Voi ei, kellonviisariensiirtelyhulluus jatkuu su 25.10.2020!

Voi ei, kellonviisariensiirtelyhulluus jatkuu su 25.10.2020!

# Varhain sunnuntaiaamuna 25.10. Suomi ja koko EU siirtyy taas normaali- eli talviaikaan. Se tarkoittaa sitä, että tämä sunnuntai on 25-tuntinen eli vuoden pisin päivä. Kivahan on saada nukkua yhtenä yönä pidempään. Mutta kellonviisareiden siirto aiheuttaa tavattoman monenlaisia hankaluuksia.

Olen taistellut näilläkin palstoilla jo kohta kymmenen vuotta kellonviisariensiirtelyhulluutta vastaan. Nyt huomaan, että Suomen euroedustajien joukossa on ainakin yksi, joka ymmärtää kellonviisareiden siirtelyn hulluuden. Hän on Heidi Hautala (Vihr.), joka teki asiasta kysymyksen jäsenmaille eli ministerineuvostolle pari viikkoa sitten. Hautala haluaa tietää, aiotaanko asiaa edistää vai onko se haudattu lopullisesti.

Tämä on pitkä ja sitkeä taistelu, sillä jo kolme vuotta sitten saimme tällaisen uutisen:

   Eduskunta hylkäsi kellonaikojen siirtelyä vastustavan aloitteen – sillä hallitus lähtee ajamaan kesäajasta luopumista EU:ssa. Kansalaisaloite jää historiaan, kun se sai taakseen yhtenäisen eduskunnan.

   Kansalaisaloitteen käsittely siirtyy nyt eduskunnalta hallitukselle, jolta eduskunta edellyttää aktiivista vaikuttamista kansalaisaloitteen hengessä EU:ssa. Mietinnön mukaan Suomen pitää pyrkiä siihen, että EU:ssa muutetaan niin sanottua kesäaikadirektiiviä yhtenäiseksi koko unionissa. (Yle 10.11.2017)

# Olen jo kuutisen vuotta käynyt Uuden Suomen nettisivuilla raivokasta taistelua kesä- ja talviajan vaihtelua vastaan ja jopa yhden yhteisen maailmanajan puolesta. Löysin peräti 11 kirjoitusta siitä, miten idioottimaista on joka kevät ja joka syksy käännellä kerron viisareita tunnilla eteen- tai taaksepäin.

Tuollainen toimenpide pelkästään sekoittaa aikatauluja ja haittaa unia, aiheuttaa väärinkäsityksiä ja kaikenlaisia hankaluuksia varsinkin kansainvälisissä suhteissa. Eri puolilla maailmaa nimittäin käännellään kelloja joko eteen- tai taaksepäin ja kaiken lisäksi eri päivinä. Sitä paitsi monissa maissa tai osavaltioissa kelloja ei siirretä ollenkaan. Kestää siten päiviä ja viikkoja, ennen kuin aikaerot selviävät käytännössä. Eihän tässä ole mitään järkeä.

Suomi siirtyi kellonviisariensiirtelyn hullunmyllyyn 1980-luvun alussa. Nyt kansalaisadressin julkistamisen jälkeen eduskunta on jokseenkin yksimielisesti sitä mieltä, että hyödytön ja haitallinen kesä- ja normaaliajan vaihtelu on lopetettava. Mutta Suomi ei voi päättää asiasta, vaan se kuuluu EU:lle. Niinpä ministeri Anne Berner (Kesk.) joutui lobbaamaan Brysselissä tolkun puolesta. Nyt voidaan sanoa, ettei se onnistunut.

# Meillä on luksusta eli 25 tunnin vuorokausi sunnuntaina 25.10.2020. Mutta siihen se riemu päättyikin, sillä tämä kellonviisareiden siirteleminen on täyttä hulluutta – ja vielä EU:n direktiivillä.

Normaaliajasta kesäaikaan siirtyminen vie maaliskuussa kansalaisten elämästä yhden tunnin. Erityisen katkeralta tuntuu, kun öistä nukkumisaikaa verotetaan tällä tavalla 60 minuutilla. Nyt on kuitenkin saatu se tunti takaisin ja päästy nukkumaan vastaavasti pitempi yö.

Maailmalla kellonviisareita siirrellään eri päivinä!

#   Erityisen hankalaan tilanteeseen joutuvat ne yhä lukuisammat kansalaiset, joiden elämään ja työhön kuuluvat kansainväliset suhteet ja globaalit yhteydet.

Minäkin joudun taas pähkäilemään, mitä kello on vaikkapa Australian Melbournessa, Sydneyssä ja Brisbanessa tai Kanadan Thunder Bayssa. Olen mm. noihin kaupunkeihin jatkuvassa yhteydessä lähettäessäni Australiaan ja Kanadaan radioraportteja ja lehtijuttuja ja yrittäessäni seurata niiden radiolähetyksiä. Tästä voi kuunnella Australian SBS Radiota, jota olen avustanut jo yli neljännesvuosisadan: https://www.sbs.com.au/language/finnish?language=fi

# Jotta tilanne olisi kansainvälisen kanssakäymisen kannalta vielä hankalampi, Australian osavaltioista Queensland ei siirtele viisareita lainkaan. Muut osavaltiot sen sijaan ovat kesäajassa eli ”päivänvalon säästämisajassa” meidän talviaikoinamme lokakuun ensimmäisen ja huhtikuun ensimmäisen viikonlopun välillä. Tämä aiheuttaa sen, että esimerkiksi Helsingin ja Melbournen välinen aikaero on joko 7, 8 tai 9 tuntia – jos olen laskenut oikein. Ongelmana on vain tietää, milloin se on mitäkin. Minä olen erehtynyt lukuisia kertoja aikaeroa laskeskellessani voidakseni vaikkapa kuunnella Australian paikallisradiolähetyksiä, jotka kuuluvat nykyään internetistä kaikkialla maapallolla.

# Olisi luullut, että edes Euroopan ja Pohjois-Amerikan kelloja olisi siirretty samana yönä kesäajasta normaaliaikaan. Mutta vielä mitä! Yhdysvalloissa ja Kanadassa nautitaan ”vuoden pisimmästä vuorokaudesta” vasta viikkoa myöhemmin kuin EU-maissa eli sunnuntaina 1.11. Ellei sitä osaa ottaa huomioon, kaikki määräaikaiset netti- ym. tapaamiset Euroopan ja Amerikan välillä menevät sekaisin koko viikon aikataulusyistä.

Jos emme ymmärrä luopua kellonviisarien siirtelystä kaksi kertaa vuodessa, Suomen kannattaisi ilman muuta siirtyä samaan kellonaikaan kuin Ruotsi ja Länsi-Eurooppa. Siitä voittaisi jopa Suomen elinkeinoelämä, kun suomalaiset eivät pakenisi työpaikoilta tuntia aikaisemmin kuin EU:n ytimessä.

Muuten niin byrokraattinen Putinin Venäjä on tehnyt ainoan oikean päätöksen ja lopettanut kellonviisarien siirtelyn. Samaa suosittelisin myös kaikille muille valtioille. Suomessa kellonviisariensiirtohulluuteen siirryttiin 1980-luvun alussa.

Yksi ja sama maailmanaika olisi paras ratkaisu

# Meikämies tekisi vielä radikaalimman ehdotuksen: siirtykäämme koko maapallolla yhteen ja samaan maailmanaikaan, mikä olisi nykyisellä globalisaation kaudella ainoa oikea ratkaisu. Kyllä me nopeasti oppisimme, että aurinko voi olla etelässä kello 12, 10 tai 22. Jos katsomme tarvitsevamme ”päivänvalon säästämistä”, voisimme siirtää työaikoja mutta ei kellon viisareita.

Tällä tavalla myös kaikkialla maapallolla olisi koko ajan sama viikonpäivä. Myös vuosi vaihtuisi kaikkialla samaan aikaan. Ja nykyaikainen tiedonkulku toimisi niin kuin on kohtuullisesta toivoa ja olettaa.

#  Jotta kukaan ei väittäisi minun puhuvan palturia, kun kerroin taistelleeni kellonaikojen järkeistämisen  puolesta näilläkin palstoilla jo vuodesta 2011, julkaisen tässä linkkejä aikaisempiin juttuihini:

Timo Uotila: US Puheenvuoroja ja Vapaavuoroja kellojensiirrosta:

25.03.2017:

Kellonviisareiden siirtelystä pelkkää haittaa

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234192-kellonviisareiden-siirtelysta-pelkkaa-haittaa

29.10.2016:

Kellonviisariensiirtohulluus haittaa kansainvälistä kanssakäymistä

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225217-kellonviisariensiirtohulluus-haittaa-kansainvalista-kanssakaymista

26.03.2016:
Pähkähullu kellonviisareiden siirtely lopetettava!

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/214325-pahkahullu-kellonviisareiden-siirtely-lopetettava

24.10.2015:
Kellonviisariensiirtohulluuden palkkana 25-tuntinen sunnuntai 25.10.2015

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/205327-kellonviisariensiirtohulluuden-palkkana-25-tuntinen-sunnuntai-25102015

27.03.2015:

Järki käteen – kellot maailmanaikaan!

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/191162-jarki-kateen-%E2%80%93-kellot-maailmanaikaan

11.03.2015:

Ei kellonviisareiden vääntelyä – vaan maailmanaika!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189463-ei-kellonviisareiden-vaantelya-%E2%80%93-vaan-maailmanaika

27.10.2014:

Kellonviisarien siirtelyssä ei ole järjen hiventä

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/178707-kellonviisarien-siirtelyssa-ei-ole-jarjen-hiventa

29.03.2014:
Kellonviisareiden siirtelyssä ei ole mitään järkeä!

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/164469-kellonviisareiden-siirtelyssa-ei-ole-mitaan-jarkea

01.04.2013:

Kesäajassa ei ole mitään järkeä

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136792-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea

17.11.2011:

On aika lopettaa kellojensiirtopelleily!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88755-on-aika-lopettaa-kellojensiirtopelleily

30.03.2011:
Globaali maailmanaika käyttöön! Kesäajassa ei ole mitään järkeä!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67386-globaali-maailmanaika-kayttoon-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea

+1
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu