Venäjäksi voi puhua myös länsimaista sanomaa

Venäjäksi voi puhua myös länsimaista sanomaa

Virossa ja Latviassa on huomattavat venäjänkieliset vähemmistöt. Nyt sitten noissa maissa ryhdytään ilmeisesti Ukrainan murhenäytelmän seurauksena kaventamaan venäjänkielisen vähemmistön oikeuksia. Koululaitos pyritään muutamassa vuodessa muuttamaan viron ja latvian kielten pohjalle.

Tällainen kehityslinja tuntuu arveluttavalta. On muistettava, että venäjän kieli ei ole samaa kuin Putinin propaganda. Kyllä venäjäksi voidaan puhua yhtä demokraattista sanomaa kuin vaikkapa Suomen radiossa. Siitä olkoon todisteena vaikkapa Ylen venäjänkielinen ohjelmapalvelu televisiossa ja nettisivuilla. https://yle.fi/novosti

Ymmärrän kyllä, miten Viron ja Latvian valtiojohtoa on alkanut hermostuttaa, kun noiden maiden venäjänkieliselle vähemmistölle syötetään aamusta iltaan heidän äidinkielellään Kremlin sanomaa ”puolustussodasta Ukrainan natseja vastaan ja Yhdysvaltain tunkeutumisesta Venäjän rajoille”. Tätä sanomaa vastaan olisi käytävä venäjäksi tarjoamalla länsimaista näkemystä.

Jos venäjänkieliseltä vähemmistöltä aletaan rajoittaa heidän kielellisiä oikeuksiaan, se koetaan pahaksi ja vihamieliseksi toimeksi. Venäjänkieliset alkavat tuntea olevansa syrjittyjä toisen luokan kansalaisia. He alkavat etsiä tukea sieltä, mistä sitä on saatavissa eli Kremlistä.

Sillä tavalla venäjänkielisestä vähemmistöstä alkaa muodostua vaarallinen viides kolonna. Kielellisten yhdenmukaistamistoimien tarkoituksena oli kuitenkin yhdenmukaistaa valtakunnan väestöä. Tulos on kuitenkin täsmälleen päinvastainen.

Neuvoisin Viroa ja Latviaa ottamaan oppia Suomesta. Meillä on paljon pienempi kielellinen vähemmistö ruotsinkieliset. Ruotsin kielellä on Suomessa erinomaiset oikeudet. Kyllä meilläkin oli aikoinaan suomalais-ruotsalaisia kieliriitoja. Mutta nyt ne on ratkaistu inhimillisellä tavalla. Tuloksena Suomi on nykyään todettu kansainvälisessä vertailussa maailman onnellisimmaksi tai oikeammin ilmaistuna maailman onnistuneimmaksi eli vähiten epäonnistuneeksi maaksi.

P.S.

EU:ssa on 24 virallista kieltä: bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, italia, kreikka, kroaatti, latvia, liettua, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakki, sloveeni, suomi, tanska, tšekki, unkari ja viro.

Olisi erittäin toivottavaa, että noiden kielten joukossa olisi myös venäjä, jota puhuu melkoinen osa väestöstä Virossa ja Latviassa, jonkin verran muuallakin.
Jos venäjä olisi EU:n virallisten kielten joukossa, venäjänkieliset tuntisivat olevansa täysiarvoisia EU:n kansalaisia. Kremlille se olisi harmin paikka, koska se levittäisi eurooppalaista demokratian aatetta myös Venäjän venäjänkielisten piiriin.

 

Kuva: Timo Uotilan akvarelli.

 

ASIASANAT: Latvia, Viro, Venäjän kieli

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu