YLE 95 vuotta demokratian, sananvapauden ja kulttuurin asialla

YLE 95 vuotta demokratian, sananvapauden ja kulttuurin asialla

YLE on 9.9.2021 palvellut suomalaisia 95 vuotta. Onnea YLElle ja onnea Suomelle!

YLE on julkisen vallan yleisradioyhtiö, jollainen kuuluisi olla jokaisella demokraattisella sivistysvaltiolla. Sellainen on Britannian BBC. Sellaisia on useimmilla läntisen Euroopan valtioilla ja Australialla. Mutta sellaista ei ole Yhdysvalloilla, jossa radio ja televisio toimivat kaupallisella pohjalla.

YLEn kaltaiset yleisradioyhtiöt  eivät ole riippuvaisia mainostuloista. Niiden toiminta rahoitetaan verotuksella. Ne eivät myöskään voi toimia minkään yksittäisen mielipidesuuntauksen asianajajina, koska niitä valvotaan parlamentaarisesti. YLEn hallintoneuvostossa ovat kaikki puolueet edustettuina suuruutensa suhteessa. YLE ei siis ole myöskään istuvan hallituksen äänitorvi. sillä se välittää myös oppositiopuolueiden näkemyksiä. YLE on siten oleellinen osa sananvapautta.

 

YLEn ensimmäinen radiolähetys oli 9.9.1926. O.Y. Suomen Yleisradion lähetyksen kuulutti oopperalaulaja Alexis af Enehjelm. Sen jälkeen uuden laitoksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu L.M. Viherjuuri puhui. Tuo Viherjuuri (1885-1957) oli Suomen Kuvalehden päätoimittaja 1918-1936. Hän oli innokas radioamatööri ja Langaton-nimisen radiolehden päätoimittaja. Hän myös perusti Radiokuuntelija-lehden 1936. YLEllä ja hienolla kulttuurilehdellä Suomen Kuvalehdellä on siis tavallaan yhteiset juuret.

 

Tuo YLE on minulle tärkeä siksikin, että työskentelin siellä yli 35 vuotta. Valmistin siellä puolisen vuosisataa sitten Suomi-raportteja ulkomailla kuunneltaviksi. Silloin ohjelmat lähtivät lyhytaalloilla kiertämään maailmaa ja tavoittivat tavalla tai toisella jopa Australian kuulijoita kaukana eteläisellä pallonpuoliskolla. Sain sieltä postia kuuntelijoilta. Eräät tulivat jopa vierailemaan Ylen studioilla. Sain ystäviä loppuiäksi. Siitä tämä minun Australia-innostukseni lähti liikkeelle.

Otin virkavapaata ja vietin 1980-luvulla kolmisen vuotta Australiassa. Sen jälkeen kävin siellä vielä joitakin kertoja ohjelmantekomatkoilla. Noin 30 vuotta sitten aloitin myös Australian SBS-radion Suomi-raporttien valmistamisen. Nykyään noita radiolähetyksiä voi kuunnella digitekniikalla vaivattomasti kaikkialla maailmassa. Suomenkielistä lähetystä toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä: https://www.sbs.com.au/language/finnish?language=fi

SBS-radiolla on myös Facebook-sivut: https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

YLE aloitti 95-vuotiaana Kielikoulun maahanmuuttajille!

Olen kertonut YLEn väelle Australian SBS-radion toiminnasta, joka sekä edistää erikielisten maahanmuuttajien kotoutumista että vie Australia-tietoa maailmalle. Samaa olen suositellut YLElle. Ja suureksi ilokseni huomaan, että YLE on ottanut askeleen tähän suuntaan. On aloitettu Kielikoulu-palvelu:

Yle Kielikoulu  Yle Språkskolan on palvelu, jossa voit opiskella suomea tai ruotsia katselemalla Ylen videosisältöjä sovelluksessa tai selaimella.

Palvelu on suunnattu erityisesti maahanmuuttajille ja muille suomen- ja ruotsin kielen oppijoille.

Lataa sovellus:

Google Play-kauppaApp store

Opiskele selaimella:

kielikoulu.yle.fi sprakskolan.yle.fi

Kuinka Yle Kielikoulu toimii?

Yle Kielikoulussa voit katsella Ylen suomen- ja ruotsinkielisiä ohjelmia ohjelmatekstitysten kanssa. Jos ohjelmassa on sana, jonka merkitystä et ymmärrä, saat sanaa klikkaamalla esiin tukikäännöksen valitsemallasi kielellä.

Mille kielille saan käännöksiä?

Suomenkielisiin tekstityksiin saat tukikäännökset 13 eri kielellä: arabia, englanti, kiina, kurdi, persia, puola, ruotsi, thai, turkki, somali, venäjä, vietnam ja viro.

Ruotsinkielisiin tekstityksiin saat tukikäännökset 25 eri kielellä: albania, amhara, arabia, azeri, bosnia, bulgaria, englanti, espanja, kreikka, kroatia, kurdi (arabialainen ja latinalainen kirjoitusasu), mandariinikiina, paštu, persia, puola, ranska, romania, saksa, serbia (kyrillinen ja latinalainen kirjoitusasu), somali, suomi, thai, tigrinja, turkki ja venäjä.

Millä kielillä voin käyttää palvelua?

Selaimessa voit valita Yle Kielikoulun käyttöjärjestelmän kieleksi suomen, ruotsin, englanniin, arabian, somalin tai venäjän. Mobiilisovelluksissa Yle Kielikoulun käyttöjärjestelmän kieli määräytyy oman puhelimesi kielen mukaan.  https://yle.fi/aihe/kielikoulu-sprakskolan

ASIASANAT: Maahanmuuttajat, Sananvapaus. YLE

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu