Viro oli itsenäisenä ensin 22 ja nyt jo 30 vuotta. Onnea!

Viro oli itsenäisenä ensin 22 ja nyt jo 30 vuotta. Onnea!

Vuosi 1991 oli monien järeiden muutosten aikaa. On kulunut 30 vuotta siitä, kun Viro julistautui uudelleen itsenäiseksi 20.8.1991. Virolaiset osasivat viisaasti käyttää hyväkseen hetkeä, jolloin aikaikkuna oli hetken sopivasti avoinna.

Kolme vuosikymmentä sitten Moskovassa oli koettu Gennadi Janajevin joukon vallankaappaus. Mihail Gorbatshov syöstiin vallasta. Parin päivän päästä Venäjän presidentti Boris Jeltsin otti vallan Moskovassa. Mutta hän oli vain Venäjän, ei Neuvostliiton presidentti. Se merkitsi osavaltioille itsenäistymisen mahdollisuutta. Viro osasi käyttää tilannetta hyväkseen, vaikka tuolloin Tallinnan kaduilla oli venäläisiä hyökkäysvaunuja.

Noina aikoina hoidin tuottajana edellisenä vuonna aloitettuja Ylen venäjänkielisiä radiolähetyksiä. Oli todella vaikea kertoa päivän tapahtumista kuulijoille, kun kukaan ei tiennyt, mitä huomenna tulisi tapahtumaan.

Suomen presidenttiä Mauno Koivistoa on arvosteltu siitä, että hän oli ensi alkuun hyvin varovainen ottamaan kantaa Viron itsenäisyyshankkeisiin. Se on kyllä ymmärrettävää tuossa hankalassa tilanteessa. Suomi oli ulkoistanut tukitoiminnat suomalais-virolaiselle Tuglas-seuralle, jonka kautta meni taloudellista ja henkistä tukea. Ja virolainen poliitikko Lennart Meri jäi useiksi päiviksi Suomeen hoitamaan vastasyntyneen Viron tasavallan ulkomaansuhteita.

 

Olin Ylessä seuraillut Viron asioita jo pitkään. Olin mukana vuonna 1969, kun joukko toimittajia matkusti Tallinnaan tekemään radion Aamukahvi-lähetystä Viru-hotellin harjannostajaisista. Mukana olivat mm. Jukka Virtanen, Olli Alho ja Juha Virkkunen.

Viron ja Suomen turismi oli hyvin yksipuolista, vaikka laivayhteys Helsingistä Tallinnaan oli avattu Georg Ots -aluksella. Suomalaiset saattoivat käydä Virossa mutta vain harvat virolaiset pääsivät käymään Suomessa.

Suomen televisiota katseltiin kiinnostuneina Suomenlahden etelärannalla. Mutta pitkään aikaan Suomessa ei käynyt lainkaan virolaisia radio- ja tv-toimittajia. Kaikki journalistisuhteet tapahtuivat Moskovan kautta. Lopulta eräs virolainen toimittaja pääsi jutun tekoon Suomeen, mutta hänen aiheekseen oli määrätty – paikat, joissa Lenin oleskeli salaa Helsingissä kesällä 1917.

 

Helsingin ETY-kokouksessa kesällä 1975 Suomessa oli virolainen toimittaja. Hän teki kuitenkin raportteja venäjäksi. Muistan hänen kertoneen, että hän tekee kokouksen asioista selkoa jollakin tavalla myös viroksi. Mahdollisesti virolaiset huomasivat, että ETYKin ”kolmannen korin”  sananvapauspykälät voisivat antaa Virolle toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Ja niinhän kävi, kun edettiin Berliinin muurin murtumiseen 9.11.1989.

Vuonna 1978 kävin Kaarle Stewenin kanssa muutamassa neuvostotasavallassa tekemässsä ohjelmaa neuvostoelokuvasta. Tuolloin tapasimme myös virolaisia alan edustajia. Noina vuosina oli tapana myydä Tallinnan kaduilla varsinkin naisten sukkahousuja matkakassan kohentamiseksi.

 

Vuosina 1982-84 ja 1988-89 asuin Australiassa. Siellä sain mielenkiintoisia tuttuja virolaisista pakolaisista. Maahanmuuttajaradiossa suomen- ja vironkieliset lähetykset olivat peräkkäin. Siellä Sydneyn radiostudiolla tulin tuntemaan Australian virolaisia journalisteja.

Muistamme hyvin myös Baltian maiden ihmisketjumielenosoitukset itsenäistymisen puolesta. Ja Viron maineikkaat laulujuhlat saivat 1980-luvun lopulla kansallishenkisen luonteen. Viron lippu oli aikaisemmin ollut jyrkästi kielletty esine. Noina vuosina sini-musta-valkoista tunnusta alkoi nähdä julkisuudessa.  Olin paikalla neuvostokauden viimeisillä laulujuhlilla vuonna 1990.

Virolla on muuten nykyään kaksi kansallispäivää. Tuo vanha itsenäisyyspäivä on 24. helmikuuta 1918. Tuota ensimmäistä itsenäisyyttä kesti kesään 1940, jolloin Neuvostoliitto valloitti Viron. Olin 1980-luvulla viettämässä tuota ensimmäistä itsenäisyyspäivää Australian Sydneyn Eesti Majalla. Suomen suurlähettiläs tai konsuli eivät voineet osallistua noihin juhliin neuvostokaudella. Se oli Suomen varovaista ulkopolitiikkaa.

Onnea ja menestystä Virolle, joka on ottanut mallia Suomen oikeus- ja hieman jo hyvinvointivaltiomallista!

 

ASIASANAT: Neuvostoliitto, Viro

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu