Ville Rannan ”pääsiäissarjakuva” kertoo Jeesuksesta ja politiikasta

Ville Rannan ”pääsiäissarjakuva” kertoo Jeesuksesta ja politiikasta

Iltalehdessä 27.3. julkaistiin maineikkaan pilapiirtäjän Ville Rannan nerokkaan monitulkintainen ”sarjakuva”, jossa kerrotaan evankeliumista oikeistolaisen poliitikon silmin. Siinä nähdään Jeesus sellaisena kuin minäkin hänet näen, köyhien ja syrjäytettyjen kapinan käynnistäjänä.

Ville Rannan kuvasarja on loistavan osuva ja pureva. Ensimmäisessä kuvassa äkäinen oikeistopoliitikko sanoo Jeesukselle: Ääh! Miksi oikein autat köyhiä?! Hänhän on kuin Suomen pääministeri, jonka hallitus kyykyttää köyhiä.

Toisessa kuvassa oikeistopoliitikko ihmettelee, miksi pitää rakastaa muukalaisia. Tuo poliitikko on selvästi persu.

Kolmannessa kuvassa oikeistopoliitikko ihmettelee, miksi pitää parantaa sairaita. Sehän on ihan kommaria. Tuo kuva vie ajatukset hallituksen terveydenhoidon säästöihin ja hyvinvointivaltion heikentämiseen. Jotkut oikeistolaiset pitävät koko hyvinvointivaltiota äärivasemmistolaisena hullun hommana. Hyvänä esimerkkinä heillä on Yhdysvallat, jossa köyhiä ei hyssytellä.

Neljännessä kuvassa Jeesus sanoo: Miksi sä edes seuraat mua?! Ja oikeistopoliitikko vastaa äimistyneenä, että hän luuli Jeesuksen seuraavan häntä. Tässä tulee ilmi se, että konservatiivit ovat kaapanneet Jeesuksen itselleen, vaikka Jeesuksen sanoma on aivan vastakkaista. Mieleen tulee miljardööri Trump, joka mainoskuvassaan heilutteli Raamattua ja uhkaili lyövänsä sillä vasemmistomielisiä vastustajiaan.

Nyt illalla kuuntelin radiosta Bachin Matteus-passiota. Sen taustalla on juuri tuollainen kapinaa johtava Jeesus. Tosin siinä todennäköisesti annetaan Rooman edustajasta Pontius Pilatuksesta liian lämmin ja ystävällinen kuva. Jeesuksen kammottavan kiduttava kuolemantuomio ristillä jää siten kokonaan juutalaisten niskoille. Eipä siten ole ihmeellistä, että juutalaiset eivät ole ottaneet Uutta Testamenttia pyhien kirjojensa joukkoon.

 

ASIASANAT: Jeesus, Kristinusko, Oikeistokonservatismi

 

Kuva: Iltalehti 27.3.2024

https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/d96f3cc4-3774-4d0f-bd9c-7487c14b3573

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu