Tsaarilla on patsas paraatipaikalla, Leninillä ei edes nimikkopuistoa

Tsaarilla on patsas paraatipaikalla, Leninillä ei edes nimikkopuistoa

Venäjän yksinvaltias Vladimir Putin on lausunut useasti, että Neuvostoliiton romahtaminen oli ”maailmanhistorian suurin katastrofi”. Se riisti Moskovan komennosta Varsovan liiton maat ja myös neuvostotasavallat. Jeltsin ei nimittäin vuonna 1991 huomannut ottaa Gorbatshovin koko valtakuntaa hallintaansa vaan vain Venäjän federaation.

Asioita pohdiskellessaan Putin ja entinen presidentti Medvedev ovat huomanneet, että virheen teki jo Vladimir Lenin, joka järjesti Ukrainalle oman hallinnon ja Suomelle jopa itsenäisyyden Svinhufvudin ja kumppaneiden pyynnöstä 31.12.1917. Ilmankos Leningrad ei ole enää Leningrad vaan Pietari.

Miksi siis Helsingissä pitäisi muuttaa Lenininpuiston nimi Ukrainan murhenäytelmän vuoksi? Leninhän juuri järjesti Ukrainallekin itsehallinnon.

 

Lenin suostui Suomen itsenäisyyteen

Lenin vietti melkoisia aikoja Suomessa ystäviensä luona tsaareja paossa. Täältä hän lähti veturin lämmittäjäksi naamioituneena ja järjesti Pietarissa vallankumouksen. Ja ennen kaikkea hän se myönsi Suomelle itsenäisyyden vuoden 1917 viimeisenä päivänä. Ei ole mitään perustetta syyttää Leniniä Stalinin rikoksista.

Juuri Lenin ansaitsisi Helsinkiin ilman muuta oman puistonsa. Vaikka emme hyväksykään Leninin talousoppeja, meidän on oltava rehellisiä ja annettava hänelle kiitos Suomen itsenäisyyden tunnustamisesta. On sanottu, että hänellä oli ketunhäntä kainalossa. Mutta niinhän joka ikisellä poliitikolla on päätöksiä tehdessään.

Lenininpuisto sai nimensä jo 53 vuotta sitten. Jos nimistön kuuluu kuvastaa aikakauttaan niin kuin historioitsijat edellyttävät, olemmehan säilyttäneet Helsingin pääkadulla Aleksanteri-keisarin nimen. Ja kuljemmehan me Helsingin paraatipaikalla keisari Aleksanteri II:n patsaan juuressa. Euroopassa tuo keisari tunnetaan Varsovan pyövelinä. Puola oli lännen silmissä silloin samanlaisen murhenäytelmän uhri kuin Ukraina tänään.

Kaiken lisäksi Suomen olohuoneessa Kauppatorilla juodaan kahvia pölkyn päässä kiiltelevän Venäjän vaakunan, kaksipäisen kotkan juuressa. Se poistettiin paikaltaan jo kansalaissodan aikana mutta tuotiin jostain kumman syystä takaisin.

Minun muinainen kouluni Ressu perustettiin vuonna 1891 Vladimirinkadulle. Kiitos Helsingin kaupungin nimistöstä vastaaville, että tuo katu sentään on nykyään Kalevankatu.

 

Blogeja samasta aihepiiristä:

 

https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/onko-helsinki-pikku-pietari-tsaarin-saappaiden-juuressa/

 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/265180-suomi-selvisi-hetkessa-venajan-kotkan-kynsista-ja-1918n-kauhuista/

 

Kuva: Timo Uotila, akvarelli.

 

ASIASANAT: Helsinki, Lenin, Tsaarit

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu