Pekka Tiilikainen oli opiskellut Ressussa ja Leo Mellerin poika Jukka Meller oli minun luokkatoverini Ressussa.
Iltse olympialaisia kävimme katsomassa ainakin kaksi kertaa. Olin isän ja Ilkka-veljen kanssa olympiastadionilla pohjoiskaarteessa sinä päivänä, jolloin tshekki Emil Zatopek voitti 5 000 metrin juoksun ja britti Christopher Chataway kaatui. Tuosta tilanteesta on otettu legendaarinen Taisto Tuomen valokuva, jonka taustalla katsomossa me istumme, isä, Ilkka ja minä. Kaiken lisäksi ”Satupekan” vaimo Dana Zatopková voitti naisten keihäänheiton.
Olimme koko perhe sitten muutamaa päivää myöhemmin vierailulla äitini siskon luona Pasilassa. Siellä pääsimme näkemään, kun sama Zatopek saapui kohti stadionia ja maratonjuoksun voittoa. Hän oli käärinyt matkalla paitaansa rullalle, joten vatsa oli paljaana.
Samoina aikoina myös Linnanmäki avautui. Muistan käyneeni katsomassa lapsuudenkaverini Matti Mannilan kanssa esitystä, jossa lavalla oli mustaihoinen mies. Sellaisia oli Helsingin katukuvaan ilmestynyt olympiajoukkueiden muodossa. Ennen sellaisia ei juuri ollut näkynyt näillä kulmilla.
Suomelle olympiakisojen onnistunut hoitaminen oli eräänlainen astuminen ulos sodanjälkeisestä hämärästä länsimaisten demokratioiden joukkoon. Voi olla, että sotakorvausten huolellinen hoito osaltaan pelasti Suomen pahemmalta neuvosto-orjuutukselta. Neuvostoliitto oli ensimmäistä kertaa olympialaisissa juuri Helsingissä vuonna 1952. Valvontakomissio oli poistunut Hotelli Tornista Ressun kulmilta. Ja maaliskuussa 1953 Stalin poistui näyttämöltä.
ASIASANAT: Helsinki 1952, Neuvostoliitto, Olympialaiset, Sotakorvaukset
Tämäkö se on:
http://media.gettyimages.com/photos/with-his-trademark-grimace-emil-zatopek-of-czechoslovakia-charges-to-picture-id3202371
Ilmoita asiaton viesti
> Tämäkö se on:
http://media.gettyimages.com/photos/with-his-trademark-grimace-emil-zatopek-of-czechoslovakia-charges-to-picture-id3202371
Kiitos, Tuomo. Juuri tuo se legendaarinen kuva on. Katsoin juuri Ylen kanavalta dokumentin Helsingin olympialaisten yleisurheilulajeista. Yritin löytää meikäläisiä sieltä takakaarteesta. Melkein onnistuin.
Ilmoita asiaton viesti
Tulinpa blogikirjoituksen inspiroimana samalla varmistaneeksi, että kyseinen nuori urheilufani Ilkka Uotila ei ollut se radiotoimittaja Ilkka Uotila, joka käytti kekseliästä nimimerkkiä Stig Framåt.
Muuten: appiukkoni (s. 1931) palveli Helsingin olympialaisten aikaan varusmiehenä, ja osallistui kisojen järjestelyihin puolustusvoimilta lainatussa suuressa sotilasosastossa. Olen kuullut aiheesta monta mehevää juttua!
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tulinpa blogikirjoituksen inspiroimana samalla varmistaneeksi, että kyseinen nuori urheilufani Ilkka Uotila ei ollut se radiotoimittaja Ilkka Uotila, joka käytti kekseliästä nimimerkkiä Stig Framåt.”
Minun veljeni Ilkka Uotila ei ollut tuo Stig Framåt, jonka kyllä tunnen ja tiedän. Veljeni oli puhelininsinööri, joka kuoli v. 2020.
Ilmoita asiaton viesti
”Sotakorvausten huolellinen hoito osaltaan pelasti pahemmalta neuvosto- orjuutukselta.”
Ehkä näin? Mutta sotakorvausten siunauksellisuudesta maallemme ei kannata hurraita tänä päivänä huudella. Oli muka hyväksi varsinkin metalliteollisuuden nousulle. Kyllä se olisi kasvanut, ja kasvoi suhteelliselta volyymiltaan jo jatkosodan aikana, ilman että järjetön määrä teollisuustuotantoa kuskattiin vastikkeetta rajan yli. Tämän maksoivat suomalaiset veronmaksajat pussistaan monen vuoden ajan. Vastikkeeksi on järjetöntä laskea, että maatamme ei miehitetty.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/perttirampanen/188787-sotakorvausten-siunauksellisuus-teollisuutemme-kehitykseen-on-taysi-myytti/
Ilmoita asiaton viesti
> ”Sotakorvausten huolellinen hoito osaltaan pelasti pahemmalta neuvosto- orjuutukselta.”
Ehkä näin? Mutta sotakorvausten siunauksellisuudesta maallemme ei kannata hurraita tänä päivänä huudella.”
Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että sotakorvausten merkitystä Suomen teollisuudelle ei kannata hehkuttaa. Suomihan teki kaiken omalla kustannuksellaan saamatta siitä mitään korvausta. Tosin siinä oli pakko kehittää teollisia taitojaan, mistä oli sitten myöhemmin hyötyä.
Oli miten oli, Suomi selvisi sodan hävinneistä Neuvostoliiton naapurimaista onnellisemmin kuin mikään muu. Emme joutuneet Varsovan liittoon, vaan saimme jatkaa jonkinlaisena pohjoismaisena demokratiana. Joitakin vuosia Helsingin olympialaisten jälkeen Neuvostoliito luovutti Porkkalan vuokra-alueen takaisin Suomelle.
Jokin syy Kremlin myötämielisyyteen täytyi olla. Ovatko suomalaiset taitavia diplomaatteja? Jo 1800-luvulla tsaarit suhtautuivat Suomeen harvinaisen myötämielisesti. Aleksanteri II seisoo patsaana Helsingin paraatipaikalla vielä tänä päivänä. Sama tsaari järjesti puolalaisille Varsovan hävityksen.
Ilmoita asiaton viesti
”… luovutti Porkkalan vuokra-alueen takaisin Suomelle.
Jokin syy Kremlin myötämielisyyteen täytyi olla.”
– Degerbyn Igor-museon opas veti esittelyluennossaan aivan suoran syy-yhteyden Stalinin kuolemasta Porkkalan palauttamiseen. Tapahtumien väliin (1953/1956) jäi jokunen vuosi, mutta hrushtshevilainen Neuvostoliitto todella halusi ottaa etäisyyttä Stalinin kauteen ja politiikkaan. Eivätpä alkuun päästyään saman tien palauttaneet Karjalaa ja Petsamoa…
https://museot.fi/museohaku/?museo_id=9094
Ilmoita asiaton viesti
> ”…hrushtshevilainen Neuvostoliitto todella halusi ottaa etäisyyttä Stalinin kauteen ja politiikkaan. Eivätpä alkuun päästyään saman tien palauttaneet Karjalaa ja Petsamoa…”
Stalinin kuoleman jälkeen Neuvostoliiton ulkopolitiikka todellakin muuttui myötämielisemmäksi Suomea kohtaan. Porkkala luovutettiin Suomelle vielä Paasikiven presidenttikaudella 25.1.1956. Muistan hyvin ajan, jolloin Helsingin ja Turun välisessä liikenteessä junissa oli ikkunoiden edessä levy, jolla peitettiin näkyvyys ulos, kun juna ajoi läpi Porkkalan alueen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tosin siinä oli (Suomen) pakko kehittää teollisia taitojaan.”
Tämä on mitä pahinta sotakorvausten ”siunauksellisuuden” ylistystä.
Oletko todella sitä mieltä Timo Uotila, ettei teollisuutemme olisi kehittynyt ilman sotakorvauksia? Metalliteollisuuskin kasvoi suhteelliselta volyymiltaan huomattavasti jo ennen sotia, jopa jatkosodan aikana. Jämähtikö teollisuuden kasvu Suomessa kun sotakorvaukset oli suoritettu?
Kas kun muut valtiot eivät ole huomanneet tätä keinoa kasvattaa teollisuuttaan. Kuskata vastikkeetta järjettömät määrät tavaraa rajan yli naapurille!?
Ilmoita asiaton viesti
Paasikivi avaa Olympialaiset ”englanniksi”:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/04/10/paasikivi-puhuu-englantia
Ilmoita asiaton viesti
> ”Paasikivi avaa Olympialaiset ”englanniksi”:
On sitä pahempaakin tankerokieltä kuultu tässä maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ei hän tankeroaksenttia puhukaan. Hänen aksenttinsa on lähinnä eteläranskalaistyylistä englannin ääntämystä.
Tankeroa löytyy tästä:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/11/11/ahti-karjalainen-avaa-etykin-ykkosvaiheen
Ilmoita asiaton viesti
Suomi maksoi pakotettuna suuret sotakorvaukset sodan aloittajalle eli Neuvostoliitolle.
Sotasyyllinen palkittiin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Suomi maksoi pakotettuna suuret sotakorvaukset sodan aloittajalle eli Neuvostoliitolle.”
Noinhan se meni. Kaikki oli alkanut Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta elokuussa 1939. Talvisodan jälkeen Suomella ei itse asiassa ollut käytännössä muuta yhteistyövaihtoehtoa kuin Hitlerin Saksa. Voi kyllä kysyä, olisiko Suomi voinut pysytellä sodan ulkopuolella niin kuin Ruotsi. Silloin Suomelta tuskin olisi voitu vaatia sotakorvauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin alle kymmenvuotiaana luulin, että satupekka Emil Zatopec oli suomalainen ja Helismaan riimeistä jäi tietusti joitakin mieleen.
Ja otin todesta kun isot pojat vitsailivat, että 20-30 vuoden kulutua Suomenkin olympiajoukkue koostuu mustista urheilijoista, kun se suomalaisten menestys ei ollut oikein hyvä niissä kisoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Järjestimme poikakaveriemme kesken Helsingin olympialaisten innoittamina urheilukilpailuja, Emme esiintyneet niissä omilla nimillämme, vaan olimme jakaneet maailman maat keskenämme ja kilpailimme maidemme nimissä. Minun maitani olivat mm. Ruotsi ja Yhdysvallat. Suomen oli kaapannut itselleen naapurin Matti.
Ilmoita asiaton viesti
Thank you for making history come alive I was born 1951 only heard second hand that Coca Cola first time entered Finland
Ilmoita asiaton viesti
> ”Thank you for making history come alive I was born 1951 only heard second hand that Coca Cola first time entered Finland”
That is true. At that time we learned to know Coca Cola. We tasted – and wanted to have more…
Ilmoita asiaton viesti
Oliko kuitenkin niin, että Suomi ei maksanut kaikkia määrättyjä sotakorvauksia vaan maksoi vähemmän, kun Neuvostoliitto hyvänä eleenä ei vaatinutkaan sotakorvausten maksua pennilleen. Samoin oli Puolan tapauksessa, että hekin saivat veloistaan jonkin verran anteeksi Neuvostoliiton hyvänä eleenä. Eli maksoimme Puolan kanssa sen mitä määrättiin mutta saimme alennusta korvauksista Neuvostoliiton hyvän eleen osoituksena jonkun asian vuoksi.
Noin muistelen aikoinani kuulleeni Suomen Yleisradion ensimmäisten Yö-Radioiden toimistusten tullessa eetteriin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Eli maksoimme Puolan kanssa sen mitä määrättiin mutta saimme alennusta korvauksista Neuvostoliiton hyvän eleen osoituksena jonkun asian vuoksi.”
Kyllä minunkin tietojeni mukaan Suomi sai lievennyksiä sotakorvauksiinsa. Mutta Suomi maksoi noiden neuvottelujen edellyttämät korvaukset. Niinpä Yhdysvalloissakin Suomella on maine maana, joka maksoi kaikki sotakorvauksensa – jopa Yhdysvalloille.
Ilmoita asiaton viesti
”Niinpä”.
Tuo maine on totta mutta sillä ei ole mitään tekemistä sotakorvausten kanssa vaan sillä, että Suomi ainoana eurooppalaisena maana maksoi ensimmäisen maailmansodan aikaiset ja sen jälkeiset sota- ja jälleenrakennuslainat takaisin Yhdysvalloille täysimääräisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on stadilaisen ystäväni Sakarin muistoja olympialaisista vuonna 1952:
”Vielä -52 Olympialaisten omasta kokemuksesta. Oltiin faijan kanssa katsomassa soihdun tuontia, Pohjois-Espalla Kappelin kohdalla, Non-Stop leffan Scalan edessä. Soihdun kantaja oli toiseksi viimeinen tai viimeinen ennen Paavo Nurmea. Oli sadeilma. En löydä mistään kantajien nimeä, olisiko tietoa?
Minulla oli myös vuoden 1940 ja 1952 vuosien julisteet, kun olin saanut ne työpaikaltani Oy Tilgmann Ab, jossa ne oli painettu. Olin talossa töissä 21 vuotta. Jonkun muuton yhteydessä ne hävisivät, iso vahinko. Eipä tässä muuta Olympialaisten omasta kokemuksesta.”
Ilmoita asiaton viesti