Tokion omituiset olympialaiset – eiku olumppialaiset

Tokion omituiset olympialaiset – eiku olumppialaiset

Olympialaiset menossa Tokiossa aivan poikkeuksellisissa olosuhteissa. Katsojia ei lasketa kilpailupaikoille. Urheilutoimittajatkin on määrätty monen päivän karanteeniin. Ja heitä todella vahditan. Jotkut olivat erehtyneet kaupungille. He saiva kovaa sapiskaa Japanin mediassa. Suurin osa japanilaisista vastustaa tällaisia olympialaisia. Mutta Japanin on pieni pakko järjestää ne, koska Kansainvälisen olympiakomitean patruunat määräävät.

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani on puhunut rohkeasti rehellistä asiaa. Hänen mielestään nykyisen kaltaiset olympialaiset ovat tulleet tiensä päähän. Ne ovat paisuneet mielettömiin mittoihin. Urheilupohatat ovat korruptoituneita eivätkä välitä viiden pennin vertaa ihmisoikeuksista. Se oli harvinaisen suoraa puhetta, jollaista on kyllä kuultu mutta ei juurikaan urheilupiireistä.

 

Tokion olympialaisten avajaiset olivat muhkeat. Ohjelma oli todella monipuolista, tyyliltään japanilaista ja erilaisuudessaan kiehtovaa. Siten tuhannet osanottajat marssivat sisälle maittain.

Olympiasoihtua toivat paikalle hyvin erilaiset urheilijat. Joukossa oli vammaisurheilijoita ja  keskenkasvuisia nuoria, melkein lapsia. Nämä olivat sanalla sanoen erikoiset ja erilaiset avajaiset. Paikalla ei ollut juuri lainkaan yleisöä. Japanilaisten enemmistö ei hyväksy koko kisoja  tällaisessa  koronapandemiatilanteessa.

 

Olemme seurailleet televisiosta kummallisia Tokion 2020 vuoden myöhässä ja ilman yleisöä järjestettyjä olympiakisoja. Olemme myös kummastelleet olympialajeja. Joissakin lajeissa sekä miehet että naiset hakkaavat ja potkivat julkisesti toisiaan. Näissä pahoinpitelylajeissa samankokoiset lyttäävät toisiaan. Myös painonnostajat ja painijat kilpailevat omankokoistensa kanssa.

Mutta miksi lyhyemmille kori- ja lentopalloilijoille ei ole omia kilpailusarjoja, kun näissä peleissä vähintään parimetriset goljatit ovat vallanneet markkinat? Ja miksi puolitoistametrinen korkeushyppääjä joutuu yrittämään riman yli yhtä korkealta kuin kaksimetrinen hujoppi? Ja miksi lentopalloa pelataan myös hiekkapohjalta, vaikka tasaisiakin pelikenttiä on olemassa? Vai aiotaanko suomalainen suojalkapallokin ottaa seuraavien kisojen ohjelmaan?

Ja miksi pienijalkaiset eivät saa panna uidessaan räpylöitä jalkoihinsa, jotta kilpailu isojalkaisten kanssa olisi reilua? Js miksi koiria ei päästetä olympialaisiin, kun hevosetkin pääsevät kisailemaan? Ja jos ampuminen on olympialaji, niin miksi ei tikanheitto, joka vaatii sentään hieman enemmän lihasvoimaa kuin sormen liikutteleminen liipasimella?

Maailman ykköstennistähti on kokenut hirmuisia pettymyksiä, kun voitot eivät olekaan jatkuneet automaattisesti niin kuin monta vuotta tätä ennen. Tuo epäonnistunut mestari hermostui niin pahanpäiväisesti, että hakkasi monimiljoonaisen tv-yleisön edessä  mailansa säpäleiksi.

 

Tähän asti suomalaiset ovat hehkuttaneet meidän uimarimme Matti Mattssonin pronssimitalia. Samalla on muistutettu, että Ruotsilla ei ole vielä yhtään mitalia. Mutta äkkiä tilanne muuttui ratkaisevasti, kun Ruotsi otti kiekonheitossa kaksoisvoiton. Voimme enää mainita tässä yhteydessä, että kultakiekonheittäjällä on sukujuuria Suomessa. Tuo Daniel Ståhl lähetteli televisiossa terkkuja isoäidilleen Turkuun peräti suomen kielellä.

 

Ja vielä: Eikö suomalaiset urheiluselostajat olisi jo vihdoin vapautettava puhumasta hyperkorrektisti suomalaiseen suuhun sopimattomista olympialaisista, sillä olumppialaisethan nämä ovat – ja kovin omituiset olumppialaiset.

 

ASIASANAT: Olympialaiset, Tokio 2020

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu