”Varastettu vuosi” 2020

”Varastettu vuosi” 2020

Juhlaposti jumissa, pikkujoulu pannassa,

joulu jäässä, uusi vuosi usvan peitossa

# Sanotaan, että vuodet eivät ole veljiä keskenään. Harvoin se on niin osuva ilmaus kuin juuri nyt. Se käy ilmi, kun muistelemme, miten joulua ja uuttavuotta vietettiin viime vuonna ja nyt. Voi sanoa, että vuosi 2019 oli viimeinen ”normaali” vuosi. Vuosi 2020 osoittautui kaikin puolin epänormaaliksi. Vuoden 2021 luonteesta emme voi oikeastaan sanoa vielä mitään. Tulevaisuus on paljolta sumun peitossa.

Näillä muutoksilla on ennen kaikkea kaksi syytä. Syy numero yksi on koronapandemia, joka alkoi jyllätä vuoden 2020 alkukuukausina ja otti nopeasti koko maapallon valtaansa. Ja toinen syy on johtavan maailmanvaltion Yhdysvaltain tempoileva ja arvaamaton presidentti Donald Trump. Vuonna 2021 muutos on tulossa, kun Joe Biden astuu valtaan. Mutta ei hänkään ole mikään Obama 2.0.

Suomikin on oikeastaan eri maa kuin v. 2019. Suomi siirtyi politiikassaan uuteen aikaan joulukuussa 2019, kun sosialidemokraatit vaihtoivat pääministeriä Antti Rinteestä Sanna Mariniin. Suomeen saatiin naisvetoinen ja maailman naisenemmistöisin hallitus. Nuori naisministeri on kerännyt paljon mediahuomiota ja tehnyt samalla Suomea tunnetuksi.

Tällä kertaa joulua vietettiin tilanteessa, jossa jokseenkin kaikki normaalit joulun perinteet oli pakko hylätä ja keksiä jotain tilalle.

Vuoden 2021 alussa kaiken lisäksi Iso-Britannia lähtee ovet paukkuen Euroopan Unionista.

 

Joulupostikaan ei kulkenut Australiaan

# Yhden järkytyksen koin, kun yritin lähettää joulupostia Australiaan, jossa olen asunut ja jossa minulla on paljon hyviä ystäviä. Postitoimistossa minulle kerrottiin, ettei Australiaan eikä Uuteen-Seelantiin voi lainkaan lähettää postia. En uskonut sitä todeksi, ennen kuin vielä tarkistin asian postin nettisivuilta. Jos postia ei voi lähettää, on kuin elettäisiin ikivanhassa maailmassa joskus 200 vuotta sitten.

Olen kyllä huomannut vuoden mittaan, että Australian Suomi-lehden päätoimittajan Risto Söderin lähettämät lehdet ovat monesti viipyilleet useita kuukausia matkalla Melbournesta Helsinkiin. Olen Suomi-lehden kirjeenvaihtaja. http://www.suominewspaper.com.au/

Onneksi korona ei estä digiradiotoimintaa. Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella maailman suurimman maahanmuuttajaradion, Australian valtion SBS:n, suomenkielisen lähetyksen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Olen avustanut näitä lähetyksiä Suomi-raporteillani yli 25 vuotta.

Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:  https://www.sbs.com.au/language/finnish?language=fi

SBS Radion suomenkielisellä lähetyksellä on Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

 

# Itsenäisyyspäivän Presidentinlinnan vastaanotto jäi tänä vuonna väliin. Tuo vieraiden kättely on ollut vuosikaudet Ylen suosituin tv-ohjelma. Nyt sen tilalla oli jonkinlainen presidentin etäshow.

On myös ennen kuulumtonta, että Tokion kesäolympialaiset peruttiin ja siirrettiin vuodelle 2021. Milloinkaan ennen noita kisoja ei ole järjestetty muulloin kuin karkausvuosina. Urheilubisnes on muutenkin aivan konkurssin partaalla ja kuoleman kielissä, kun maksava yleisö puuttuu.

 

# Kulttuurialalle ja varsinkin vapaille taiteilijoille tämä koronakriisi on aivan katastrofaalinen ajanjakso, kun esiintymismahdollisuudet ovat hävinneet. Asiasta kirjoitti oman protestinsa meidän muusikkopoikamme Paul Elias. Kannattaa lukea Paul Eliaksen hieno vetoomus Oikeus musiikkiin -kampanjan sivuilta: #oikeusmusiikkiin

Tästä onnettomasta tilanteesta kävi MTV:ssä kertomassa Jare Tiihonen eli Cheek. Hän ihmetteli, miten johtavat ministerit ovat painaneet päänsä pensaaseen, kun näistä asioista on yritetty keskustella.

Samasta aiheesta kävivät myös MTV:ssä kertomassa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ja kirjailija Nina Honkanen. He olivat eräiden muiden kulttuurialan edustajien kansa julkaisseet aiheesta esseekirjan Pakopiste, jonka kirjoittajana on myös mm. Antti Nylén.

RSO:n konsertteja on esitetty televisiossa tyhjälle salille. Onneksi se on mahdollista radio-orkesterille. Yhtä onnekkaita eivät ole läheskään kaikki orkesterit ja muusikot. He ovat tyhjän päällä, kun maksava yleisö puuttuu.

Suomalainen maailmankuulu oopperatähti Karita Mattila on joutunut luopumaan lukuisista etukäteen sovituista esiintymisistä maailmalla, kun hän joutui jäämään karanteeniin Suomeen. Täällä hän kyllä osallistui Kansallisoopperan poikkeukselliseen hankkeeseen, Mozartin musiikkiin ja Minna Lindgrenin tekstiin perustuvan oopperaparodian Covid fan tutte esityksiin. Karita Mattila nimittääkin vuotta 2020 esittävien taiteiden kannalta osuvasti ”varastetuksi vuodeksi”.

 

ASIASANAT: Koronapandemia, Kulttuuri, Urheilu

+2
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu