Ylen venäjänkielinen keskusteluohjelma tuli tosi tarpeeseen

Ylen venäjänkielinen keskusteluohjelma tuli tosi tarpeeseen

Iltakuudelta lokakuun 5. päivänä Ylen venäjänkielisissä lähetyksissä alkoi uusi viikoittainen keskusteluohjelma, jonka otsikko voitaisiin kääntää suomeksi Kiehuuko yli? Keskustellaan! Siellä on tarkoitus käsitellä ajankohtaisia aiheita, jotka askarruttavat Suomessa asuvia venäjänkielisiä. Heitä on jotain 90 000, ja jos venäjää ymmärtävät tuoreet Ukrainan pakolaiset otetaan huomioon, tuon kansanosan lukumäärä kohoaa pitkälti yli 100 000:n.

Nämä venäjänkieliset ovat saaneet valita, mistä he haluaisivat keskusteltavan. Tällä ensimmäisellä kertaa aiheena olivat Suomen ulkomaalaislait, joita on tiukennettu Petteri Orpon hallituksessa. Ohjelmaa toimitti Levan Tvaltvadze. Haastateltavana oli Ruslan Gainutdinov, joka on asunut Suomessa lähes 10 vuotta. Hän pitää mahdottomana Orpon hallituksen määräystä, että työperäisen maahantulijan pitäisi löytää työtä kolmessa kuukaudessa. Muuten joutuu karkotettavaksi. Tuollainen määräaika on lyhennetty mahdottomaksi.

Esillä olivat myös jatkuvan oleskelun ja kansalaisuuden ehdot. Kävi selväksi, että Orpon hallituksen uusia ehtoja pidetään aivan liian vihamielisinä maahantulijoille.

Tästä pääsee Ylen venäänkielisille nettisivuille:  https://yle.fi/novosti Tästä voi kuunnella tuota ensimmäistä keskusteluohjelmaa: https://yle.fi/a/74-20053925

Venäjänkielisen lähetyksen kuuntelijoilla on mahdollisuus äänestää nettisivuilla, mistä teemasta he toivoisivat keskusteltavan. Niinpä 12.10. aiheeksi tuli kaksoiskansalaisuuden edut ja haitat. Sitä seuraavana torstaina 19.10. keskustellaan niin kipeästä aiheesta kuin pitäisikö tavallisten venäläisten tuntea syyllisyyttä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Keskusteluohjelmat jäävät nettiin jälkikäteen kuunneltaviksi.

 

Ylen erikoissisältöjen tuottaja Marko Krapu pitää tällaista keskusteluohjelmaa nykyisenä Ukrainan sodan aikana erittäin tarpeellisena. Olen ehdottomasti samaa mieltä. Olin tuottajana panemassa alulle Ylen venäjänkielisiä uutisia vuodesta 1990. Mutta pelkät uutiset eivät riitä, kun Kremlin kanavilta tulee venäjänkielistä sotapropagandaa kaiket päivät ja yöt.

On hienoa, että Myös Helsingin Sanomat tarjoaa länsimaista näkökulmaa venäjänkielisillä nettisivuillaan: https://www.hs.fi/newsinrussian/

 

Kuva: Ylen venäjänkielisen keskusteluohjelman toimittaja Levan Tvaltvadze. Kuvakaappaus Ylestä.

 

ASIASANAT: Maahanmuuttajat, Media. Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu