Tokion omituiset olympialaiset – eiku olumppialaiset
Tokion omituiset olympialaiset – eiku olumppialaiset
Olympialaiset menossa Tokiossa aivan poikkeuksellisissa olosuhteissa. Katsojia ei lasketa kilpailupaikoille. Urheilutoimittajatkin on määrätty monen päivän karanteeniin. Ja heitä todella vahditan. Jotkut olivat erehtyneet kaupungille. He saiva kovaa sapiskaa Japanin mediassa. Suurin osa japanilaisista vastustaa tällaisia olympialaisia. Mutta Japanin on pieni pakko järjestää ne, koska Kansainvälisen olympiakomitean patruunat määräävät.
Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani on puhunut rohkeasti rehellistä asiaa. Hänen mielestään nykyisen kaltaiset olympialaiset ovat tulleet tiensä päähän. Ne ovat paisuneet mielettömiin mittoihin. Urheilupohatat ovat korruptoituneita eivätkä välitä viiden pennin vertaa ihmisoikeuksista. Se oli harvinaisen suoraa puhetta, jollaista on kyllä kuultu mutta ei juurikaan urheilupiireistä.
Tokion olympialaisten avajaiset olivat muhkeat. Ohjelma oli todella monipuolista, tyyliltään japanilaista ja erilaisuudessaan kiehtovaa. Siten tuhannet osanottajat marssivat sisälle maittain.
Olympiasoihtua toivat paikalle hyvin erilaiset urheilijat. Joukossa oli vammaisurheilijoita ja keskenkasvuisia nuoria, melkein lapsia. Nämä olivat sanalla sanoen erikoiset ja erilaiset avajaiset. Paikalla ei ollut juuri lainkaan yleisöä. Japanilaisten enemmistö ei hyväksy koko kisoja tällaisessa koronapandemiatilanteessa.
Olemme seurailleet televisiosta kummallisia Tokion 2020 vuoden myöhässä ja ilman yleisöä järjestettyjä olympiakisoja. Olemme myös kummastelleet olympialajeja. Joissakin lajeissa sekä miehet että naiset hakkaavat ja potkivat julkisesti toisiaan. Näissä pahoinpitelylajeissa samankokoiset lyttäävät toisiaan. Myös painonnostajat ja painijat kilpailevat omankokoistensa kanssa.
Mutta miksi lyhyemmille kori- ja lentopalloilijoille ei ole omia kilpailusarjoja, kun näissä peleissä vähintään parimetriset goljatit ovat vallanneet markkinat? Ja miksi puolitoistametrinen korkeushyppääjä joutuu yrittämään riman yli yhtä korkealta kuin kaksimetrinen hujoppi? Ja miksi lentopalloa pelataan myös hiekkapohjalta, vaikka tasaisiakin pelikenttiä on olemassa? Vai aiotaanko suomalainen suojalkapallokin ottaa seuraavien kisojen ohjelmaan?
Ja miksi pienijalkaiset eivät saa panna uidessaan räpylöitä jalkoihinsa, jotta kilpailu isojalkaisten kanssa olisi reilua? Js miksi koiria ei päästetä olympialaisiin, kun hevosetkin pääsevät kisailemaan? Ja jos ampuminen on olympialaji, niin miksi ei tikanheitto, joka vaatii sentään hieman enemmän lihasvoimaa kuin sormen liikutteleminen liipasimella?
Maailman ykköstennistähti on kokenut hirmuisia pettymyksiä, kun voitot eivät olekaan jatkuneet automaattisesti niin kuin monta vuotta tätä ennen. Tuo epäonnistunut mestari hermostui niin pahanpäiväisesti, että hakkasi monimiljoonaisen tv-yleisön edessä mailansa säpäleiksi.
Tähän asti suomalaiset ovat hehkuttaneet meidän uimarimme Matti Mattssonin pronssimitalia. Samalla on muistutettu, että Ruotsilla ei ole vielä yhtään mitalia. Mutta äkkiä tilanne muuttui ratkaisevasti, kun Ruotsi otti kiekonheitossa kaksoisvoiton. Voimme enää mainita tässä yhteydessä, että kultakiekonheittäjällä on sukujuuria Suomessa. Tuo Daniel Ståhl lähetteli televisiossa terkkuja isoäidilleen Turkuun peräti suomen kielellä.
Ja vielä: Eikö suomalaiset urheiluselostajat olisi jo vihdoin vapautettava puhumasta hyperkorrektisti suomalaiseen suuhun sopimattomista olympialaisista, sillä olumppialaisethan nämä ovat – ja kovin omituiset olumppialaiset.
ASIASANAT: Olympialaiset, Tokio 2020
Omituiset ovat Tokion olympialaiset, lausutaan sana kuinka hyvänsä, mutta se ei johdu kisjärjestäjistä. Teknisesti kisat ovat onnistuneet hyvin, ja suorituspaikat ovat loistavia. Toki liian paljon ovat tulleet maksamaan.
Se on totta, että olympialaiset ovat paisuneet aivan liian suuriksi. Lajikirjoa lisätään, kun sitä pitäisi ehdottomasti pienentää.
Mutta mainitsemasi (Itani) ihmisoikeudet eivät siitä maailmassa yhtään parane ja korruptio vähene vaikka olympialaiset heti lopetettaisiin.
Maailmassa on, ja harrastetaan paljon turhia asioita. Kyllä olympialaiset ovat oman paikkansa ansaineet, vaikka ne joku huippu-urheilua karsastava näkisi kuinka turhana. Olympialaiset ovat monen penkkiurheilijan ”joulu”, ja lukuisten urheilijoiden uran huipputavoite. Kannattaako tuota huippua ”verissäpäin” tavoitella, vaan urheilla vain omaksi ilokseen, se on jokaisen urheilua harrastavan yksilön omassa valinnassa. Jokainen harrastaa sitä asiaa minkä tuntee omakseen. Vaikka tikanheittoa jopa kilpailumielessä.
Kaipa paini on pidettävä olymialajina edelleenkin mukana, vaikka melkoiseksi ”trikootanssiksi” se on mennyt. Nuhjataan päät vastakkain matolla pyörien, ja ottelu ratkeaa hyvin usein varoituspisteillä!? Kyllä olisi sääntömuutosten aika, jos lajille halutaan katsojia.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa siinä kysymyksiä! Varmasti en osaa vastata kuin yhteen:
Koirat eivät osallistu olympialaisiin, koska niitä ei käytetä ratsuina. Kisaohjelmaan kuuluvat kouluratsastus, esteratsastus ja nykyaikaiseen 5-otteluun sisältyvä ratsastus.
Juokseminen ilman ratsastajaa on näin helppoa:
https://www.youtube.com/watch?v=YlGkJaxK-lw
Ilmoita asiaton viesti
”Olipa siinä kysymyksiä! Varmasti en osaa vastata kuin yhteen:
Koirat eivät osallistu olympialaisiin, koska niitä ei käytetä ratsuina. Kisaohjelmaan kuuluvat kouluratsastus, esteratsastus ja nykyaikaiseen 5-otteluun sisältyvä ratsastus.”
Olisihan mahdollista järjestää vaikkapa koiravaljakkokilpailu.
Ilmoita asiaton viesti
”Omituiset ovat Tokion olympialaiset, lausutaan sana kuinka hyvänsä, mutta se ei johdu kisjärjestäjistä. Teknisesti kisat ovat onnistuneet hyvin, ja suorituspaikat ovat loistavia. Toki liian paljon ovat tulleet maksamaan.”
Järjestelyt on ilman muuta hoidettu Japanissa mallikelpoisesti. On vaikea kuvitella, mitä tuo kaikki on tullut maksamaan. Jonkinlaiseksi ”palkkioksi” Japani on saanut paljon mitaleja.
Ilmoita asiaton viesti
”Se on totta, että olympialaiset ovat paisuneet aivan liian suuriksi. Lajikirjoa lisätään, kun sitä pitäisi ehdottomasti pienentää.
Mutta mainitsemasi (Itani) ihmisoikeudet eivät siitä maailmassa yhtään parane ja korruptio vähene vaikka olympialaiset heti lopetettaisiin.”
Olympialaiset ovat ilman muuta paisuneet mahdottomuuksiin. Ne eivät millään mahdu kahteen viikkoon. Samanaikaisia tapahtumia on vaikka kuinka paljon. Niiden välittämiseen tarvitaan Suomessakin kahta tv-kanavaa. Eikä sekään riitä alkuunkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta mainitsemasi (Itani) ihmisoikeudet eivät siitä maailmassa yhtään parane ja korruptio vähene vaikka olympialaiset heti lopetettaisiin.”
Itani ei ilmeisesti haluaisi lopettaa olympialaisia vaan muuttaa ne järkevämmiksi ja ihmisoikeuksia kunnioittaviksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaipa paini on pidettävä olymialajina edelleenkin mukana, vaikka melkoiseksi ”trikootanssiksi” se on mennyt. Nuhjataan päät vastakkain matolla pyörien, ja ottelu ratkeaa hyvin usein varoituspisteillä!? Kyllä olisi sääntömuutosten aika, jos lajille halutaan katsojia.”
Minustakin painin säännöt ovat hakoteillä. Vierastan kaikkia lajeja, joissa hakataan, potkitaan tai kaadetaan vastustajia. Jo jalkapallossa tapahtuu liikaa törmäilyä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyrkkeilijä Mira Putkonen hävisi ottelunsa ja purskahti itkuun. Hän ei halunnut myöntää haastatteluja lainkaan, niin pettynyt hän oli saavutettuaan pronssimitalin jo toisissa olympialaisissa peräkkäin. Tämä on perin inhimillistä käyttäytymistä. Ihminen ei ole tyytyväinen siihen, mitä on saavuttanut pyrkiessään vielä ylemmäksi. Pronssimitali ei tyydytä sitä, joka on jo voittanut pronssimitalin. Suomalaisia se kyllä miellyttää ja tyydyttää, kun se on vasta toinen näissä kisoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Koska suomalaiset eivät voi riemuita mitalisateesta niin kuin suurvallat Kiina ja Yhdysvallat eikä edes huikeista yleisurheiluvoitoista niin kuin Ruotsi ja Norja, meidän urheilutoimittajamme ryhtyvät hehkuttamaan Tuomas Sammelvuota, joka on valmentanut Venäjän olympiakomitean lentopallojoukkuetta mitaleille. Suomalaiset jopa toivovat, että joukkueiden valmentajille jaettaisiin mitaleja. Niinpä Suomi saisi kunniaa ison itäisen naapurin siivellä niin kuin joskus ennen.
Ilmoita asiaton viesti
”… urheilutoimittajamme ryhtyvät hehkuttamaan Tuomas Sammelvuota…”
– Hehkutus on tainnut tarttua myös venäläisiin, vieläpä varsin laajasti. Eräs joukkueen jäsen paljasti erittäin mielenkiintoisen yksityiskohdan Sammelvuosta taktikkona:
”Tuomas tekee loistavat analyysit vastustajan pelaajista!”
Kun kokenut huippupelaaja sanoo näin, saattaa se kertoa olennaisen asian suomalaisvalmentajasta. Ehkä aikaisemmat valmentajat eivät todellakaan ole kiinnittäneet huomiota vastustajiin yksilöinä, vaan ovat korostaneet useinmainittua ”omaa peliä”. Eivätkö jo strategian perussäännöt kautta historian ole kehottaneet tutustumaan viholliseen, siis tässä tapauksessa vastustajaan lentopalloverkon toisella puolella?
Ilmoita asiaton viesti
”Tuomas tekee loistavat analyysit vastustajan pelaajista!”
Katsoin televisiosta Venäjän ja Ranskan loppuottelun Tokion olympialaisista. On selvästikin totta, että Tuomas Sammelvuo valmistelee ohjaamansa joukkueen pelistrategian vastustajan pelitavan perusteella. Siitä varmaan johtui, että Venäjjän olympiakomitean joukkue muutti tyyliään kahden hävityn erän jälkeen ja pystyi voittamaan kaksi seuraavaa. Kultamitalikin oli niin lähellä kuin kuvitella saattaa. Häviö tuntui suorastaan samalta kuin jalkapallon rankka rankkarihäviö. Voitto olisi saattanut tulla, jos ratkaiseva pallo ei olisi lentänyt muutamaa senttiä liian kauas.
Valmentajille voitaisiin aivan hyvin jakaa mitaleja. Niitä pitäisi vain jakaa kaikissa muissakin lajeissa eikä vain lentopallossa. Jos niitä jaettaisiin, Suomi olisi saanut Sammelvuon ansiosta hopeamitalin – vaikka hänen joukkueessaan pelasi venäläisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Seurasin aamusta alkaen vuoteessa Tokion olympialaisten tapahtumia Yle Puheesta. Aamulla juostiin 400 metrin aidat, jotka voitti norjalainen ihmemies, joka paransi maailmanennätystään lähes sekunnilla. Meikäläiset varttimailerit eivät pysty läheskään tuollaiseen vauhtiin edes ilman aitoja. Ja iltapäivällä sitten Ruotsia edustava nuori seiväshyppääjä otti kultamitalin. Hän voitti kilpailijansa hyppäämällä 602. Sen jälkeen hän yritti maailmanennätystä korkeudesta 619. Se olisi mennytkin yli, elleivät telineet olisi olleet liian kaukana. Rima putosi hyppääjän tullessa alas korkeuksistaan. Norjalla on vielä keskimatkoilla ihmemiehiä. Ikävä kyllä Suomen joukkueessa ei ole yhtään tuollaista ihmemiestä tai ihmenaista. Ruotsilla sellainen on vielä kiekkokanuuna Daniel Ståhlissa, jolla on myös suomalaisia sukujuuria.
Meidän pitää opetella iloitsemaan naapurimaiden voitoista. Enää ei käy periaate, että kyllä sen tappionkin vielä kestää – mutta ei ruotsalaisen voittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tokion olympiakisojen päättäjäiset oli pitkä ja monipuolinen tapahtuma. Valoefektit olivat ainutlaatuisia. Juhlintaan liittyi myös tyypillistä nuorisobiletystä. Sen jälkeen esiteltiin japanilaisen kulttuurin erikoisuuksia tehokkaalla tavalla. Lopults sitten puhuivat olympialiikkeen johtohenkilöt, joiden toiminnassa on ollut monenlaista moraalisesti arveluttavaa. Mutta olympialaiset ovat yleismaailmallinen nuorisojuhla. Sen pitäisi edustaa paljon enemmän nuoren väen kulttuurimuotoja kuin politiikan ja talouden valtaeliitin edunvalvontaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei totta puhuen menestynyt Tokion olympialaisissa. Meidän tuloksemme on kaksi pronssimitalia. Se on paljon vähemmän kuin muilla Pohjoismailla tai Baltian mailla. Lohdutuksena on sentään se, että Suomen mitalisato kasvoin 100:lla prosentilla. Saimmehan kaksi pronssimitalia, viime kerralla vain yhden.
Ja Suomi on ”maailman onnellisin maa”. Siinä kilpailussa pärjäileminen on paljon tärkeämpää kuin joissakin pahuksen olumppialaisissa.
Ilmoita asiaton viesti